Orduevine traşsız ve uzun saçlı erkek de giremeyecek

ORDUEVLERİNE ve askeri tesislere türbanlıların girişine kesinlikle izin vermeyen asker, günlük sakal tıraşı olmamış, saçını uzatıp arkadan bağlayan, eşofmanlı ve kirli elbiseli erkeklerin kesinlikle alınmamasına karar verdi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) de TSK’nın bu kararını hukuka uygun buldu.

Karar, Anamur’dan, Ankara’daki AYİM’e kadar uzayan bir davada alındı. Bakın nasıl?

Geçen yıl bir emekli astsubay Anamur’daki askeri tesise günübirlik giriş yapmak için gitti. Askeri kimlik kartını görevlilere vermeyen ardından personele hakeret eden astsubay bir başka gün de yine eşofmanla ve günlük sakal tıraşsız şekilde tesise geldi. Bu iki olayın ardından astsubayın TSK tesislerine girişi bir yıl süreyle geçici olarak yasaklandı.

AYİM’DE DAVA AÇTI

Emekli astsubay, "yasaklı listesine" alınması ve askeri tesislere geçici giriş yasağının iptali için AYİM’de dava açtı. AYİM 3. Dairesi de eşofmanlı ve sakal tıraşı olmamış davacı astsubayın içeri alınmamasını hukuka uygun buldu ve davasını reddetti.

İŞTE KARAR

Askeri tesislere hangi kıyafetle girileceğini ayrıntılı olarak belirleyen 19 Kasım tarihli AYİM kararı da bakın şöyle:

GENELKURMAY’IN YÖNERGESİ VAR

Genelkurmay Başkanlığı’nın bu konudaki yönergesininde erkeklerin mevsimine uygun, temiz, ütülü ceket, gömlek ve kravatlı sivil kıyafet veya düzgün temiz ütülü kumaş veya kot pantolan, yakası açık, göğüs kısmı ilikli gömlek, tişört veya kazak, 15 Ekim ve 14 Mayıs tarihleri arasında akşam yemekleri için lokanta kısmına sadece ceket, gömlek, kravat ve kumaş pantonla girebilecekleri belirtilmiştir.

TRAŞSIZ GİRİLEMEZ

Günlük sakal tıraşı olmamış, (orduevine sakal tıraşı olmak için gelenler hariç), saçları kulak ve enseyi örtecek kadar anormal uzun veya arkadan bağlı erkeklerin, ütüsüz ve kirli elbise giyenlerin orduevleri, askeri gazino, misafirhane ve sosyal tesislere alınmayacakları düzenlenmektedir. Davacı astsubayın yukarıda yer verilen kurallara uymaması nedeniyle Anamur Özel Eğitim Merkezi’ne alınmadığı ve hakkında bir yıl süreli yasaklama kararı verildiği anlaşıldığından işlemin hukuka uyarlı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle davanın reddine.

5’te 4’le asansör yaptırılabilir...

SORU: Apartmanımız dört katlı olup altında dükkanlar var. Fakat dükkanların yüksekliği 6 metre olduğundan bir yerde apartman 5 katlı konumda bulunmaktadır. 9 daire 5 dükkandan ibarettir. Merdiven boşluğuna tadilat yapılarak, asansör koydurmak istemekteyiz. İnşaat mühendisine apartmanı incelettik. Merdiven boşluğuna asansör yapılması ile ilgili projeyi çizdi ’asansör yapılabilir’ raporu verdi. Fakat apartman kat maliklerinden 2 kişi asansör yapımına karşı çıktı. Yani asansör yapılması için 14 bağımsız bölümden 12’si yapılmasına, 2’si yapılmamasına karar verdi. Bu durumda oybirliği mi oyçokluğu mu geçerli. Yani biz asansör yaptırabilir miyiz? Yeni Kat Mülkiyeti Kanunu bu konuda nasıl bir düzenleme getiriyor. (N.G)

YANITIM: Yeni Kat Mülkiyeti Kanunu ile apartmanda, inşaat ve tadilat işlemlerinde oybirliği yerine 5’te 4 rıza şartı getirildi. Siz de komşularınızın 5’te 4 oranında oy çoğunluğu ile karar aldırarak (11 oy) asansör yaptırabilirsiniz. Sağladığınızı söylediğiniz 12 oy artık yeterli. Yeni Kat Mülkiyeti Kanunu, tadilat, inşaat, onarım, değişik renkte dış badana veya boya yapması için tüm daire sahiplerinden yazılı izin alınması yani oybirliği şartını kaldırdı ve 5’te 4 yazılı izin şartı getirdi.
Yazarın Tüm Yazıları