Paylaş
Kitabın ilk sayfasında, “Canım annem Keriman Hanım’a ifadesi” dikkat çekti. Taşdemir’e, annesine yaptığı bu sürprizi sordum. Bakın ne dedi:
“Daha önceki kitabımı beni büyüten rahmetli teyzeme ithaf etmiştim. Bu kitabımı anneme ithaf ettim”
12 EYLÜL’Ü YARGILAMAYA YETMEZ
Taşdemir, Yargıtay’ın kitap şampiyonu üyelerinden biri. “Ceza Hukukunda Zamanaşımı” adlı son kitabı 12. kitabı. Yargıtay’ın, yeni örnek kararları yeralan kitap, içeriği yönünden son derece ilgi çekici.
Benim en çok dikkatimi çeken bölüm, Kenan Evren ve 12 Eylül komutanları hakkındaki soruşturmaları da yakından ilgilendiren geçici 15. maddenin kaldırılmasının 12 Eylül’ü yargılamaya neden yetmeyeceğini anlatan bölüm oldu. Bakın Taşdemir’in kitabındaki kritik zamanaşımı tartışmasıyla ilgili değerlendirmeler şöyle:
12 EYLÜL 2010’DA ENGEL KALKTI YORUMU
“Bazı hukukçular dava zamanaşımı süresinin, soruşturmaya engel oluşturduğunu belirttikleri geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırıldığı 12 Eylül 2010 tarihinde başlayacağını, zira bu tarihe kadar soruşturmanın yürütülmesinin olanaklı olmadığını ancak engelin kalkması üzerine dava zamanaşımının işlemeye başlayacağını ileri sürmektedir.
HUKUKUN GENELİLKELERİNE AYKIRI OLUR
Kanımızca geçici 15. maddede düzenlenen hal, 1982 anayasanının kabul edildiği tarihte yürürlükte bulunan eski TCK’nın 107. maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen zamanaşımını durduran nedenler arasında yer almamaktadır. Ayrıca sözü edilen düzenlemenin sanık aleyhine yorumla durma nedeni olarak kabulü ceza hukukunun genel ilkelerine aykırı olacaktır.
Geçici 15. madde, bu maddede belirtilen kişilerin işledikleri fiilleri suç olmaktan çıkaran ‘örtülü bir af’ niteliği taşımaktadır. Bu hükmün halk oylaması sonucu yürürlükten kaldırılması nedeniyle yeni TCK’nın 7. maddesinde düzenlenen ‘zaman bakımından uygulama’ ve aynı kanunun 2. maddesinde belirtilen ‘suçta ve cezada kanunilik’ ilkesi uyarınca sözü edilen maddede sayılan kişilerin belirtilen fiillerinden dolayı yargılanmalarının olanaklı olmayacakları ileri sürülebilir.
YASAMA SORUMSUZLUĞUNA BENZER DURUM
Bu görüş dışında aslında burada tıpkı Anayasanın 83/1 maddesinde belirtilen yasama sorumsuzluğuna benzer nitelik taşıyan cezai sorumsuzluk yanında hukuki sorumsuzluğu da içeren mutlak ve süreklilik arzeden bu sorumsuzluk nedeniyle geçici 15. maddenin kaldırılmasından sonra dahi bu kişilerin yargılanamayacağının ileri sürülmesinin daha yerinde olacağı düşüncesindeyiz.”
CUMHURBAŞKANI YARARLANAMAZ
446 sayfalık kitapta, yeni TCK’daki suçlara ait dava zamanaşımı süreleri, yasadaki değişiklikler karşısında zamanaşımı hükümlerinin uygulanması, yasama dokunulmazlığı ve zamanaşımı, cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu ve zamanaşımı gibi bölümler göze çarpıyor. Kitapta, cumhurbaşkanlarının “vatana ihanet” suçundan yargılanabileceklerini ve kişisel suçları nedeniyle zamanaşımının durmayacağı değerlendirmesi de yapılıyor.
Daha fazla Taşdemir’in kitabında.
Paylaş