BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Yargıtay’a yeni binası için arsa bulundu. PTT’ya ait İncek’teki 237 dönüm arsa Yargıtay’a tahsil edilecek. Milli Emlak tahsis işlemlerini sürdürürken, yeni Yargıtay binası için de proje hazırlanacak.
Yargıtay, yeni binası yapılıp taşınınca, İncek’te Anayasa Mahkemesi ve Türkiye Adalet Akademisi’ne komşu olacak. Danıştay’ın da ay sonuna doğru Eskişehir Yolu’na taşınmasıyla, kent merkezinde hiç yüksek mahkeme kalmayacak.
Başbakan talimat verdi
Anayasa değişikliğinin ardından daire, üye, hakim, savcı ve personel sayısı artan ve artık beş binaya bölünerek, çalışan Yargıtay’da büyük bir bina sorunu yaşanıyor. Neden mi bakın şöyle: Ceza davalarında, aynı dosyanın hakimi başka yerden savcısı başka yerden Kızılay’daki Yargıtay ek binasına geliyor. Haftada 3-4 gün müzakere yapan ve çift heyet çalışan daireler de bu yüzden büyük sıkıntı yaşıyor. Bina sıkıntısı Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak tarafından Başbakan Erdoğan’a, iletilmişti. Başbakan’ın talimatıyla, Yargıtay için aranan arsa kısa sürede bulundu ve yeni bina için start verildi. Yargıtay’ın, Kızılay’da Başbakanlığın tam karşısındaki tarihi binası Avusturyalı ünlü mimar Prof. Clemens Holzmeister’in imzasını taşıyor. Tarihi binada hizmet veren Yargıtay ceza daireleri, 1 ve 3 ceza dışında Emekli Sandığı binasına taşınmıştı. Ceza dairelerinin hizmet verdiği ek bina teknolojiye kavuştu. Bu bina, müzakere ve duruşma salonları, yasal düzenlemeye uygun şekilde heyetin birlikte çalışmasına imkan verecek şekilde dizayn edildi.
Elektronik müzakere
Eski binada 20 metrekare müzakere ve duruşma salonlarında çalışan üyeler, dava dosyalarını ve mevzuatı yazılı metinler üzerinden çalışırken, yeni duruşma ve müzakere salonlarında elektronik ortamdaki dava dosyaları ve mevzuat üzerinden çalışma imkanı buldular. Eski binadaki duruşma salonlarının tüm üç katı büyüklüğündeki yeni müzakere ve duruşma salonlarında müzakereye katılan üyeler, iki ayrı masada, iki heyet halinde çalışıyor. Heyet masalarında birer ana bilgisayara bağlı altışar ekran var. Üyeler bu ekrandan elektronik ortamdaki dava dosyalarına ulaşabildikleri gibi, duruşmalarda zabıt katibi tarafından tutulan duruşma metnini görebiliyor. Bir heyet kendi masalarındaki bilgisayardan görüştükleri dava dosyası üzerinde çalışırken, gereksinim halinde diğer masada çalışan ikinci heyetin görüştüğü dava dosyasına erişebiliyor.
Kararlara elektronik imza
Yeni sistemde, üyeler UYAP sistemi üzerinden elektronik ortamda gelen dava dosyalarına, evraklara ve dairenin aldığı kararlara, elektronik imzalarını da atabiliyor. Kişisel bilgisayarı ya da dokümanlarıyla çalışmak isteyen üyeler, harici bellek, masaüstü, dizüstü ya da tablet bilgisayarlarıyla sisteme bağlanabiliyor. Duruşma esnasında gereksinim duyulması halinde daire başkanı veya üyeler, masadaki kablosuz klavye ve mause ile zabıt katibinin ekranına müdahale edebiliyorlar. Darısı, tüm yargının başına.