Paylaş
Yanıtım;: Evet.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne karşı idari yargıya başvurup ağaç tazminatı isteyen ve kazanan vatandaşın lehine verilen karar okurumun bu sorusunun yanıtı gibi. Önce o örnek davanın nasıl açıldığına göz atalım:
ILS SİSTEMİ AĞAÇ KESTİRDİ
Eskişehir’de oturan bir vatandaşa ait çok sayıda ağaç, Anadolu Üniversitesi bünyesindeki Anadolu Hava Alanına, uçakların daha güvenli iniş kalkış yapabilmelerini sağlamak için kurulan ILS (hassas yaklaşma sisteminin) çalışmasına engel olduğu gerekçesiyle Sivil Havacılık Kanunu çerçevesinde Valilik talimatıyla belediyece kesildi. Bunun üzerine vatandaş bahçesindeki ağaçlar kesildiği için tazminat talebiyle idare mahkemesine başvurdu. Davacı vatandaş kesilen ağaçları için 22 bin 749 lira maddi, bin lira da manevi tazminat istedi.
18 BİN LİRALIK AĞAÇ TAZMİNATI
Davaya bakan Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, kesilen ağaçlarla ilgili bilirkişi incelemesi yaptırdı. Mahkemenin kararına esas aldığı bilirkişi raporunda ağaçların tamamının eskiden dikildiğini belirterek, 18 bin 158 lira maddi tazminata hükmetti. Mahkeme davalı idarenin manevi tazminatla sorumlu tutulamayacağına karar verdi. Manevi tazminat talebini ise reddetti. Davalı Rektörlük ise ağaç tazminatı kararını Danıştay 10. Dairesi’nde temyiz etti.
DANIŞTAY: TAZMİN EDİN
Temyiz talebini oy birliği ile reddedip idare mahkemesinin ağaçlar için hükmettiği maddi tazminat kararını onayan Danıştay bakın şöyle dedi:
“Davacının 1999’dan önce diktiği ağaçların çok sonraları kurulan ILS hassas yaklaşma sistemlerinin çalışmasına engel olarak uçakların daha güvenli iniş-kalkışı için tehdit oluşturacağını bilemeyeceği bu nedenle sorumlu tutulamayacağı dikkate alındığında davalı idarenin ağaçların kesilmesi nedeniyle uğranılan maddi zararın tazmininden sorumlu olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddiyle, Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin kararının onanmasına oy birliği ile karar verildi.”
Ve neticede; bana mail atan okurum da aynı şekilde Ankara’da idare mahkemesinde dava açıp kesilen ağaçları ve yıkılan duvarı için maddi tazminat talep edebilir. Danıştay’ın bu son kararı havaalanı, yol çalışması gibi gerekçelerle ağaçları, bahçeleri zarar gören vatandaşlara idari yargıya başvurup maddi tazminat davası isteme yolunu açıyor. Bu nedenle de önemli bir örnek karar niteliği taşıyor.
Paylaş