Parfüm zirvesi

Ankara artık iki yılda bir parfüm zirvesine evsahipliği yapacak. Gazi Üniversitesi ile Kozmetoloji Eğitimcileri Derneği’nin işbirliği ile geçen hafta bu zirvelerden ilki düzenlendi.

Gün boyu süren bilimsel toplantıda, parfüm kültürünün tarihinden, Türkiye ve dünyadaki tüketim alışkanlarına, fizyoloji ve kimyası ile nasıl kullanılacağına ilişkin uygulama tekniklerine kadar parfüm her boyutuyla tartışıldı.

ANKARA artık iki yılda bir parfüm zirvesine evsahipliği yapacak. Gazi Üniversitesi ile Kozmetoloji Eğitimcileri Derneği’nin işbirliği ile geçen hafta bu zirvelerden ilki düzenlendi.

Gün boyu süren ve Prof Dr Şenay Küsmenoğlu, Dr Özge Bozkurt, öğretim görevlileri Ömür Uçar, İlknur Tusundur, Feyza İnce ile Sheyda Emami ile Aylin Güleç’in sunum yaptığı bilimsel toplantıda, parfüm kültürünün tarihinden, Türkiye ve dünyadaki tüketim alışkanlarına, fizyoloji ve kimyası ile nasıl kullanılacağına ilişkin uygulama tekniklerine kadar parfüm her boyutuyla tartışıldı. Koku ve imaj arasındaki bağlantı ve Türk kadınlarının parfüm kullanma alışkanlığı masaya yatırıldı. Kozmetiğin yükselen bir sektör olduğunu rakamlar gözönüne seriyor:

Dünyada sadece 2005’te, 27.5 milyar avroluk parfüm satılmış, Türkiye’de ise aynı yıl kozmetiğe yatırılan para tam 1.7 milyar YTL. 2010’a kadar parfüm kullananların sayısının yüzde 15 artacağı hesaplanıyor.

KOZMETİK ÇÖPLÜĞÜ OLMASIN Buna paralel, Türkiye gözde bir kozmetik pazarı haline gelmiş. Konunun uzmanı akademisyenler ise kozmetik ithalatını kolaylaştıran yasa değişikliğinin gündeme getirdiği bir tehlikeye dikkat çekip uyarıyorlar: "Piyasada menşei bile belli olmayan ürünler var. Ankara ve Türkiye kozmetik çöplüğüne dönebilir"

KULLANMA ALIŞKANLIĞI GÜ’nün 2004’te aralarında Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’ın bulunduğu 48 kentte 18 yaş ve üzeri 2150 kadınla yaptığı araştırmaya göre Türk kadınlarının yüzde 55’i her zaman parfüm kullanıyor. Parfüm alışkanlığı eğitim seviyesi yükseldikçe artıyor. Bekar ve genç kadınlar evlilere göre daha çok parfüm kullanıyor. Yaşın yükselmesiyle birlikte parfüm kullanma oranı düşüyor.

PARFÜMÜNÜZÜ GİYDİRİN Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi, Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Celalettin Rumi Çelebi, Türkiye’nin artık parfüm üretmesi gerektiğini söyledi. Çelebi, "Kolonya üretmek yetmez. Parfüm üretmemiz lazım"dedi. Çelebi’ye göre parfüm sürmek bir sanat. Parfümü sıkmak yetmiyor, İngilizlerin tabirleriyle "Vücuda giydirmek" gerekiyor.

24 SAAT SONRA ALIN Çelebi’nin, parfüm alacakları bir tavsiyesi de özel parfümleri bir gün önce deneyip kalıcılığını, uyumunu, alerji yapıp yapmadığını test etmeleri. Ertesi gün "Tam bana göre" diyorsanız gidip o parfümü alın. Çelebi’nin parfüm seçme tüyoları da şöyle: Kullanacağınız zamana ve mekana elverişli parfüm alın. Ofiste, hafif (çiçek,meyve ve sabunsu) kokular, sporda taze, canlandırıcı kokular kullanın. Örneğin "yeşil limon", temizliği ve ferahlığı simgeler. "Vanilya" ve "lavanta" gibi kokulara kıyasla ten üzerinde daha hızlı yayılır, serinlik hissi bırakırlar. Gece en ağır kokular seçilebilir.Ancak etrafımızdaki insanları da rahatsız etmemeye özen göstermeliyiz. En uygun kokular "baharatlı, odunumsu, oryantal" kokular

EN FAZLA ÜÇ KOKU En fazla üç koku deneyin.Daha fazla denerseniz burnunuz farklı algılama kapasitesini kaybedecektir.Bu yüzden sonradan beğenmeyeceğiniz bir kokuyu alabilirsiniz

Parfüm satın almadan önce kokunun oturması için en az on dakika bekleyin.Bu sürede alkol buharlaşacak,parfümün vücudunuzun kimyasıyla uyumlu tamamlanacak ve gerçek kokusu ve etkisi ortaya çıkacaktır. Başkasında beğendiğiniz bir parfümü vücudunuzda denemeden almayın. Parfüm hakkında şişeden koklayarak karar vermeyin.

BİLEK İÇİNDE DENEYİN Parfümün kokusu vücut kimyanızla temas edince ortaya çıkar.Bileğinizin içine küçük bir miktar sürün ve bir süre bekledikten sonra koklayın. Seçim yaparken kendi vücut kokunuzu tamamlayan kokuları tercih ediniz. Koku duyunuz günün ilerleyen saatlerinde keskinleşir. Parfüm almak için akşamüstü tercih edilmelidir.

SAHTE PARFÜMLERE DİKKAT Son bir not. Sahte parfümlere aman dikkat. Hem sağlığınızı hem de boşuna para harcayıp bütçenizi sarsmayın. Alerji ve sonrasında sağlık sorunu yaşamanız halinde karşınızda bir marka ve firma olmadığı için dava edecek bir muhatap bulmakta güçlük çekebilirsiniz...

Parfüm nasıl korunmalı

Her gün aynı parfümü kullanıyorsanız, tek dikkat etmeniz gereken nokta, ağzını sıkıca kapamanız. Ama sakın bir sıcak kaynağın yanına koymayın.

Birkaç parfümü birden kullanıyorsanız, küçük şişe tercih edin.

Kuru ve temiz havalı bir yerde muhafaza edin. Sıcak ve güneş bozar.

Uzun süre saklamak istiyorsanız buzdolabında koruyun. Soğuk taze kalmasına yardımcı olur.

Her yönüyle tartışıldı

Prof Dr Şenay Küsmenoğlu, Dr Özge Bozkurt, öğretim görevlileri Ömür Uçar, İlknur Tusundur, Feyza İnce ile Sheyda Emami ile Aylin Güleç’in sunum yaptığı bilimsel toplantıda, parfüm kültürünün tarihinden, Türkiye ve dünyadaki tüketim alışkanlarına, fizyoloji ve kimyası ile nasıl kullanılacağına ilişkin uygulama tekniklerine kadar parfüm her boyutuyla tartışıldı.
Yazarın Tüm Yazıları