Oya Berberoğlu: Yılmaz icradan mal almaz

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Gazioğlu Ailesi de ekonomik darboğazda...

Ekonomideki durgunluk, tekstil sektöründeki sıkıntı, büyükleri de zora soktu. Krediler geri ödenemiyor. İcralar başladı...

Kayseri'deki fabrikalarında birçok ünlü (Levi's de dahil) kot markası için kumaş üreten Gazioğlu Ailesi'nin Alga Tekstil ve Saga Tekstil gibi çok köklü şirketleri bile ekonomik krize dayanamadı anlaşılan.

Gazioğlular'ın Yapı Kredi Bankası'ndan kullandığı 1 trilyon liralık krediyi ödeyememeleri üzerine ipotek olarak gösterdikleri Yeniköy'deki Gazioğlu Yalısı icra yoluyla satışa çıkarıldı. Sarıyer İcra Müdürlüğü'ndeki açık artırma 24 Ocak'ta yapılacak. DYP Lideri Tansu Çiller'in yalısına komşu olan Gazioğlu Yalısı'na biçilen değer 3 trilyon lira.

ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın kardeşi ve ANAP MKYK üyesi Turgut Yılmaz'a bu yalının teklif edildiğini duymuştuk. Turgut Yılmaz'ın yalı aradığı da konuşuluyordu.

İstihbarat servisimizden Ayda Kayar, Yılmaz'a, Gazioğlu Yalısı'nı satın alıp almayacağını sormuş. Yılmaz, yalının hem banka hem aile tarafından kendisine teklif edildiğini doğrulamış. Ama demiş ki: ‘‘Benim için en uygun ev bile olsa baba nasihatidir, biz icradan mal almayız...’’

Turgut Yılmaz, yeni binyılda yeni ev sahibi olmayı arzuluyormuş. Aldığı evi en az iki yıl onarır 2002'de taşınırmış. Demek ki gözüne kestirdiği bir ev var. Hayırlı olsun...Artık yalı mı olur konak mı olur güle güle otursunlar...

Yalova: Özelleştirmeyi

Mahmutpaşa’da mı yapayım

YÜKSEL Bey'in işi çok zor. Özelleştirme ateşten gömlek misali doğru giyemezsen yakıyor!

15 yıllık özelleştirme tarihimizde hatırlayacaksınız büyük skandallar oldu. İhale zarflarını evlerinde açan siyasiler mi dersiniz, gece yarısı konutta işadamlarıyla pazarlığa oturanlar mı ararsınız. Yani özelleştirme uygulamalarına her zaman siyasi gölge düştü. Skandallar ortaya çıktıkça da ihaleler iptal edilmek zorunda kalındı.

Özelleştirme uygulamalarındaki hukuksuzluk, Türk olsun yabancı olsun düzgün iş yapan işadamları, firmalar, özelleştirme ihalelerine girmekten çekinir hale getirdi. Bu yıl kayda değer özelleştirme yapılamadı.

Tabii Türkiye'nin iç dış borç sarmalından kurtulması için de özelleştirme ama düzgün özelleştirme şart.

ÖİB'nın bünyesinde 74 kuruluş var. Hedef önümüzdeki sene bu kuruluşları 25'e indirmek. Yani geri kalanların tamamının özelleştirilmesi planlanmış. 5.3 milyar dolar (3.2'si nakit) gibi bir gelir hedfleniyor 2000 yılında. Büyük kuruluşlar var. TÜPRAŞ gibi POAŞ gibi. Telekom, GSM'ler. Tersaneler, İSDEMİR filan.

Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, özelleştirme anlamında 500 milletvekilini arkasına aldığı, güvensizlik ve kararsızlığın sona erdiği kanaatinde. Özelleştirme ihalelerinde artık usulsüzlüğe geçit vermeyeceklerini savunuyor. İstanbul Boğazı'nın bile özelleştirilmesini öneriyor.

Yüksel Yalova'ya, ‘‘Hep özelleştirme olanca hızıyla devam edecek deniliyor, siz de diyorsunuz da olan hızı neyse onu da göremiyoruz. Öne çıkan usulsüzlükler’’ dediğimde çok dolmuş olmalı ki patlıyor:

‘‘Belli bir takvime bağlamışım. İşler tıkır tıkır gidiyor. Daha ne yapayım! Mahmutpaşa işportacısı gibi elime alıp ey vatandaş akşam pazarı bunlar mı diyeceğim yani!’’

Aman Yüksel Bey tabii ki demeyeceksiniz. Bir hukuk adamı olarak siz sadece düzgün ihale edin yeter...

Vaadlerden ne haber?

MARMARA deprem felaketinden sonra elele vermiştik. Devletin yaptıkları ve yapacaklarını zaten takip ediyoruz. Her ne kadar Ziraat Bankası'ndaki tek hesapta toplanan deprem yardımı paralarının nerelere harcandığının kalem kalem açıklanmasını hálá bekliyorsak da umudumuzu kaybetmedik.

Burada şu an değineceğim husus kendi köşemizde yer verdiğimiz vaadlerin akıbetinin de takipçisi olduğumuz noktasında.

Bugün Bankalar Birliği... Bu kurum üyelerinden (82 banka) 5'er milyar lira toplayarak Adapazarı'nda ilköğretim okulu yaptıracaktı.

Gelinen nokta şu: Adapazarı'nda ilköğretim okulu için şimdiye kadar 82 bankanın 62'si para ödemiş. 330 milyar lira kaynak birikmiş. Bazı bankaların da şu günlerde 5'er milyar liraları fona aktarmaları bekleniyormuş. Bankalar Birliği bir komite oluşturmuş. Komitede, İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, TEB Genel Müdürü Akın Akbaygil ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş var. Adapazarı Valiliği'ne yazı yazılmış. Komite ziyaret de edecek. Son tahlilde okul için yer gösterilmesi bekleniyor.

Zekátlar Hayat Mahalleri’ne

EĞİTİM Gönüllüleri Vakfı'nın ‘Hayat Mahalleleri Projesi’ etap etap devreye giriyor. Deprem felaketinden sonraki anlamlı projelerden biriydi.

Sosyal tesisleriyle modern mahalleler bunlar. 7 tane Hayat Mahallesi kuruluyor. Yalova'dakinin temeli geçenlerde atıldı.

Temel atma törenine katılamadım ama Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu ile son durumu öğrenmek için telefonla konuştum.

İlgilenenler bilir bu mahelleler Sakarya, İzmit, Gölcük, Yalova ve Düzce Kaynaşlı'da kuruluyor. Sakarya ve İzmit'te ikişer mahalle olacak. Arifiye'dekinin temeli atıldı.

Eğitim Gönüllüleri Vakfı bu projeler için büyük kampanya yaptı. Daha önce 4 milyon dolar toplamışlardı, şimdi tutar 7 milyon dolara çıktı.

Cengiz Bey, İzmit'te kuracakları mahalleleri çocuklu öğretmenlere tahsis edeceklerini söylüyor. 100 öğretmen ailesi barınacak. Tahsisin üç ay sonra olacağını söylüyor. Aileler belirlenmiş bile. Bu mahalleler sonra üniversitelere devredilecek.

Cengiz Solakoğlu, Hayat Mahalleleri Projesi için Koç Topluluğu olarak bayilerine ve şirketlerine yaptıkları öneriyi de anlattı. Bayiiler zekátlarını Hayat Mahalleleri'ne veriyorlarmış. Şirketlerden de yılbaşı eşantiyon bedellerini projeye yardım için aktarmaları önerilmiş.

Yazarın Tüm Yazıları