Paylaş
SAKARYA’da dört patisi ve kuyruğu kesilen yavru köpeğin o çaresiz bakışlarının arkasından ölümü, vicdan sahibi tüm vatandaşlarımızı bayramda hüzne boğdu ve vicdanları kanattı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan devreye girdi ve olayın aydınlatılması için talimat verdi. Soruşturmada dün sürpriz bir gelişme yaşandı. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, ormanda yol çalışması yapan kepçe operatörü İ.M. gözaltına alındı. Hukukumuza göre “sahipsiz” sokak hayvanlarına işkence edip öldürmek “suç” değil. Ama İ.M.’nin sevk edildiği Sakarya’daki nöbetçi mahkeme ezber bozdu. Mahkeme TCK 151/2’ye göre sadece “sahipli” hayvanlar için uygulanan maddeyi, dört patisi ve kuyruğu kesik o siyah yavru köpek için uyguladı; o “mal” değil “can” dedi. Kepçe operatörü İ.M. yavru köpeğin ölümüne neden olduğu iddiasıyla dün tutuklandı. Savcılık soruşturma sonrasında İ.M.’ye, yavru köpeğin ölümüne neden olmaktan 4 aydan 3 yıla kadar hapisle dava açabilecek. İyi ki mahkemeler var.
GÖZLER AYM’DE
Geçen yıl Erzincan Orduevi’nde kediye yaptığı işkenceyle Türkiye’yi ayağa kaldıran er T.H.’ye, 2 bin 252 lira idari para cezası kesilmişti. T.H.’nin kediye işkence davasına bakan Erzincan Sulh Ceza Hâkimliği de sonunda, TCK’daki bu “sahipli-sahipsiz” ayrımını Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımıştı. AYM, başvuruyu kabul etti ve görüşülmeyi bekliyor. TBMM’den önce AYM Genel Kurulu başvuruyu karar bağlar ve TCK’daki “sahipli” ibaresini iptal ederse bu madde yargı kararıyla tümden kaldırılacak.
ONLAR ‘MAL’ DEĞİL ‘CAN’
Hayvanları istisnasız “taşınır mal” değil “can” sayan ve hayvana işkenceyi 4.5 yıl hapisle cezalandıran tasarı ise Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmış ancak seçim yüzünden kalmıştı. Kamuoyu daha fazla gecikmeden yeni Meclis’in o yasayı çıkarmasını, AYM’nin de bir an önce adaletli bir karar vermesini bekliyor.
APARTMANDA KÖPEK BESLEMEK YASAK MI?
Okurum Ö.G. ise apartmanda beslediği köpeği Safran’ın evden uzaklaştırılıp uzaklaştırılamayacağını soruyor. Önce soruları:
“Beş ay önce Safran isminde altı aylık bir ‘golden retriever’ sahiplendik. Havlama huyu pek yok ama doğasından kaynaklanan bir enerjisi var. Evimiz parke ve fayans kaplı. Yalıtım iyi olmadığı için ses alt ve üst katlara gidiyor. Alt kat komşumuz (dayım) Safran’ın çıkardığı sesten rahatsız. Bana da fiziksel saldırıda bulundu. Ben saldırı yüzünden şikâyetçi olduğumdan onlar da gürültüyü bahane edip muhtemelen köpeğimden şikâyetçi olacaklar. Köpeğime karşı yapılabilecek tek şey bana para cezası kesilmesi midir? İmza toplayarak ‘köpek istemiyoruz’ diye bir ihtar çekmelerinin bağlayıcılığı olur mu? Zabıta ya da herhangi bir resmi görevli köpeğimi benden uzaklaştırabilir mi? Köpeğimin çıkardığı sesin ölçülebilmesi için şikâyetçinin dava açması gerekir mi? Böyle bir durumda benim haklarım nelerdir?”
ZABITA SAFRAN’I EVDEN ATAMAZ
Hukuk sistemimizde “sahipli” hayvanlar “taşınır mal” kapsamına girdikleri için tahliyelerine sadece mahkeme karar verebilir. Zabıta, belediye ekipleri veya yöneticinin köpeğinize müdahale yetkisi yoktur. Komşularınız hepsi “köpek istemiyoruz” şeklinde imza verip “ihtar” çekseler bile bu Safran’ın tahliyesi için yeterli olmaz.
YÖNETİM PLANINA BAKIN
Önce ‘apartman yönetim planı’na bakın. Planda, “evcil hayvan beslenmesi” yasaksa apartman yönetimi size köpeğinizin tahliyesi için dava açabilir. Böyle bir yasak varsa maalesef mahkeme başka bir inceleme yapmadan da köpeğin evden tahliyesine karar verebiliyor.
TAHLİYE KARARINI SADECE MAHKEME VEREBİLİR
Planda yasak yoksa mahkeme bilirkişi kanalıyla gürültü ölçümü yaptırır. “Çevreye rahatsızlık verilip verilmediği” ve bunun “birbirini rahatsız etmemek” yükümlülüğünün ihlali boyutuna ulaşıp ulaşmadığını inceler ve sonucuna göre davayı reddeder ya da köpeğin tahliyesine karar verir. Zabıta size 124 liralık “gürültü” cezası kesebilir. Ancak dava açılırsa, gürültü tespiti yapılana kadar bu cezayı ödemeniz gerekmez.
Paylaş