İstanbul'a yeni vergi daireleri geliyor

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Vergi Haftası, ilk kez bu denli kapsamlı etkinliklerle kutlandı.

Çok anlamlı adımlar atılıyor. Vergi bilinci yerleştirilmeye çalışılıyor. ‘‘Vergi Umuttur’’, ‘‘Vergi Görevdir’’, ‘‘Ülkemi Seviyorum, Vergimi Ödüyorum’’ gibi sloganlarlar çocuklarımızın okul araç gereçlerine de girdi.

İstanbul Defterdarlığı 10 bin adet hediye paketini, (kalem, silgi, cetvel) minik öğrencilere dağıttı.

İlk kez büyük futbol kulüpleri de Vergi Haftası'na katkıda bulundu. Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray Klüpleri, adı geçen sloganların yer aldığı bez afişler bastırdılar. Futbolcular sahalara bu afişlerle çıktılar.

İstanbul Defterdarı Akif Hamzaçebi, Defterdarlık'ta bir de kokteyl verdi. Vergi dairesi müdürleri, Defterdarlık çalışanları, yeminli mali müşavirler ve gazetecilerin katıldığı kokteyl, Defterdarlık Binası'nın muhteşem Boğaz manzaralı yemekhanesindeydi. Eksik kalan tek nokta işadamlarıydı. Defterdar Hamzaçebi'ye bu eleştirimizi aktardık. Hak verdi, sanırım bir dahaki yıl daha geniş kapsamlı bir kutlama olacak.

Bu arada Akif Bey'le sohbet ederken, vergi denetimlerinin yeterli olup olmadığından söz açtık. Hamzaçebi, vergi reformunu müteakip çok özel, daha etkin bir denetim sistemine geçeceklerini söyledi.

Maliye, anladığım kadarıyla, yeni vergi tasarısıyla getirilen vergi oranlarının düşürülmesiyle vergi ödemeye yönelik direncin kırılacağı umudunda. Bu anlamda kayıt dışı ekonomiyi kayda alma da daha başarılı olacakları kanısındalar. Çok özel ve etkili denetimden kasıt da tutanakların kapsamlı olması. Yani herhangi bir iş yeri incelenirken işçi sayısı, kullandığı enerji miktarı, su miktarı, araçlar da incelenecek.

İstanbul'da vergi daireleri sayısı da artırılıyor. Şu anda 59 vergi dairesi var. İhtisas vergi dairesi anlamında finans vergi dairesi Büyükdere'de kurulacak. Yanı sıra İkitelli, Kağıthane ve Silivri'de de vergi daireleri olacak. Bu binaların temelleri bu yıl atılacak. Sultanbeyli ve Bostancı'daki (Kurumlar vergi dairesi) ise bu sene hizmete girecek.

Haluk Dayıgil Swissotel'e yerleşti

Körfezbank'ın eski Genel Müdürü Haluk Dayıgil, bankadaki görevinden ayrıldıktan sonrra Swissotel'e yerleşmeyi tercih etmiş...

Tabii ki orada ikamet etmek amacıyla değil...

Haluk Bey, Swissotel'de ofis kiralamış. Çalışmalarını bir süre buradaki ofisde sürdürmeyi planlıyormuş.

Haluk Dayıgil, Körfezbank'ta kuruluşundan itibaren 1997 yılı sonuna kadar genel müdürlük yaptı. Dayıgil'den boşalan göreve, 1998 başından itibaren de Merkez Bankası kökenli, Hüsnü Akhan geldi.

Bankanın bağlı olduğu Doğuş Grubu'nun patronu Ayhan Şahenk, Haluk Dayıgil'den bir süre Körfezbank'ın yönetiminde kalmasını istedi. Dayıgil, önce ilişkisini tamamen kesmek istediğini bildirmişse de, sonunda Şahenk'in ricasını kıramayıp kabul etmiş.

Ancak, Haluk Bey, bu kararından daha sonra vazgeçmiş olacak ki, yönetim kurulu üyesi seçildmesinin ardından, ‘‘yemin’’ etmeye gitmemiş.

Peki, Haluk Bey, Swissotel'deki ofisinden ne gibi hizmetler verecek?

Haluk Dayıgil'in yönetimindeki Körfezbank, hem yatırım bankacılığında, hem de kurumsal müşterilerine fon yönetimi konusunda önemli hizmetler veriyordu.

Dayıgil, Swissotel'deki ofisinden bazı kurumlara fon yönetimi konusunda danışmanlık hizmeti vermeye başlamış.

Swissotel, bazı bankacılara daha önce de ev sahipliği yapmıştı. Özelleştirme İdaresi'nin Etibank'tan türettiği Anadolubank ile Denizbank, ilk kuruluş çalışmalarını Swissotel'de kiralanan ofiste gerçekleştirmişlerdi.

Alo Maliye 189

On memur, sabah saat 08.00'dan gece saat 22.00'ye kadar, vatandaşlara vergi konusunda danışmanlık yapıyor. Alo Maliye 189 hattı 7 yıldır uygulamada. Katma Değer Vergisi (KDV) ve belge düzenini oturtmaya yardımcı olmak amacıyla bu uygulamaya geçilmişti. Sadece danışma amaçlı değil şikayetleri, ihbarları da değerlendiriyorlar. Bu anlamda Alo Maliye 189 hattının, vatandaşların şikayet ve ihbarlarıyla kayıt dışı mükellefleri kayda alma da da çok katkısı olmuş.

Örneğin sadece geçen yıl İstanbul'da 12 bin 613 kişi vergi mükellefi olarak kayda alınmış. Bu sayının tamamı ihbar sonucu değil tabii. Defterdarlık ekiplerinin vergi denetimleri etkili.

Alo Maliye hattına yıl başından 23 Mart tarihine kadar gelen kayıtsız mükellef ihbarı adedi 253. Bunlar incelemede. Adı geçen hatta gelen soru adedi de adını ettiğim dönem için toplam 39 bin 700. Günde ortalama 300 soruya yanıt veriyor Maliye memurları. Şikayetlerin, ihbarların, detay soruların yanıtlarının sonuçları da isteyenlere bir hafta içinde bildiriliyor.

Vergiyi sadece Vergi Haftası'nda değil her zaman hatırlamamız dileğiyle bu hafta da biraz vergi konusundan söz etmek istedim...













Yazarın Tüm Yazıları