İftira değil gerçek

DÜNKÜ yazımla ilgili olarak bir diyeceğim var: İnternet ortamında dolaşan bir iletiyi yayınlamadan önce kuşkusuz denetleyecektim.

Aşağıda okuyacağınız eğitim desteği ve sağlık yardımı konularındaki bilgileri bölgede çalışan Doğan Haber Ajansı muhabirleri derlediler. Kendilerine çok teşekkür ederim.
Bu bilgileri de denetlemek için Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’ne 20 gün kadar önce yazı
yazdım. Bugüne (6 Ağustos, saat 08.10) kadar herhangi bir cevap gelmedi. DHA’nın sağladığı bilgiye göre:
KARŞILIKSIZ YARDIMLAR
Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde “Şartlı Nakit Transferi, Sağlık ve Gebelik Yardımı” yapıyor. Karşılıksız yapılan bu yardımlar şöyle:
1- Eğitim desteği:
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve ekonomik sıkıntılar yüzünden çocuklarını okula gönderemeyen ailelere yapılıyor. Eğitim desteği ilk ve ortaöğretim okullarına devam eden çocuklar için veriliyor. Her ay ödenen miktar şöyle:
İlköğretim okulunda okuyan 1-8 sınıf erkek çocuk için: 20 TL
İlköğretim okulunda okuyan 1-8 sınıf kız çocuk için: 25 TL
Ortaöğretimde okuyan 9-12 sınıf erkek çocuk için: 35 TL.
Ortaöğretimde okuyan 9-12 sınıf kız çocuk için: 45 TL
2- Sağlık yardımı:
Sağlık yardımı, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle çocuklarını düzenli sağlık kontrolüne götüremeyen ailelerin 0-6 yaş grubu çocuklarına veriliyor. Yardım alanların Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen periyotlar içerisinde çocuklarının düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları şartıyla veriliyor.
Hamileliğin 3’üncü ayından itibaren sağlık ocağında düzenli kontrolünü yaptıran kadınlara ayda 20 TL veriliyor. Çocuk doğduktan sonra 6’ncı ayına kadar bu yardım devam ediyor. 18 aydan 72 aya kadar 6 ayda bir 20 TL veriliyor. Daha sonra çocuk eğitim yardımı almaya başlıyor.
“Şartlı Nakit Transferi” kapsamında, bebek bekleyen annelere, doğumlarını doktor kontrolünde bir sağlık merkezinde yapmaları koşuluyla ve bir sefere mahsus olarak 50 TL nakit yardım da yapılıyor.
Van ve ilçelerinde 2003 yılından bugüne kadar 78 bin 812 çocuğa eğitim yardımı yapılmış. Bu yardımlar 5-10 çocuklu aileler için önemli miktar oluşturuyor, genelde gıda ve giyim harcamalarında kullanılıyor. Yani yerinde kullanılmıyor. Baba belki bu para ile rakı içip kumar bile oynuyor.
BİR HABBE, İKİ KUBBE
Bölgeyle ilgili olarak, örneğin Van ilinin devlet hazinesine yıllık (kişi başına) katkısı ve devlet hazinesinden aldığı yardım payı ne kadar? Bildiğim kadarıyla birincisi “habbe”, ikincisi “kubbe”. Merak bu ya: Kürtçüler özerklik ilan ederse bu yardımlar devam edecek mi?
Yazarın Tüm Yazıları