ÇANKAYA’dan mail atan ve isminin açıklanmamasını isteyen okurum son derece kızgın.
Evini soyan hırsızı tesadüf uyanıp koridorda yakaladığını iri yarı genç adamın kendisine birkaç yumruk ve tekme darbesi ile yere yıkıp kaçtığını yazmış. Sonra da sormuş:
"Hırsız yakalandı, evimde yediğim dayak cezasız mı kalacak? Bu hırsıza kaç yıl hapis cezası verilecek?"
Okuruma iyi bir haberim var. Yargıtay 6. Ceza Dairesi’nin son örnek kararına göre artık eve girip şiddet uygulayan sanıklar, hırsızlığın yanında şiddet uyguladıkları için "yağmadan" da ceza alacaklar. Cezaları ikiye katlanacak ve beş yıl yerine on yılla yargılanacaklar.
HIRSIZ UYUYAN EVSAHİBİNİN ÜZERİNE BASTI
Yargıtay bu kararını Sakarya’dan Ankara’ya uzanan bir hırsızlık davasında verdi. Bakın dava nasıl açıldı?
Sakarya’da hırsızlık yapmak için bir eve pencereden giren sanık, evde bulunan cep telefonu ile 100 YTL’yi çaldı. Karanlıkta yerde uyuyan evsahibini fark etmeyen ve üzerine basan hırsız, uyanıp bağırması üzerine paniğe kapıldı. Yakalanma korkusuyla uyanan evsahibine yumruk atan M.K. adlı hırsız, daha sonra pencereden atlayıp kaçtı.
MAHKEME HIRSIZLIKTAN 4 YIL VERDİ
Evsahibinin polise başvurmasının ardından çevrede yapılan aramada, M.K. adlı hırsız çaldığı 100 YTL ve cep telefonu ile birlikte yakalandı. Tutuklanan sanık M.K’nın sabıkalı olduğunu dikkate alan mahkeme, "hırsızlıktan" 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi.
Yargıtay 6. Ceza Dairesi, temyizde mahkeme kararını sanık aleyhine bozdu. Yargıtay, evsahibinin üzerine basıp uyandıran kaçmak için de yumruk atan hırsızın eylemini "yağma" olarak nitelendirdi ve bu suçtan mahkumiyet istedi. Yeni TCK’ya göre "hırsızlık" suçu 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörürken, "yağma" suçu ise 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
İŞTE ÖRNEK KARAR
Yargıtay’ın kararı da özetle şöyle:
"Hırsızlık amacıyla eve giren sanığın, cep telefonunu ve halının altındaki 100 milyon lirayı aldıktan sonra, yerde uyumakta olan ve üstüne basması sonucu uyanan yakınanın bağırması üzerine, ona yumruk atarak pencereden atlayıp kaçtığının anlaşılması karşısında; eyleminin yağma suçunu oluşturduğu gözetilmeden yerinde olmayan gerekçeyle yazılı biçimde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir."
Emekli başkandan yeni yıl müjdesi
İKİ gün önce 41 yıllık meslek yaşamına Yargıtay Başkanı olarak noktalayan Osman Arslan, gitmeden önce Yargıtay personeline yeni yıl müjdesi verdi. Konuşmasının satır arasında kalan bu müjde özellikle hakim-savcı kadrosu dışındaki Yargıtay çalışanlarını ilgilendiriyordu. Başkan Arslan, kendi döneminde, 51 Yargıtay üyesinin TOKİ ile yapılan anlaşma sonrasında ev sahibi yapıldığını anımsattı. Daha sonra da Yargıtay’da daha az maaş alan personel için sosyal konut yapımı konusunda TOKİ ile anlaşmaya vardıklarını ve 2008 yılında projeye başlanacağını söyledi. Arslan, "Ben de sizlerden bu projeye destek olmanızı ve sahip çıkmanızı istiyorum" dedi. Arslan’ın, törende hazır bulunan 42 yıllık eşi Sevim Arslan’a ve çocuklarına desteklerinden dolayı teşekkür etmesi de dikkat çekti.
Arslan’a, Yargıtay Birinci Başkanvekili Osman Şirin’de meslek yaşamının bilançosunu çıkararak jest yaptı. Şirin’in çıkardığı, Osman Arslan’ın, 214 bin 430 karar vermek gibi bir rekora imza attığı meslek yaşamının onurlu bilançosu ise şöyle:
Üç Anayasa ile çalıştı.
14 bin 1 gün boyunca yargı hizmeti yaptı.
Yargıtay üyesi seçilmeden önce 6 bin 522 gün kürsü yargıçlığı yaptı.
Yargıtay üyesi, Yargıtay 16. Hukuk Dairesi Başkanlığı ve Yargıtay birinci başkanı olarak tam 7 bin 478 gün görev yaptı.
Meslek yaşamı boyunca 214 bin 430 karara imza attı.
Yargıtay üyesi sıfatıyla 114 bin 615 kararda imzası var.
Daire başkanlığı döneminde ise 99 bin 815 kararı imzaladı.