Hasan Cemal’in taksitle hidayete ermesine dair

HASAN Cemal’in hidayete ermesine gel de şaşırma. İspanya Başbakanı Zapatero’dan aldığı ilham sayesinde şiddetle diyalog olamayacağını şıp diye anlayıverdi (Milliyet, 17 Ocak 2007).

Oysa üç gün önce, 14 Ocak 2007 tarihli "Barcelona Çarşısında Mastika Mastika!" başlıklı yazısında bize gene İspanya’yı örnek gösteriyordu. Ama suç Hasan Cemal kardeşimizde değil, Zapatero’da. İnsan "Özür dilerim, şiddetle diyalog olmaz" diyecekse, bunu 12-13 Ocak’ta söyleyemez miydi? O zaman, o talihsiz yazıyı yazmazdı kardeşimiz.

YAZIP SÖYLEDİK

Sadece ben değil, Türkiye’de birçok gazete yazarı ve politikacı, terörist PKK ile konuşmanın (biçim ve içerik bakımından) mümkün olmadığını yazıp söylemiştik. Ayrıca, ben fakir, bir ülkenin başka bir ülkeye örnek olamayacağını kaç kez yazdım. Özellikle de İspanya gibi, Belçika gibi ülkelerin, İskoçya gibi memleketlerin ve ABD gibi vilayetler ittifakının. Ama Hasan Cemal Bey biraderimiz İspanya’yı pek beğenirler. Ben de beğenirim ama İspanya’yı Türkiye’ye örnek göstermenin doğru olmadığı gibi tarih dersinde cehalet sayılacağını da düşünürüm.

AFERİNLİK DURUM!

Hasan Cemal kardeşimiz, Barcelona’da yapılan Avrupa Birliği-Türkiye Konferansı’nı o etkili üslubuyla anlatıyor (14.01.07). Bilindiği üzere Barcelona, Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti. İspanya Dışişleri Bakanlığı’nın AB’den Sorumlu Bakan Yardımcısı, İspanyolca konuşuyor konferansta. Ama Katalonya Başbakanı Katalanca konuşuyor. Üstelik, Endülüs asıllı olması nedeniyle Katalancasını geliştirmek için ders alıyormuş. Aferinlik durum!

Konferans belgeleri dört dilde, Katalanca, İspanyolca, Fransızca ve İngilizce basılmış. Hasan Cemal yazmıyor ama ben ekleyeyim: Konferans binasının kapısında Katalonya, İspanya ve AB bayrakları var. Hasan Cemal kardeşimiz, İspanya’nın özerk bölgelerden oluşan mülki durumu hakkında bilgi de veriyor. Bunda da teşekkürler!

2 BİN YILDIR ÖYLE

Doğrudur! Bu konuyu "Isırganın Faydaları" (Dünya Kitapları, S.181-185) adlı kitabımda ben de yazmıştım. Gerçekten de İspanya resmen 17 özerk bölgeye ayrılmış. Resmi dil İspanyolca (Kastilya dili) ama Katalonya’da Katalanca, Bask bölgesinde Baskça, Galicia bölgesinde Gallego dilleri ikinci resmi dil.

Yalnız Hasan Cemal kardeşimizin yanıldığı ya da eksik bıraktığı bir nokta var: 17 özerk bölge Franco dönemi diktatoryasından (Kasım 1975) sonra krallık rejimi demokrasisi tarafından icat edilmedi. Örneğin Katalonya, İberik Yarımadası Roma İmparatorluğu’nun bir eyaletiyken (Hispania Tarraconensis) de, Katolik krallıklar zamanında da böyleydi. 1931-1939 arasında bir özerk Katalonya Cumhuriyeti vardı. Yani hayali özerk Kürt bölgesini Katalonya’ya, Kürtçe’yi de Katalanca’ya benzetmek çoook zor. Osmanlılar Anadolu beyliklerine son verip Anadolu’nun birliğini 600 yıl önce sağladılar. Barış ve demokrasi havarisi Hasan Cemal Bey kardeşimiz, Mülkiye’de uluslararası hukuk, devletler hukuku dersleri okumadı mı acaba? Katalonya 2000 yıldır çoğunlukla ya bağımsız ya da özerk! Yeni bir şey değil!
Yazarın Tüm Yazıları