12 EYLÜL 2010 Halkoylaması’nın Tunceli sonuçları ancak “Dersim Fiyaskosu ve Tunceli Gerçeği” başlığı ile ifade edilebilir.
Yüzde 19.2 “Evet” oyu ile “Dersim Fiyaskosu” ortaya çıkmış, yüzde 80.8 “Hayır” oyuna “Tunceli Gerçeği” yansımıştır. 1950’den bu yana bu yüzde 80.8 oyu Tunceli gerçeği ve gerçekliği için verilen en yüksek oy oranıdır.
Bu oran Tunceli’nin Cumhuriyetçi, devrimci ve laik niteliğini bir kez daha dünyaya ilan etmiştir. GERÇEKTEN FAŞİST Mİ
Kuru deriden bal çıkarmak isteyenler bir süredir 1938 Dersim olaylarını gündeme getirmek, olayları bir tür soykırım olarak kabul ettirmek peşindeydiler. Ataları soykırıma uğramış bir halkın halkoylamasında, doğal olarak, evet oyu kullanması gerekiyordu.
Evdeki pazarlık çarşıya uymadı. Nasıl uymadığına bakalım:
Toplam seçmen sayısı: 56 bin 393
Toplam kullanılan oy sayısı: 37 bin 621
Toplam kullanılmayan oy sayısı: 18 bin 772
Katılım oranı: Yüzde 66.7
Evet oranı: Yüzde 19.2
Hayır onarı: Yüzde 80.8
Halkoylamasına katılmayanların bir bölümü DTP’nin boykot talimatına uyanlar olmalı. Ama tamamı değil. Katılsalardı “Evet” oyu mu vereceklerdi? Seçimlerde, halkoylamalarında böyle hesaplar yapıl(a)maz.
Daha sonra “Faşist Anayasa” olarak tanımlanan 1982 Anayasası, katılanların yüzde 91.37 oyu ile kabul edilmişti. “Faşist Anayasa” tanımlamasına sarılanların büyük bir çoğunluğu 1982 yılında “Evet” oyu vermemiş miydi? “Evet” oyu veren yüzde 91.37 gerçekten faşist miydi? ÖZÜR DİLENMELİ
Başbakan Erdoğan, halkoylaması öncesinde, Eskişehir Odunpazarı Meydanı’nda düzenlenen mitingde “Dersim’i uçaklar bombalarken CHP neredeydi?” diye sormaktaydı.
Başbakan Erdoğan 1938’de hükümetin Dersim ayaklanmasını silah kullanarak bastırmasını suçlayarak tarihsel gerçekleri saptırıyordu. Böyle bir saptırma resmi tarihe(!) karşı olan özel tarihçilere yakışırdı ama 2010 yılının Başbakan’ına yakışır mıydı?
Teori Dergisi Ocak 2009 ve Şubat 2010 sayılarında iki kez Dersim dosyası yayınladı. Okunması gerekir: 1938 Dersim harekâtından sonra Tunceli seçmen halkının yüzde 80.8’i olan 37 bin 621 vatandaş “Hayır” oyu kullanıyorsa bunun ne anlama geldiğini iyi görmek gerekir. Halk Tunceli’de derebeylik ve haydutluk düzeninin sona erdirilmesinden, bu sayede özgürlüğüne kavuşmaktan son derece memnundur. Halk derebeylik düzenini değil Cumhuriyet’i seçmiştir. Günümüz Tunceli halkına, yüksek bilincinden dolayı, Cumhuriyet’in ve tarihin teşekkür etmesi gerekir.
Başbakan’a gelince: Sadece 1938 CHP hükümetini suçlamakla olmaz. Hükümet Dersim mağdurlarından özür dilemeli ve idam edilenlerin itibarlarını resmen iade etmeli!