TIPTA Uzmanlık Dernekleri" adı altında tam 34 dernek 40 bin uzman doktoru temsilen "Tam Gün Yasası"na karşı merkez üssü seçtikleri Ankara’da atağa geçtiler.
Önce, 29 dernek adına tam sayfa gazete ilanları verip sonra İstanbul’da basın toplantısı düzenleyerek, bu yasaya karşı çıkan uzman doktorlar, şimdi de başkentte devlet zirvesinden randevu istediler.
SON ÇARE YARGIYA BAŞVURACAKLAR
Doktorlar, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı, CHP ve MHP’den randevu talep ettiler. Ancak, randevu taleplerine hala bir yanıtta alamadılar. Tüm bu çabaları sonuçsuz kalırsa, bu uygulamaya karşı son çare yargıya başvuracaklar. Platform adına altı uzmanlık derneğinin temsilcisi profesör zirveye yasaya neden karşı çıktıklarını anlatacaklar ve bir rapor sunup uzman doktorların sorunlarını aktaracaklar.
AKDAĞ’DAN NE İSTEDİLER
Daha önce Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşen doktorlar bakın ne demişler ve hangi önerileri sıralamışlardı.
Yasanın altında hekim açığı kaygısı yatıyor. Ancak bu sistem hekim açığı kapatmaz artırır
"Ya muayenehane ya hastane" demeyin.
8 saat çalışalım ancak sonra serbest çalışma izni verin.
Tek kurumda çalışmak yerine, en az iki sağlık kurumunda (Kamu veya özel) çalışma hakkı verilerek işgücü azamiye çıkarılsın.
Kamuda part-time çalışan hekimler de performans sistemi devreye sokularak çalıştığı oranda katkı payı alsın.
NEDEN KARŞI ÇIKTIKLARINI ANLATTILAR
Platform temsilcisi profesörlerle yasaya neden karşı çıktıklarını da konuştum. Savundukları ortak nokta, yasanın yarardan çok zarar getireceği, sağlıkta yeni sorunlar yaratacağı, 25 bin muayenenin kapanıp, doktorlar, hemşire, teknisyen, sekreter gibi çalışan 100 bin personelin işsiz kalacağı. Eleştirilerini de bakın şöyle dile getirdiler:
YARAR DEĞİL ZARAR GETİRİR
Türk Jinekoloji Ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof Dr. Bülent Tıraş: Tam Gün Yasası faydadan çok zarar getirir. Türkiye’nin özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde mevcut olan ve "Mecburi Hizmet Yasası" ile kapatılmaya çalışılan hekim açığı artar. Bu açığın niteliksiz yabancı hekimlerce kapatılmaya çalışması sorunu daha da içinden çıkılmaz yapar. Yasanın altında hekim açığı kaygısı yatıyor, bu yasa açığı kapatmayıp artırır.
YAZIK OLACAK
Tıbbi Onkoloji Derneği 2. Başkanı Prof Dr. Ahmet Demirkazık: 100 bin doktor 80 bin hemşire var. Tıbbi elaman yok. Hastanelerde altyapı, donanım, cihazlar yetersiz. Ayrıca hekim kolay yetişmiyor. Bir öğretim üyesi 20 yılda yetişiyor. Ayrılırlarsa, sistem nasıl işleyecek.Daha iyi bir modele geçilebilir. Yasa böyle çıkarsa yazık olacak.
İKİ KEZ DENENDİ OLMADI
Türk Nöroloji Derneği Genel Sekreteri Prof Dr.Kubilay Varlı: Ülkemizde 1965 ve 1978 yıllarında tam gün yasası iki kez uygulanmaya çalışıldı ve başarısız olunarak, kısa sürede terk edildi. Hekimlerin rencide edildiği hiçbir sağlık politikası uzun vadede başarıya ulaşamaz. Tam gün doktoru mecbur bırakıyor. Mecbur edersen seçeneksizlik doğar. Küçük orta çaplı tedavi merkezleri yaşayamaz. Özel dal merkezleri yok olur.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde halen kısmi olarak çalışan doktorların, tam gün çalışmaya geçtiklerinde sadece 1 saat fazla çalışmış olacaklar.
Hekimlerin daha önce özel kurumlarda vermiş oldukları ek hizmetler ortadan kalkacak, işgücü kısıtlanacak. Kamu hastanelerinde hasta kuyrukları uzayacak. Bunun sonucu ve döner sermayenin kaldırılıp performans sistemine dönülmesi niteliğin değil, niceliğin sayının öne çıkması demek olacak. Hastalara vakit ayrılamayacak, tıbbi hata olasılığı artacak.
Üniversite Tıp Fakülteleri ve Eğitim hastanelerinde çalışan öğretim üyelerinin "Tam Gün Çalışma" zorunluluğu nedeniyle kuruluşlarından ayrılmalarının, hasta sağlığı açısından sorunlar çıkarmasının yanısıra, tıp fakültesi öğrencileri ile uzmanların yetişmesinde ciddi sıkıntılar yaratacak.
Hekimlerin özlük hakları zarar görecek, serbest girişimcilik ruhu ortadan kalkacak.