8 Şubat’ta yürürlüğe giren temel ceza yasalarına uyum yasasının "örtülü af" getiren maddelerinden birisi son derece ilginç bir madde.
2 yılın altında cezası olan tüm suçlara "örtülü af" getiren yasa, Langırt Yasası sanıklarının yasadaki özel hüküm nedeniyle ne ertelenen ne de paraya çevrilebilen kesin hapis cezalarını da affediyor. Bu noktada bir eşitsizliğe de çözüm getiriyor. Artık, Langırt Yasası sanıklarının cezaları da ertelenebilecek.
ANKARA HAKİMİNİN HUKUK SAVAŞI
Bu konudaki hukuk savaşını ise bir sanık değil, Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi eski Hakimi Beyazıt Boran verdi. Nasıl mı bakın şöyle:
Ankara Ulus’ta bir işhanının koridorunda sigara makinasını bir sandalyeye monte ederek, baht ve talih oyunu oynatan R.H yakalandı. R.H, 1072 sayılı "Rulet, Tilt, Langırt ve benzeri oyun alet ve makinaları Yasası"nın azizliğine uğradı. Hakkında bir yıldan az olmamak üzere hapisle dava açıldı. Bu davada Hakim Boran’ın önüne geldi.
Hakim Boran, dolandırıcılık, hırsızlık gibi yüz kızartıcı suçların cezasının bile ertelenebildiğini gerekçe göstererek, Langırt Yasası’na muhalefetten verdiği ve ancak yasa gereği erteleyemediği bir yıl hapis cezasını "6 ayı geçmemek üzere bilgisayar kursuna devam etmeye" çevirdi. Boran’ın, verdiği bu ceza o zaman bir ilkti. Boran kararında, çok daha ağır suçların cezası tecil edilirken, Langırt Yasası’a muhalefet cezasının ertelenememesinin "hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu" ve "kamu vicdanını rahatsız ettiğine" vurguladı.
ANAYASA MAHKEMESİ’NE DE BAŞVURDU
Boran bununla da kalmadı, Langırt Yasası’ndaki bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak, Yüksek Mahkeme iptal başvurusunu oyçokluğu ile reddetti. Boran’ın bu kararı ve çabası Meclis’te yankı buldu. Ceza yasalarına uyum paketine 1072 sayılı "Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinaları Hakkında Kanunun" da alındı. Yasa ile "Langırt Yasası’ndan mahkum olanların cezaları tecil edilmez" hükmü yasa metninden çıkarıldı. Yürürlükten kaldırılan bu madde ile langırt sanıklarına da ceza ertelemesi imkanı sağlandı. Böylece Langırt sanıkları artık kesin olarak hapis cezası almaktan kurtuldu.
HANGİ SUÇLARA AF ÇIKTI
Langırt sanıklarını kesin hapisten kurtaran 5728 sayılı "Temel Ceza Yasalarına Uyum Amacıyla Çeşitli Yasalarda ve Diğer Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 8 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Bu yasayla, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. maddesi ve İnfaz Kanunu’nun 98-101. maddeleri değiştirildi. Bu değişiklikle, "2 yıldan az hapis cezası alan" ve "2 yıldan az hapis istemiyle yargılanan" hükümlü, tutuklu ve sanıklara, "hükmün açıklanmasının ertelenmesi" imkanı tanındı. Böylece, iki yılın altında kalan birçok suçtan mahkum olanlara tahliye ve ceza almaktan kurtuluş yolu açıldı. Langırt suçundan daha ağır olan bu suçlardan bazıları da şöyle:
"Görevi kötüye kullanmak, görevi ihmal, haksız menfaat sağlamak, hırsızlık, mala zarar vermek, cinsel taciz, ruhsatsız silah bulundurmak, adam yaralamak, hakaret, küfür, aşağılama, tehdit ve şantaj, insan üzerinde deney, konut dokunulmazlığının ihlali, haksız arama."
Şehit Cengiz Topel Otobüsü’nden şikayet var
Şehit Cengiz Topel Mahallesi’nin otobüsünden şikayet var. Mail atıp telefonla şikayet yağdıranların çoğu da kadın. EGO’ya defalarca başvurduklarını ama otobüs sorunlarının bir türlü çözülmediğinden yakınan okurlarımın şikayetleri şöyle:
1- Aldığımız bilgiye göre sadece dört otobüs sefer yapıyor. 7.30’dan 9.30’a kadar bu otobüslere binmek mümkün olmuyor. Otobüs sayısı yetersiz.
2- Önce küçük otobüs sefer yapıyor, insanlar balık istifi bindikten sonra körüklü otobüs boş gidiyor.
3- Otobüsün servis saatleri düzensiz. 45 dakikada bir otobüs konulması gerekiyor. Bu servis saatlerine uyulmadığı gibi otobüsün ne zaman geçeceği hiç belli olmuyor.