Kadınlar takı davasına dikkat Yargıtay’dan gram ve ispat ayarı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
YARGITAY’ın yerleşik içtihatlarına göre boşanma halinde takılar kadına ait. Düğünde takılan takılar da kadının kişisel kullanımınıza yarayan eşya anlamında “kişisel mal” ve “kadına bağışlanmış” kabul ediliyor.
İki yıllık evli bir kadın okurum, boşanma davası açtığında düğün takılarını isteyip istemeyeceğini ve bu konudaki Yargıtay kararlarını sormuş. Örnek kararları incelerken, kadınlara “uyarı” niteliğinde önemli bir karara rastladım.
Gram ve ispat ayarı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, altınların “ayar, gram, cinslerinin net tespit edilemediği”, tanık ifadesi dışında, altınların kocada kaldığının ispatlanamadığı için bir kadının takı davasını reddetti. Önce, Kayseri Dörtyol’da açılıp Kurul’un önüne kadar gelen örnek davaya bakalım:
200 gramlık altın takı davası
Bir çocuklu iki yıllık evli F.Ç ve G.Ç çifti arasında anlaşmazlık doğdu. G.Ç eşyalarını toplayıp babaevine gitti. Kocanın çabasıyla çift barıştı. Mayıs 2004’te eve dönen G.Ç altı ay sonra Ekim 2004’te yine evi terk etti. Bunun üzerine koca, karısının kendisine kötü sözler söylediği iki kez evi terk ettiği iddiasıyla boşanma davası açtı. G.Ç karşı davada, 200 gram olduğunu iddia ettiği takıların o günkü değeri 6 bin lirayı talep etti. G.Ç. kendisi için 400, çoçuğu için 300 lira nafaka ve 30 bin lira tazminat istedi.
Mahkeme boşadı, takıları vermedi
Dörtyol Aile Mahkemesi 28 Kasım 2007 tarihli kararıyla, kadını “tam kusurlu” gördü. Nafaka ve maddi tazminat taleplerini reddederken, çocuğa 200 lira nafaka bağladı. Bir tanığın takıların bozdurulup kocanın hesabına yatırıldığı ifadesini “soyut” bulan mahkeme, “Ziynet eşyalarının cinsleri, gramları ile kalem kalem belirtilmediği ve takıların kocada kaldığının şüpheden uzak, kesin ispatlanamadığına karar verdi. Kadının takı davası reddedildi.
Yargıtay bozdu: Koca hoşgördü
Yargıtay temyizde boşanma kararını bozdu. Kararda, bakın ne denildi: “Davacı tanıklarının sözünü ettiği olaylardan sonra evlilik birliğinin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu hal davalının (kadın) davranışlarının hoşgörüldüğünü gösterir. Hoşgörü ile karşılanan olaylar boşanma nedeni yapılamaz” Kadının takı davası ise usulüne uygun açılmadığı gerekçesiyle bozuldu.
Kurul, mahkeme kararını onadı
Mahkeme, Yargıtay’ın “Koca hoşgördü boşayamaz” kararına uydu ve kocanın boşanma davasını reddetti. Ancak, takı kararında direndi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 28 Eylül’de davayı görüştü. Kurul, mahkemenin direnme kararını uygun buldu ve oyçokluğu ile onadı. Kurul kararında, altınların “ayar, gram ve cinslerinin kesin net olarak tespit edilemediği, tanık ifadesi dışında kadının altınlarının kocasında kaldığını ispat edemediği” vurgulandı.
Düğün CD’si ve fotoğrafla ispatlayın
Bu karar ışığında kadın okuruma önerim şu. Düğünde takılan ziynet eşyaları için dava açabilirsiniz. Takıların aynen iadesini, bu olmadığı taktirde, cins adet ve değer olarak bildirdiğiniz takıların değerleri toplamının ödenmesini isteyebilirsiniz. Ancak, son karar ışığında yeterli görülmeyen tanık beyanı dışında, düğün fotoğrafları, CD ve başka delillerle bu takıların takıldığını ve eşinizde kaldığını ispatlama yoluna gitmeniz gerekiyor. Gram ve ispat ayarına dikkat.