GÖRÜNÜMÜ itibariyle gerçek silahlardan farkı olmayan ateş edildiğinde de gerçek silah gibi ses çıkaran gaz tabancalarını yargının "silah" gibi değerlendirmediğini biliyor musunuz?
Hatta bu tabancaları, namlu ve şarjörleri değiştirilip 6136 sayılı Ateşli Silahlar Hakkında Kanun kapsamına giren silahlara bile dönüştürülebiliyor.
SEYRANBAĞLARININ çoğu zaman silah sesleriyle sarsıldığını biliyor musunuz? Özellikle hafta sonu derbi maçları sonrasında, düğün ve asker uğurlamaları sırasında. Gerçek silah, kuru sıkı ve gaz tabancası...
Bizim sokak, sanki kovboy filmi setlerindeki Teksas gibi. Cama çıkıp bakmaya bile korkuyorsunuz. Akşamın karanlığında yankılanan silah sesiyle irkiliyorsunuz. İçinizi bir panik duygusu sarıyor.
Mail kutuma gelen 8-10 mesajda da aynı konuda şikayet var. Maillerde, "Sokak madangalarına karşı ne yapabiliriz. Kuru sıkı ve gaz tabancaları ile ilgili yasal çerçeve nedir. Bu silahlı kullanmak serbest mi?" diye sorulmuş. Baktım araştırdım.
POLİS GELENE KADAR SIR OLUYORLAR Sokakta silah atılıyorsa, yapılacak şu. Karakola telefon edip, polis çağırın. Ama polis gelene kadar da zaten sokak maganları ortadan sır oluyor. Evinin balkonundan atanlarda içeriye kaçışıyor. Ben polisi çağırmayı denedim. Sonuç almak pek mümkün olmuyor doğrusu. Allan korusun, birisi ölürse ya da yaralanırsa önce ciddi bir araştırma ve sonra da soruşturma yapılıyor.
GASP KAPKAÇTA KULLANILIYORLAR Bir diğer yönü de şu. Kuru sıkı ve gaz tabancaları gerçeklerinden ayırd edilemediği için bu silahlarla gasp, soygun, hırsızlık, kapkaç, tehdit, adam kaçırma, zorla senet imzalatma suçları da işleniyor. Bu nedenle de satışı, denetimi konusunda özel bir düzenleme bulunmayan bu silahların satışı da patlamış durumda.
YARGITAY SİLAH SAYMADI Gelelim gaz tabancalarına. Görünümü itibariyle gerçek silahlardan farkı olmayan ateş edildiğinde de gerçek silah gibi ses çıkaran gaz tabancalarını Yargıtay, "silah" saymıyor. Hatta bu tabancaları, namlu ve şarjörleri değiştirilip 6136 sayılı Ateşli Silahlar Hakkında Kanun kapsamına giren silahlara bile dönüştürülebiliyor. Ama gaz tabancasıyla "korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde ateş etmek", "Genel güvenliği kasten tehlikeye sokulması" suçu kapsamında görülmüyor. Yargıtay, gaz tabancasıyla ateş eden sanığın mahkumiyet kararını da bozdu.
GERÇEĞİNE DÖNÜŞTÜRMEYE 8 YIL Okurlarıma iyi bir haberim de var.Kuru sıkı ve gaz tabancalarının, 18 yaşından küçüklere satılmasını engelleyen, bu silahların imalini ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın iznine tabi tutan düzenleme Meclis’te. Tasarı, sonunda bu boşluğu dolduracak ve mekanizmasıyla oynanarak gerçek tabancaya dönüştürülenlere 8 yıla kadar hapis cezası verilmesine yolaçacak.
GERÇEK SİLAH ATMANIN CEZASI 3 YIL
"KİŞİLERİN hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş eden kişi" yeni TCK’nın 170. maddesine göre, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Eski TCK’nın, 264. maddesine göre de bu suçun cezası 2 yıldan az olmamak üzere hapisti.
Kuru sıkı ile kapkaç, hırsızlık yapılıyor
SES ve gaz fişeği atan tabancaların imali, ithali, taşınması ve bulundurulmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen tasarısı gerekçesinde, son zamanlarda bu silahların, ruhsata bağlı gerçek silahlara bire bir benzerliklerinden istifade edilmek suretiyle; gasp, soygun, hırsızlık, kapkaç, tehdit, adam kaçırma, zorla senet imzalatma ve benzeri diğer suçlarda kullanıldığı belirtildi.
Mahkemelerce suçların silahla işlenmiş olduğu kabul edilerek ceza tayinine gidilebildiği vurgulanan gerekçede, "Ancak, bunların nitelikleri itibariyle ruhsata tabi ateşli silah olarak değerlendirilememesi, taşınmasının kanunen yasaklanmış olmaması ve kişilerce kolaylıkla temin edilebilmesi nedeniyle çeşitli suçlarda sıklıkla kullanılır hale geldiği ve bu durumun da toplumun huzur ve güvenliğini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir" denildi. Tasarı özetle şu hükümleri getiriyor:
İMALİ İZNE TABİ Kuru sıkı tabancaların imali, Sanayi Bakanlığı’nın iznine tabi olacak. İzinsiz imale üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu silahların, ruhsata tabi silah vasfına dönüştürülmesini engelleyecek şekilde üretilmesi zorunlu olacak. Bu yönde tadilat yapanlara 5 yıldan 8 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Bu zorunluluk ithalatta da aranacak. İthalatta da İçişleri ve Sanayi bakanlıklarının uygun görüşü aranacak.
ÇOCUKLARA SATIŞ YASAK Kuru sıkı silahlar, kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar ile ateşli silahlarla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlara ve 18 yaşından küçüklere satılmayacak.
BİLDİRİM ZORUNLULUĞU Kuru sıkı silahları satan bayilerle, üçüncü şahıslara devreden ve devralanlar, bir ay içinde mahalli mülki amire bildirimde bulunacak. Kanunun çıktığı tarihte kurusıkı tabanca sahipleri, bir yıl içinde mülki amirliğe bildirimde bulunmaları halinde, haklarında cezai işlem yapılmayacak.