ALTI yıl önce yürürlüğe giren 5188 sayılı Özel Güvenlik Yasası’na göre güvenlik hizmeti verenlerin beş yılda bir eğitimlerini yenilemeleri gerekiyor.
Özel Güvenlik Görevlilerinin (ÖGG) bu yenilemeyi yapmadan görevlerini sürdürmeleri halinde çalışanlar ve onları çalıştıran kurum için cezai yaptırımlar uygulanıyor. Temel Eğitim’den, 2009 yılına kadar beş yıl için muaf tutulan eski yasaya tabi çalışan ÖGG’ler ise 2009 yılı ilk altı ayı içerisinde yenileme eğitimlerini almakla zorunlu tutuldular. Geçen yıl bu eğitimi alıp sınava girdiler. Şimdi sınavda başarılı olanlara valilik onaylı sertifika verilecek. Sertifikayı alan “Güvenlik Çalışanları” ise “Kimlik Kartı” için başvuracaklar. Başvuru öncesinde yasada belirlenen sağlık raporunu alacaklar ve içinde bulunulan yıl için belirlenen harcı da yatıracaklar.
Harç isyanı
İşte bu eğitime katılıp sınavı kazanan özel güvenlik görevlileri kimlik kartlarını yenilemek için yapmak oldukları bu bir dizi masrafa isyan ediyorlar. Bir aylık maaşlarını aşan masrafa tepki gösteren ÖGG’leri adına faks çeken bir okurumun mektubu bakın şöyle:
“Ben özel bir bankada silahlı özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. 1998 yılından itibaren 2495 sayılı Özel Güvenlik Yasası’yla bize özel güvenlik görevlisi kimlik kartı verdiler. Fakat kimlik kartımız 5 yıl süreli. 26 Haziran 2009 tarihi itibarıyla süreleri bitti. Yeniden yenileme eğitimi yapılarak sınava girdik ve başarılı olduk. Diğer bankalar bütün bu masrafı kurum olarak ödedi. Biz ise kendimiz ödüyoruz. Aldığımız ücret asgari ücret. Sertifikayı yani kimlik kartını alabilmek için sağlık raporu isteniyor. Ben işe yeni başlamıyorum. 12 yıldır bu sektörün içindeyim. Bu da yetmiyor. Sağlık Raporu 150-200 TL. Kurs ücreti 300-500 lira arası. Emniyet harç parası 320 TL.Daha net belli de değil. Bu paralar bizden alınıyor ve mağdur durumdayız. Bu konuya Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın acil bir çözüm bulmasını istiyoruz” Güvenlik görevlilerinin öteki yakınmaları da bakın şöyle:
Para yüzünden yenileme eğitimine giremiyoruz
“Bir güvenlik elemanı bu alanda iş sahibi olabilmek için eğitim ve harç masrafları adı altında yaklaşık 1.000-1.500 TL aralığında para ödüyor. Zaten geliri olmayan veya dar gelirli vatandaşların seçtiği iş kolu olan güvenlik en baştan zafiyete uğruyor. Tabiidir ki işsiz olan güvenlik elemanlarının yenileme eğitimlerine girmeme düşünceleri haklılık oluşturuyor.
Anayasa’ya aykırı
Anayasa’nın eşitlik ilkesine de adalet kavramına da bu uygulama aykırı. Hiçbir meslekte böyle bir uygulama yok. Sınav masrafları sırtımızda büyük maddi yük oluşturuyor. ÖGG’ler yeniden sınavla özel güvenlikçi statüsü kazanırken kamu düzenini ve asayişi sağlamakla görevli Genel Kolluk neden sınava tabi tutulmuyor? TSK , Emniyet vb. gibi güzide kurumlarda bile böyle bir uygulama yok. Yenileme eğitimleri bize göre de gereklidir ve mutlaka yapılmalıdır. Ama işin diğer bir yönü hiçbir meslek eğitiminde KDV % 18 olarak uygulanmıyor. Bu konuya da çözüm bulunmalı.” Son bir not: Güvenlik görevlileri yasal düzenleme yapılarak, “iş sözleşmelerinde”, “her beş yılda bir yapılacak yenileme eğitimlerinin ücretleri işveren tarafından karşılanır” şeklinde bir madde eklenmesini de istiyorlar.
Poyraz’dan düzeltme
AVUKAT Filiz Poyraz’ın geçen haftaki yazımla ilgili bir düzeltmesi var. Aynen yayınlıyorum. “Hürriyet Gazetesi’nin 10.02.2010 tarihli Ankara ekinde hakkımda çıkan haberde kullandığınız tarafıma ait fotoğraf ve mesleki tabela gazetenizce yanyana getirilerek, kullanılmış ve habere konu taraflar arasında yaşananlarla ilgili olarak gazetecilik mesleğine özgü mizansen ile bir haber yapılmıştır. Oysa benim gazetinizden böyle bir talebim olmadığı gibi benden habersiz olarak tabelamın fotoğrafını kullanmanızdan ve hakkımda haber yapmanızdan ötürü mesleki kuruluşumuz olan Ankara Barosu tarafından hakkımda bir soruşturma başlatılacak olursa hiçbir hukuki-cezai sorumluluğu kabul etmeyeceğimi bildirir, ‘haber konusu ile ilgili bir haber veya köşe yazılması için benim bir talebim olmadığı ve ‘kullanılacağından da haberim olmayan haberde kullanılan fotoğraflarla’ ilgili gerekli açıklamanın/düzeltmenin/tekzibin en kısa zamanda derhal yapılmasını saygı ile arz ederim.”