Anayasa tiyatrosunda ortaoyunu (1)

HALKIN yüzde 91.37 oyu ile 18.10.1982 tarihinde kabul edilip 20.10.1982 tarihinde yürürlüğe giren Anayasa’nın Başlangıç ve Genel Esaslar bölümünü birlikte okuyalım:

Haberin Devamı

* * *

BAŞLANGIÇ:
Türk vatanı ve milletinin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devleti’nin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ölümsüz önder ve eÅŸsiz kahraman Atatürk’ün belirlediÄŸi milliyetçilik anlayışı ve O’nun inkılap ve ilkeleri doÄŸrultusunda; // Dünya milletleri ailesinin eÅŸit haklara sahip ÅŸerefli bir üyesi olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ebedi varlığı, refahı, maddi ve manevi mutluluÄŸu ile çaÄŸdaÅŸ medeniyet düzeyine ulaÅŸma azmi yönünde; // Millet iradesinin mutlak üstünlüğü, egemenliÄŸin kayıtsız ÅŸartsız Türk milletine ait olduÄŸu ve bunu millet adına kullanmaya yetkili kılınan hiçbir kiÅŸi ve kuruluÅŸun, bu Anayasa’da gösterilen hürriyetçi demokrasi ve bunun icaplarıyla belirlenmiÅŸ hukuk düzeni dışına çıkamayacağı; // Kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iÅŸbölümü ve iÅŸbirliÄŸi olduÄŸu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduÄŸu; // Hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının, devleti ve ülkesiyle bölünmezliÄŸi esasının, Türklüğün tarihi ve manevi deÄŸerlerinin, Atatürk milliyetçiliÄŸi, ilke ve inkılapları ve medeniyetçiliÄŸinin karşısında korunma göremeyeceÄŸi ve laiklik ilkesinin gereÄŸi olarak kutsal din duygularının, devlet iÅŸlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı; // Her Türk vatandaşının bu Anayasa’daki temel hak ve hürriyetlerden eÅŸitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanarak milli kültür, medeniyet ve hukuk düzeni içinde onurlu bir hayat sürdürme ve maddi ve manevi varlığını bu yönde geliÅŸtirme hak ve yetkisine doÄŸuÅŸtan sahip olduÄŸu; // Topluca Türk vatandaÅŸlarının milli gurur ve iftiharlarda, milli sevinç ve kederlerde, milli varlığa karşı hak ve ödevlerde, nimet ve külfetlerde ve millet hayatının her türlü tecellisinde ortak olduÄŸu, birbirinin hak ve hürriyetlerine kesin saygı, karşılıklı içten sevgi ve kardeÅŸlik duygularıyla ve "Yurtta sulh, cihanda sulh" arzu ve inancı içinde, huzurlu bir hayat talebine hakları bulunduÄŸu; // Fikir, inanç ve kararıyla anlaşılmak, sözüne ve ruhuna bu yönde saygı ve mutlak sadakatle yorumlanıp uygulanmak üzere, Türk milleti tarafından, demokrasiye áşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur.            Â

* * *

GENEL ESASLAR MADDE 1:
Türkiye Devleti bir Cumhuriyet’tir.

MADDE 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

MADDE 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara’dır.

MADDE 4: Anayasa’nın 1. maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hüküm ile 2. maddesindeki Cumhuriyet’in nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

* * *

Not: Bu hafta yazılarımda bu metne göndermeler yapacağım, lütfen saklayın!

Yazarın Tüm Yazıları