MAİL atan okurum dolandırıldığını, açılan davanın bazı sanıklara tebligat yapılmadığı için aksadığını belirterek, “Adres belirlendi. Ancak, bazı sanıklar ortada yok. Bu adreste başka birine tebligat yapılsa olmaz mı” diye sormuş.
Okurum için araştırdım. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndan (YCGK) üç hafta önce aynı konuda bir karar çıktı. YCGK, uzun bir yargılama süreci sonrasında yine bir dolandırıcılık davasında komşu bürodaki temizlikçiye tebligatı usule uygun saydı. Bu kararla artık mahkeme evrakı adresinde başka birine verilse de ilgili kişi tebligatı almış sayılacak. Önce Aydın’dan Ankara’ya Yargıtay’a kadar uzanan dava konusu olaya bakalım: Aydın’da sahte evrak düzenleyerek bir bankayı dolandırdıkları ileri sürülen sanıklara verilen 4 yıl 8 aylık ceza Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nce onandı. Sanık avukatının uyarısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, karar öncesinde sanıklara iletilmesi gereken başsavcılık tebliğnamesinin usulüne uygun olarak teslim edilmediği iddiasını inceledi. Başsavcılık, tebligata usül yönünde Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na itiraz etti.
Adil yargılanma hakkının ihlali
Başsavcılığın itirazında, mevzuata göre davayla ilgili olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan tebliğnamenin Yargıtay dairelerinin vereceği karar öncesinde usulüne uygun olarak sanık avukatlarına iletilmesi gerektiği savunuldu. Mahkeme aracılığıyla araştırma yaptırıldığı ve bu araştırma sonucunda komşu avukatlık bürosunda temizliğe gelen A.A.’nın aynı yerde bulunan avukatlara gelen tebligatları zaman zaman usulsüz olarak teslim aldığının tespit edildiği vurgulandı.
İşte o itiraz
Usulüz tebligatın adil yargılanma hakkının ihlaline neden olduğu, bu anlamda AİHS’in adil yargılanmayla ilgili hükümlerine de aykırı olduğunu vurgulayan Başsavcılık itirazında bakın şöyle denildi: “Somut olayda da sanık savunmanı tarafından temyiz edilen hükmün, sanık avukatının Cumhuriyet Başsavcılığı görüşünden haberdar edilmeden incelenmesinin savunma hakkını kısıtlayacağı, bunun da mutlak kanuna muhalefet hallerinden olacağı kuşkusuzdur. Onama kararı usule aykırılık nedeniyle kaldırılmalı, dosya hakkında tebliğnamenin sanık avukatına tebliğinden sonra karar verilmek üzere Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ne gönderilmesine karar verilmelidir.” İtiraz Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda görüşüldü. Kurul’un Başsavcılığın itirazını reddetmesiyle mahkemece verilen ve Yargıtay tarafından onanan karar kesinleşti.
E-tebligat da mümkün
Son bir not. Tebligat Kanunu’nda yapılan ve 19 Ocak 2011’de Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle ise yargıda e-tebligat da mümkün hale getirildi. Yargının ağır işlemesinin en büyük nedenlerinden biri olarak gösterilen tebligat, artık internet ortamında elektronik posta yoluyla yapılabiliyor.