Köpek sadece hakim kararıyla evden tahliye edilebilir
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
OKURUM, Ayşen B. komşularının siyah labrodor köpeğini evden attırmak için imza topladıklarını yazıp "Köpeğimi çok seviyorum gerçekten evden attırabilirler mi" diye sormuş.
Ben de hem hukukçulara hem de belediye yetkililerine sordum. Bir köpeği apartmandan tahliye ettirmenin tek yolu şikayetçilerin sulh-hukuk mahkemesinde dava açıp kazanmaları. Aksi halde, polis ya da zabıta gelip evden köpek atamıyor. Bakın Ayşen B’nin maili şöyle:
"Çankaya Yıldız’da oturuyorum. Siyah Labrodor üç aylık bir dişi köpeğim var. Zararsız bir hayvan. Çok sakin. Ama komşularım hayvan düşmanı. Köpeğimi attırmak için imza toplayıp Yıldız Polis Karakolu’na gideceklermiş. Köpeğimi evden atmam için kapıma dayanıp baskı yapıyorlar. Gerçekten köpeğimi evden attırabilirler mi? Ben ne yapabilirim. Bu konunun hukuki boyutu hakkında bilgi alabilir miyim?"
Karakol ilgilenmez
Benim aldığım yanıt ise özetle şöyle:
"Semt karakolu bu konuyla ilgilenmez. Karakola gitmeleri halinde, muhmetemelen "Bizim görev alanımıza girmiyor, belediyeye başvurun" yanıtı ile karşılaşırlar. Ama köpeğinizi gürültü yaptığı gerekçesiyle Çankaya Belediyesi’ne şikayet etmeleri mümkün.
Ses ölçümü yapılır
Bu durumda belediye zabıtası gelip ses ölçümü yapar. Ses ölçümü sizin evinizde değil, şikayetçi kişinin evinde yapılır. Köpek tarafından çıkarıldığı iddia edilen sesin şikayetçi kişiyi rahatsız edecek boyutta olup olmadığı belirlenir. Ses ölçümü yasal sınır olan ve son yönetmelikte gösterilenin altında çıkarsa sorun yok. Bu rakamın üstünde çıkarsa, zabıta 135 lira para cezası kesip gidebilir. Zabıta köpeği tahliye etme yetkisine sahip değildir, sadece para cezası kesebilir.
Dava açmaları gerekir
Apartmanda oturan kişilerin kendi aralarında topladıkları imzaların ise tek başına bir yaptırım gücü yoktur. Onlar imza topladı diye siz köpeğinizi atmak zorunda değilsiniz. Bir köpeği apartmandan tahliye ettirmenin tek yolu sulh-hukuk mahkemesinde dava açmaları ve kazanmalarıdır. Köpeğiniz ancak hakim kararıyla tahliye edilebilir.
Apartmanda oturanlar eğer size baskı yapıp köpeğinizi atmanızı isterlerse, hemen semt karakoluna gidip ve "Evimin kapısına gelip rahatsız ediyorlar. Köpeğimi atmam için beni tehdit ediyorlar" diye siz şikayetçi olabilirsiniz.
Son bir bilgi. Avrupa Birliği’ne Uyum Yasaları’ndan biri olarak 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası gereği hakimler köpek tahliye davalarında genellikle köpek sahibinin lehine karar veriyorlar. Haberiniz olsun.
Çığırtkan simitçiye isyan
Çankaya Sancak mahallesinde oturan gazeteci arkadaşım Nurettin Kurt, hafta sonu dahil her sabah 07.00’de "simitttt, simidiii yeeee" diye nara atarak bağıran simitçilere öfkeli. Küçük oğlunun bu ses ve garaj kapısına kadar giren köpeklerin havlamasından uyuyamaz hale geldiği ve çok korktuduğunu belirterek, "Haftada bir gün dinlenme hakkımız yok mu? Hani Avrupa Birliği yasaları ile bu çığırtkanlar yasaklanacaktı" diye soruyor. Büyükşehir Belediyesi yetkileri sokakta simit satmanın zaten yasak olduğunu, çığırtkan simitçilerin tezgahlarına şikayet durumunda zabıtanın yakalayıp el koyduğunu söylediler.
Akşam inşaat yasak
ÇEVRE ve Orman Bakanlığı’nın, "Çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi" konulu yönetmeliği geçtiğimiz 7 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlayarak, yürürlüğe girdi. Satır arasında kalan hepimizin yaşamını ilgilendiren bu yönetmelik gürültü konusunda önemli düzenlemeler getiriyor. Çevre ve Orman Bakanlığı yanında diğer Bakanlıklar, Çevre ve Orman İl Müdürlükleri, yetkilendirilmiş belediye ve İl Özel İdareleri gibi birçok kurum ve kuruluş denetim hakkı tanıyor. Yetkili idaredelere gerektiğinde gürültü seviyesinin sürekli ölçülmesine yönelik sistem kurdurmasını öngören yönetemlikteki şu sınırlamalar dikkat çekiyor:
Konut bölgeleri içinde ve yakın çevresinde gerçekleştirilen şantiye faaliyetleri gündüz zaman dilimi dışında akşam ve gece zaman dilimlerinde sürdürülemez. Darbe gürültüsü 100 dBC’yi aşamayacak.
Tatil beldelerinde ve turistik alanlarda gerçekleştirilen tüm şantiye faaliyetleri büyükşehir belediyesi ve/veya il/ilçe/ilk kademe belediyesinin kararı doğrultusunda hafta sonları veya bir kaç ay süre ile tamamen durdurulabilir.
Bu maddede belirtilen işletmelerin oluşturduğu çevresel gürültüye maruz kalan kişilerin ve yaşanan şikayetlerin yoğunluğu göz önünde bulundurularak yetkili otorite tarafından Mahalli Çevre Kurul kararı doğrultusunda çalışma saati sınırlamasına, canlı müzik yayınının kaldırılması gibi faaliyet türünün değiştirilmesine, kaynakların belirlenen başka alanlara taşınmasına karar verilebilir.
Radyo, televizyon, müzik seti ve her türlü müzik aletlerini çok hassas kullanımların bulunduğu alanlar ile toplu taşıma araçlarında çalmak yasak.
Çok hassas kullanımların bulunduğu alanlarda; yüksek sesle konuşarak, bağırarak, anons sistemleri gibi ses yükseltici araçlar kullanılarak ve darbeli düzenli veya düzensiz sesler çıkararak propaganda, reklám, duyuru, tanıtım ve satış yapmak yasak.
Çok hassas kullanımların bitişiğinde, alt ve üstündeki alanlarda konser, gösteri, miting, tören festival, düğün ve benzeri gibi açık hava faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi yasak.
Konut içerisinde ve konut bahçesinde barındırılan evcil hayvanlar için, sahiplerince; çevreye yayılan gürültü seviyesi Leq gürültü göstergesi cinsinden mevcut arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’dan fazla aşmayacak şekilde gerekli tedbirler alınır.