Paylaş
Bazı forumlarda leoparların çok çekingen olduğu insanlardan saklandığı, leoparın takip edilip, kasten öldürüldüğü, eğer saldırsaydı iki çobanın da böyle basit sıyrıklarla kurtalamayacakları yazılıyor. Önce olayı anımsayalım:
Solmaz köyü kırsalında 3 Kasım Pazar günü hayvanlarını otlatan Kasım Kaplan (29), bir leoparın saldırısına uğrayınca, kuzeni çoban Mahmut Kaplan av tüfeğiyle ateş ederek leoparı öldürmüştü. Ölü leoparın görüntüsü televizyonlara yansıdı ve devreye bakanlık girdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın gönderdiği ekip köyde idari soruşturma yaptı. Bu ekip, öncelikle leoparın saldırdığı için mi, yoksa kaçak av nedeniyle mi öldürüldüğünü araştırdı. Tutanaklar ve hastane raporları incelendi ve bakanlık, “Leopar kasıtlı öldürülmedi” dedi. Sonra da bakın şöyle ceza kesildi.
CEZASI 434 TL
Mahmut Kaplan’ın tüfeğinde tek kurşun bulundurması gerekirken 9’lu fişek bulundurmaktan dolayı 217 lira para cezası verildi. Kaplan’a ayrıca Av ve Yaban Hayvanlarının Korunması Zararlarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 57. maddesine göre Diyarbakır İl Şube Müdürlüğü’nden “koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi” almadığı için 217 lira idari para cezası kesildi. Kaplan’leoparı vurduğu için toplam 434 lira idari para cezası ödemeye mahkum oldu. Kaplan, cezayı peşin ödeyince yüzde 25 indirim bile uygulandı. Sadece 325 lira ödedi.
Geçen hafta okuyucularımdan “Leopar öldürmenin cezası sadece 434 lira mı? Kimseye dava açılmayacak mı?” şekilinde mail yağdı. Yanıtım şöyle:
ÇİFTE SUÇ DUYURUSU
Leoparın ölümü yargıya taşındı. Ankaralı Avukat Sedat Vural’ın yanısıra
Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği, leopar için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçeleri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ve inceleniyor. Dernek, leoparı öldüren şahısların adlî ve idarî yönden cezalandırılmasını talep etti. Avukat Vural ise leoparı öldüren çoban Kaplan ile gerekli koruma tedbirlerini almadığını iddia ettiği ilgililere işlem yapılmasını istedi. Vural, yaban hayat ve hukuk uzmanlarından oluşacak “Bilirkişi İncelemesi” yaptırılmasını da talep etti.
YAŞAMA KARŞI SUÇ
Hayvan Hakları Bildirgesi ve 1990 yılında kabul ve ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesine göre yaban hayvanın öldürülmesinin yaşama karşı suç olduğunu belirten Vural, bütün hayvanların biyolojik denge kavramı içerisinde var olmak bakımından eşit haklara sahip olduğunu vurguladı. “Avrupa Hayvan Hakları Bildirgesi”, “Hayvanları Koruma Kanunu” ve “Kara Avcılığı Kanunu”na göre “insan ve çevre sağlığına yönelen önlenemez tehditler bulunan acil durumlar” dışında hayvanların öldürülemeyeceğini de kaydeden Vural’ın ilginç suç duyurusu da satırbaşları ile şöyle:
KOYUN DURURKEN İNSANA SALDIRMAZ
“1974’ten beri hayalet gibi dolaşan bir hayvan 39 yıl sonra dünyanın en tehlikeli canlısı insana neden saldırsın? Hele hele orada savunmasız koyunlar dururken. Leopar, insanlarla minimum temas halinde olan bir hayvan. Yıllardır Türkiye’nin dört bir yanında bir sürü araştırmacı fotokapanlar kuruyor ve bu hayvanı görüntülemeye çalışıyor, ama henüz başarılı olan yok. Bu kadar hayalet bir hayvan bir gün durduk yere çobanlara saldırıyor, çobanlardan bir tanesi de çekip vuruyor. O stres ve panik esnasında elinizdeki tüfekle vursanız vursanız kendinizi vurursunuz. Leoparın nasıl ve neden vurulduğu ortaya çıkarılmalıdır.
NEFSİ MÜDAFAA YOK
Leopar vurmanın cezası Merkez Av Komisyonu kararlarına göre 60.000 TL. Leopar Türkiye yaban hayatı için çok önemli bir değer ve kültürel bir miras. Değeri parayla da ölçülemez. Çobanların anlatımı ve bulgular nefsi müdafaa olmadığını gösteriyor. 39 sene sonra ortaya çıkan bir canlının ölümü en ince ayrıntısına kadar araştırılmalı, eğer bir kasıt varsa sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalı, hatta kendilerine kamu davası da açılmalı.
Şimdi de leopar için söz sırası yargıda...
Paylaş