Kedi davası

Okurlarımızdan S.F. mailinde, giriş kat bir dairede oturduğunu, sokak kedileri yüzünden balkonuna çıkamaz hale geldiğini belirterek, “Kediler girmesin diye balkonumu cam ya da PVC ile kapattırmak istiyorum. Astımım var. Hayvanların tüyü sağlığımı olumsuz etkiliyor. Hastalığıma rağmen komşularımdan izin almam şart mı?” diye sormuş.

Haberin Devamı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan geçtiğimiz günlerde yine “kedi fobisi” yüzünden balkonunu kapatıp site yönetimiyle mahkemelik olan bir kadının davasında örnek karar çıktı. Okurumun mailindeki soru ile davanın konusu aynı. Önce o kararın nasıl alındığını aktarmak istiyorum. Bakın İstanbul’dan Yargıtay’a kadar uzayan bu karar şöyle alındı:

KEDİ FOBİM VAR DİYE BALKONU KAPATTI

Emsal karara giden süreçte, İstanbul Bakırköy’de bir sitenin giriş katında oturan N.K. adlı kadın balkonuna sokak hayvanlarının girmemesi için camla kapattırdı. Site yönetimi karşı çıktı ve olayı mahkemeye taşıdı. Site yönetimi, cam balkonla kapatma şeklindeki tadilat işleminin “mimari projeye aykırı olduğunu” ve “ruhsat alınması gerekirken ilgili belediyeye bu yönde başvuru yapılmadığını” gerekçe göstererek, N.K.’ya Bakırköy 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Davada, N.K.’nın balkonunu açtırıp eski haline getirmesi talep edildi.

Haberin Devamı

MAHKEME KADINI HAKLI BULDU

Davalı N.K., İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan aldığı kendisine “hayvan fobisi” tanısı konulduğunu belirten rapor ve sokak kedilerini balkonunda gösteren fotoğrafları mahkemeye delil olarak sundu. Mahkeme, bu deliller ışığında N.K.’yı haklı buldu ve bina yönetiminin açtığı davayı reddetti.

MİMARİ PROJEYE AYKIRI AMA ZORUNLU

Mahkeme kararında, bölgede kedi, fare, kertenkele gibi hayvanlar olduğu ve davalının “hayvan fobisi” bulunduğu vurgulandı. Mahkeme, tadilat işleminin, mimari projeye aykırı olmasına karşın “zaruret” ve “zorunluluktan gerçekleştirildiğini” de kabul etti. Yargıtay’ın “Özellikle zemin katlarda yer alan dairelerde güvenlik ve koruma amaçlı mimari projeye aykırı balkon ve cam kapatmalarının mümkün olabileceğine” dair kararları bulunduğu da vurgulanan kararda şöyle denildi:
“Sırf mimari projeye aykırı diye davalının çevrede bulunan hayvanlarca rahatsız edilerek sağlıklı bir ortamda yaşamasının engellenemeyeceği, bu koşullarda mimari projeye aykırı diye yapılan camlı sistemin kaldırılmasının istenmesinin de iyi niyet kurallarıyla bağdaşmayacağı hususları birlikte değerlendirildiğinde davanın reddine karar verilmiştir.”

Haberin Devamı

YARGITAY: MİMARİ PROJEYE AYKIRI

Davacı site yönetimi ise bu kararı Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nde temyiz etti. Daire, yerel mahkemenin “Mimari projeye aykırı. Ama davalının hayvan fobisi var. Zorunluluk ve zaruretten balkonunu kapatabilir” gerekçesiyle verdiği kararı bozdu. Bozma kararında,
davalının bağımsız bölümünün balkonunun, mimari projeye aykırı olarak kapatıldığının kanıtlandığı vurgulandı. Balkonun eski haline getirilmesine karar verilmesi gerektiği ifade edildi. Kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumakla yükümlü oldukları kaydedilen kararda, “Tüm kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ortak yerlerde inşaat, onarım, tesis ve değişiklikler yapılmaz” denildi.

Haberin Devamı

MAHKEME DİRENDİ

Bozma kararının ardından kedi yüzünden balkon kapatma davası ikinci kez Bakırköy 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin önüne geldi. Mahkeme, kadının “hayvan fobisi” rahatsızlığına ilişkin raporuna ve kedileri balkonda gösteren fotoğraflarla yaptığı savunmasını dikkate alarak, “Sırf mimari projeye aykırı diye davalının çevrede bulunan hayvanlarca rahatsız edilerek sağlıklı bir ortamda yaşamasının engellenemez” diye ilk verdiği davayı ret kararında direndi. Böylece, kedi davası Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı. Kurul ise direnen mahkemeyi değil daireyi haklı buldu. Daire kararı onanırken, mahkemenin direnme kararı da oybirliği ile bozuldu.

Haberin Devamı

KARAR NE ANLAMA GELİYOR

Bu karar kesinlik taşıyor. Bu nedenle davalı N.K., balkonunu söktürüp eski haline getirmek zorunda kalacak. Karar benzer davalar için de örnek niteliği taşıyor. Giriş kat dairelerde oturan hayvan fobisi ya da astım gibi hastalıkları olan vatandaşlar da Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki kurallara uygun olarak, ancak Kat Malikleri Kurulu’nun oy çokluğuyla kabul etmesi ve arkasından ruhsat almak kaydıyla balkonu PVC ya da camla kapatma şeklinde tadilat yaptırabilecekler. Yoksa kapattırmak için uğraştığınız balkonunuzdaki cam bölümleri yıktırmak için de para ve emek harcamanız gerekebilir...

Yazarın Tüm Yazıları