Paylaş
Çok enteresan oldu...
Ulusalarası Para Fonu (IMF) ve dünya finans çevreleriyle görüşmeler yapmak için buluştular.
Türk ekonomi bürokrasisinin eski ve yeni yıldızlarının neredeyse tamamı Washington'da.
İlginç olan taraf şu.
Bu bürokratların büyük bölümü daha önce IMF'yle masaya Hazine'yi, Merkez Bankası'nı temsilen masaya otururlardı. Hatta bir kısmı daha üç ay öncesine kadar kamuyu temsil ediyorlardı. Geçen haziran ayında IMF ile yakın izleme anlaşmasını yapmışlardı.
İşte bu bürokratlar şimdi hükümeti değil özel sektörü, çalıştıkları firmaları temsilen oradalar.
Kıymetli bürokratların, siyasilerin elinde nasıl bir kıyma makinesinde doğrandıklarının resmi...
Sakın yanlış anlaşılmasın. Böylesi değerli teknokratlar özel sektörü temsil etmelerinden hoşnutsuzluğumuz yok.
Kamu ve özel sektör olarak IMF\Dünya Bankası toplantıları, IMF-Türkiye görüşmeleri ve dünya finans çevreleriyle hele hele büyük deprem felaketi sonrası yapılmakta olan görüşmelerde böylesi yıldızların olması bizi sevindiriyor.
Sadece hatırlatmak istiyorum. Bunlar kimler? Çoğu yıldız sıfatını kesinlikle hakediyor. Son tahlilde Türkiye adına oradalar da şimdi çalıştıkları kurumlar hangileri?
Mesela Rüşdü Saracoğlu. Merkez Bankası eski Başkanları'ndan. ANAP eski Milletvekili, eski bakan. Milletvekilliği döneminde eski politikacılardan şimdi zordaki işadamı Cavit Çağlar'a danışmanlık yapmıştı. Rüşdü Bey, son seçimlere katılmadı. Şevket Demirel Ailesi'ne finans ve yurtdışı ilişkiler konusunda danışmanlık yapıyor. Ege Yatırım'la ilgileniyor özellikle. Egebank Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demirel'le beraber Washington'da. bu arada bir not. Murat Demirel, İrlanda'da bir banka satın almış. Rüşdü Saracoğlu bu bankanın yönetim kurulu başkanı olmuş...
Ekonomi bürokratlarının duayeni Yener Dinçmen de Toprakbank adına Washington'da. Hazine eski Müsteşarı Dinçmen, bir önceki hükümet döneminde, siyasi iktidarla düştüğü anlaşmazlık sonucu istifa etmişti.
Bir başka müsteşar daha. Mahfi Eğilmez. ANAP iktidarının ekonomi uygulamalarına karşı haklı olarak bayrak açan Hazine eski Müsteşarlarından Eğilmez de kamu görevinden istifa etmişti. Mahfi Eğilmez Toprak Grubu'ndan ayrıldıktan sonra Doğuş Holding'e geçti. Garanti Bankası adna orada bulunuyor. Aynı zamanda teknokrat gazete yazarlarından. Ekonomi muhabirlerine doğal olarak kök söktürüyor...
Bizim teknokrat yazarlarımızdan Ercan Kumcu da öyle. Merkez Bankası eski Başkan Yardımcıları'ndan Ercan Kumcu, Tekfenbank'ı temsil ediyor.
Bir önceki Hazine Müsteşar Vekili Cüneyt Sel de İktisat Bankası adına Washington'da bulunuyor.
IMF ile müzakereleri yapan bürokratlara gelince. Ekibin başı doğal olarak Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Şükrü Binay, Süreyya Serdengeçti aklıma gelen bürokratlar.
Washington'da biraraya gelen eski ve yeni bürokratlar arasında ekonomik hedeflere yönelik tartışmalar var.
Eskiler, deprem felaketinden sonra ekonomik hedeflerin revize edilmesi gerektiğini savunuyorlar. Yeniler ise ‘‘Gerek yok, hedefleri tutururuz’’ diyorlar. Örneğin bu sene sonu enflasyonun yüzde 58.7 olacağını 2000 yılındaki hedefin ise yüzde 25 olduğunu söylüyorlar.
