Yargıtay’dan kocaya sessiz kalma cezası

Yargıtay, ailesinin evliliğine müdahalesine sessiz kalan erkeği, küfür edip, büyü yapan karısıyla eşit kusurlu saydı. Yargıtay, davacı kocanın kazandığı 2 bin 500 lira tazminatı da bozdu. Karar örnek niteliği taşıyor.

Haberin Devamı

Ankara’dan mail atan bir erkek okurum eşiyle anlaşamadıklarını, karısının küfür ettiğini, sürekli medyuma gittiğini, ailesinin de sürekli evliliklerine müdahale ettiğini yazıp, “Boşanmak istiyorum, karım küfür ettiği ve ailesi evliliğimize müdahale ettiği için tazminat talep edebilir miyim” diye sormuş.
Medeni Kanun’a göre eşler şiddetli geçimsiz gerekçesiyle boşanma davası açabildikleri gibi boşanmada kusuru olmayan taraf, kusurlu taraftan manevi tazminat talep edebiliyor. Yargıtay benzer bir davada iki hafta önce örnek karar verdi. Önce o kararı anımsatayım:
İzmir’de, İ.İ adlı erkek, N.İ ile evlendi. Çift, İ.İ’nin ailesine ait apartmanın üst katına yerleşti. Genç çiftin arasında bir sonra şiddetli geçimsizlik başladı. Kadın evden ayrıldı. İ.İ, 14 aydır evli olduğu karısına boşanma davası açtı.

Haberin Devamı

KÜFÜR-BÜYÜ TAZMİNATI İSTEDİ

Karısının, her gece hakaret ettiğini, bunu duyan komşularının ailesine söylediğini savunan İ.İ, boşanmanın yanında, karısından beş bin lira da manevi tazminat isterken, şu gerekçeleri gösterdi:
“Karım ailesinin etkisiyle davamlı büyü işleriyle uğraştı, evin her yerinde muskalar bulduk. Onur kırıcı davranışları nedeniyle güvenimi, evliliğe olan inancımı kaybettim. Eşim rahat etsin diye gece gündüz çalıştım. Bu evlilik için çok masraf yaptım. Evi istediği gibi döşedik. 4 ay önce ortada hiçbir neden yokken beni terk etti, geri dönmedi. Boşanmak ve uğradığım zararlar için beş bin lira manevi tazminat istiyorum”

KADIN DA TAZMİNAT TALEP ETTİ

N.İ ise eşinin ailesinin kendisine düşman gözüyle bakıp hiç yalnız bırakmadıklarını, evin tuvaletleri dahil yeri yerini kendisine temizlettiklerini, evi terk etmeyip kovulduğunu öne sürdü. N.İ, asıl kendi kişilik haklarının zarara uğradığını savunarak, 20 bin lira manevi tazminat ve 500 lira nafaka istedi.

MAHKEME: KADIN KUSURLU, KOCASINA TAZMİNAT ÖDESİN

İzmir 10. Aile Mahkemesi, 3 Mart 2011’de çiftin boşanmasına karar verdi. Cep telefonundan N.İ’nin kocasına attığı SMS’lerdeki hakaret sözcüklerini ve tanık ifadelerini dikkate alan mahkeme, kadını ağır kusurlu saydı. Nafaka talebini reddederken, kocasına 2 bin 500 lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Haberin Devamı

YARGITAY: SESSİZ KALAN ERKEKTE KUSURLU

Temyizde Yargıtay boşanmayı onarken, “çifti eşit kusurlu” buldu. Kocanın kazandığı 2 bin 500 lira tazminatı ise bozdu. 12 Mart 2012 tarihli karar şöyle:
“Davalı kadının eşine ağır sözlerle hakaret etmesine karşılık; davacı kocanın, eşinin manevi yönden bağımsız konut isteğine karşı çıkarak ailesinin evlilik birliğine müdahalesine ses çıkarmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olaylarda iki tarafın da eşit kusurlu olduğunu kabulü gerekir. Durum böyleyken kadının ağır kusurlu kabul edilmesi ve bu kusur belirlemesine bağlı olarak yoksulluk nafakası isteminin reddine karar verilmesi isabetsizdir. Taraflar eşit kusurludur. Davacı kocanın manevi tazminat isteğinin reddi yerine kabulü doğru olmamıştır.”

Haberin Devamı

DİRENME KARARINA DA RET

Mahkeme ilk kararında direnince dava YHGK’na geldi. 27 Mart’ta dosyayı görüşen Kurul, dairenin “çift eşit kusurlu” kararını yerinde buldu ve direnme kararını bozdu. Bu karar bağlayıcı olduğu için boşanmaları kesinleşen ve “eşit kusurlu” bulunan bu çift birbirlerinden manevi tazminat alamayacak.

DAVA AÇIP TAZMİNAT İSTEYİN

Bu örnek karar ışığında erkek okurumun bir avukata da başvurarak, boşanma davası açıp karısından kendisine hakaret ettiği ve ailesinin evliliklerine müdahalesine sessiz kaldığı için manevi tazminat isteyebilir. Olası davada boşanmada hangi tarafın kusurlu olduğuna ve tazminata yargı karar verecek.

Yazarın Tüm Yazıları