YARGITAY son derece ilginç kararları imza atıyor. Etkili eylem suçlarında hangi aletlerin silah olup olmadığını belirliyor. Buna göre de sanıkların cezası artırılıp indiriliyor.
Yargıtay son kararıyla da tuğlayı silah saymadı. Yargıtay içtihatlarına göre bakın neler silah değil:
"Sıcak su, kızgın yağ, alelade dikenli tel, tahta fırın küreği, sağlam şişe ve boru anahtarı"
Yargıtay kavga sırasında, mağdura, hayati tehlike yaratacak şekilde tuğla ile vururarak yaralama eyleminde sanığa ceza artırımı öngören "silahla yaralama" suçundan verilen mahkumiyeti bozarken bu kararı verdi. Yargıtay, bu kararıyla sanığın cezasının üçte bir oranında azalmasını imkan sağladı.Bakın dava nasıl açıldı:
Tekirdağ’da, kavgalı olduğu şahısla tartışan H.P., kavga sırasında mağdurun başına tuğla ile vurdu. Mağdur ağır şekilde yaralandı. Tutuklanan H.P’ye 5 yıla kadar hapisle "hayati tehlike yaratacak şekilde yaralamaktan" dava açıldı.
Mahkeme tuğlayı silah saydı
Yerel mahkeme, eylem sırasında kullanılan tuğlayı "silah" olarak gördü ve yarı oranında ceza artırımı ile H.P’ye 7.5 yıl hapis cezası verdi. H.P kararı temyiz etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kavgada kullanılan tuğlanın silah olarak kabul edilemeyeceği sonucuna vardı ve kararı H.P lehine bozdu. Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyarsa sanığın cezası üçte bir oranında azalarak 5 yıla inecek. Kararda ise şöyle denildi:
"Suçta kullanılan tuğlanın Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) tanımı yapılan silah sayılmasının mümkün olmadığı gözetilmeden, temel cezada artırım yapılması mahkumiyet kararını bozmayı gerektirmiştir"
Yumruk silah sayılmıyor
Yargıtay’ın, öteki kararları ışığında silah saymadığı eşya ve materyaller şöyle:
"Yumruk, kırık olmayan şişe, normal demir çubuk, ayakkabı çekeceği, tahta, cezve, ıstaka, küreğin ağaç kısmı, taş, namlu, bakraç, ağaç baston, cıvata, tahta yaba, av tüfeği dipçiği, şartel kolu, kol demiri, kömür karıştırıcı, boru anahtarı, niteliksiz demir, yüzük, demir kova, posa demiri, soba kapağı, sağlam çay bardağı, şemsiye, tüfek dipçiği, kornej parçası, şemsiye teli, piknik tüpü, pafta demiri, su anahtarı, soba maşası, soba demiri, soba tablası ve borusu, tabanca kabzası, bilye yatağı, demir oturak, alelade dikenli tel, mantar tabanca, kırılmamış lamba şişesi, övendire"
At nalı, çatal, kerpeten silah
Günlük hayatta mutfakta ve evde sık sık kullanılan birçok alet, tarım ve marangozluk aletleri ise silah olarak nitelendiriliyor. Silah sayılan eşyalar da bakın şunlar:
"Kırık bira şişesi, yemek çatalı ve at nalı, tırpan, çekiç, ateş küreği, İngiliz anahtarı, kazma tornavida, dirgen, hızar bıçkısı, levye, satır, balyoz, sivri soba demiri, maşa, çapa, balta, keser, orak, muşta, kama, demir zincir, pense, kırık cam, demir kiloluk, demir mala, tırnak çakısı, delici baston, çakı bıçağı, kezzap, işlenmiş demir boru, girebi, demir çapa, demir manivela, demir kerpeten, bel küreği, tüp anahtarı, bağ makası, nakış makası, demir dirhem, çelik cop, bijon anahtarı, boğma zinciri, çivili sopa, iki ağızlı yıldız anahtarı, tırmık, kunduracı bıçağı, koyun kırpma makası, ustura, demir yaba, at nalı, demir süpürge sapı, demir fıskiye kavalı, demir bükme anahtarı, testere, bıçkı."
Kötü tatile dava hakkınız var
MAİL atan okurum Aysel F. Alanya’da üç kız tatile gidip 800 YTL ödedikleri, otelin ilandakinden çok farklı çıktığını, odada klima olmadığı için 40 derece sıcakta tatil yerine çile çektiklerini yazıp, "hukuken ne yapabilirim" diye sormuş.
Okurum, zararın tazmini için Tüketici hakem heyetine başvurabilir. Hakem heyetleri, ilanda yazılanla sunulan hizmetin aynı olmaması halinde, otelleri ya da seyahet şirketlerini aldıkları parayı geri ödemeye mahkum ediyorlar. Ödediği para 800 YTL olduğu için mail atan okurum da Ankara Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir.
Siz de gittiğiniz tatilde size vaat edilen hizmetleri alamamız halinde kötü tatile karşı yargı yoluna başvurabilirsiniz. Maddi zararınız 827 YTL’nin altındaysa, yapacağınız tek şey tüketici hakem heyetine başvurmak. Bu miktarın üzerindeki maddi tazminat talepleri için Tüketici Mahkemesi’ne gitmeniz gerekiyor.