Karamsar olmak istemiyorum, ama gazetecilik yaptığım 16 yıldır durum değişmedi. Bütçe açığı, büyüme hızı, enflasyon gibi büyüklüklere ilişkin hedefler açıklanır, planlar, programlar yapılır. Hep de revize edilir. Yine de tutturulamaz!
Burada keramet konulan hedeflerde değil, siyasi iktidarlarda! Verilen sözlere uygun icraat yapılmayınca hep hedefler kağıt üzerinde kalıyor...
Yüksel İnşaat’tan deprem açıklaması bekliyoruz
YÜKSEL İnşaat firmasının Yalova'da yaptığı konutlar da Marmara depreminde yıkılmış, çok can kaybı olmuştu.
Günler geçmesine rağmen Yüksel İnşaat yetkililerinden açıklama gelmemişti.
Bunun üzerine, Yüksel İnşaat'ın sahiplerinden ve eski Yönetim Kurulu Başkanı, MHP Milletvekili Süleyman Servet Sazak'ı aramıştım. Firma adına konuşamayacağını, o konutların yapıldığı dönemde 15 yaşında olduğunu, ancak deprem sonrası şirketten edindiği bilgileri aktarabileceğini söylemişti. Sorularıma açık yüreklilikle yanıt vermişti. Can kaybından dolayı hepimiz gibi derin üzüntü içindeydi. Ayrıca kurumu açısından söylediği, ‘‘Başımızı kaldıramıyoruz. 40 yıllık itibarımız 45 saniyede yerle bir oldu’’ sözleri çarpıcıydı. ‘‘Projemiz hatasız. Malzemelerimiz o döneme göre en yüksek kalitede. 26'lık demirler kullanılmış. Ne sorumluluğumuz var diye bilimsel olarak araştırma yaptırıyorlar. Jeologlar, statikçiler, mühendisler, o binaları yapanlar, teknik elemanlarımız incelemelerini yapıyor. Yüksel İnşaat bir hafta sonra bilimsel veriler çerçevesinde açıklama yapacak’’ demişti.
Bu yazımız 27 Ağustos'ta yayınlanmıştı. Ama Yüksel İnşaat'tan hiç ses çıkmadı.
Okurlarımız da bize soruyorlar: ‘‘Ne zaman açıklama yapacaklar? Bir başsağlığı bile dilemediler.’’
Yalçın Bayer'in köşesinde de zaman zaman okurlarından gelen mektuplar yer alıyor. ‘‘Hani Oya Berberoğlu'na açıklama yapacaklardı’’ diye orada da soruyorlar.
Tabii Yüksel İnşaat bana değil, kamuoyuna açıklama yapacaktı. Bekliyoruz. Ayrıca bana elde ettikleri verileri bildirirlerse değerlendiririm.
Yüksel İnşaat'ın sorumluları, o binaları yapan fen heyeti, projelere onay veren belediye yetkilileri de diğerleri gibi yargı önüne çıkacaklar kuşkusuz...
Kimlerin ne sorumluluğu var göreceğiz...
Ceylan’ın sıkıntısı
İLK kez bu köşede yazdık. Ceylan Holding'in Yalova'da yaptığı konutların da depremde yıkıldığını. Ceylan Holding'in patronlarından Mahmut Ceylan'a da sorduk. Yine bu sütunda yazdık. Ceylan da firmasını savundu, ‘‘Her konutu kendi evimiz gibi yaparız. Enkazı döktürdüğümü ispat etsinler kendimi Kızılay Meydanı'nda asarım’’diyerek. Yalova Savcılığı, Ceylanlar hakkında da yargı yolunu açtı.
Yurtiçinde ve yurtdışında çok önemli işlere imza atan bir firma. Çeşitli söylentiler var. Özellikle Bulgaristan'da 600 milyon dolar tutarda iş bağlantısı yapan Ceylanlar'ın bu işlerinin sekteye uğradığı yolunda.
Ceylan Holding'in finansman sıkıntısı olduğu iddiaları var. ANKA Ajansın'dan geçen habere göre Ceylan Holding, borçlu olduğu bankaların temsilcileriyle toplantı yapmış. ‘‘2000 yılı ortalarına kadar borç ödeyemeyiz. Erteleyin’’ demiş. 13 bankaya 460 milyon dolar borcu olduğu savunuluyor. Son duyumlarıma göre iki banka haciz işlemi başlatmış. (Kentbank ve Yaşarbank) 100 milyon dolarlık haciz olduğu söyleniyor.
Paylaş