Paylaş
“Özellikle bankalar, büyük market zincirleri ve firmalardan hiçbir talepte bulunmadığımız halde mail, mesaj ve telefon geliyor. Daha önce hiç çalışmadığımız bir bankadan, ya alışveriş yapmadığımız firmadan bir gün içinde birçok mesaj alıyoruz. Hafta sonları bu mesajlar artıyor. Ürün tanıtımları için de mesajlar atılıyor. TC kimlik numarası, mobil imza, telefon numarası, adres ve nüfus bilgilerimiz aracı bir firma kanalıyla başka firmalara aktarılıyor. Bu elektronik iletileri almak istemiyoruz. Kişisel verilerimizin izinsiz olarak paylaşımının da engellenmesini talep ediyoruz.”
Yasak tasarısı Meclis’te
İstenmeyen e-posta ve SMS sorunun çözümü için tam üç yıl önce kanun tasarısı hazırlandı. Avrupa Birliği’nin “Elektronik Ticaret Direktifine” uyum amacıyla hazırlanan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı 30 Aralık 2009’da görüşü sunuldu. 15 Eylül 2011’de yenilendi. Bakanlar Kurulu’nda kabul edilip 21 Ekim 2011’de TBMM’ye sevk edildi. Geçen yasama dönemi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda tasarı kabul edildi. Şimdi ise Meclis’te sırasını bekliyor. Anayasa Komisyonu ve TBMM Genel Kurulu aşamalarının ardından da yasalaşarak, yürürlüğe girecek. Düzenleme satırbaşları ile şöyle:
İzinsiz SMS’e 10 bin lira ceza
Alıcının izni olmadan gönderilen kimden geldiği belli olmayan mesaj ve ileti gönderenlere 1000-10 bin lira arasında değişen idari para cezaları verilecek. Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek.
Üç gün içinde e-posta kesilecek
Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Hizmet sağlayıcı, ret bildiriminin elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlayacak ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunacak. Ret talebin ulaşmasının ardından hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak.
Ceza on katına kadar artırılabilecek
Yükümlülükleri yerine getirmeyen ya da şartları uygulamayanlara, bin-50 bin lira arasında değişen idari para cezaları uygulanacak. Ticari elektronik iletilerin bir defada birden fazla alıcıya, onayları alınmadan gönderilmesi halinde idari para cezası 10 katına kadar artırılabilecek.
İstek dışı siyasi propagandaya da yasak
Abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapılamayacak.
Sözleşme şartını bildirmeyene de ceza
Alıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde tanıtıcı bilgileri sunmayan ve siparişin onaylanması aşamasında ödenecek toplam bedel de dahil, sözleşme şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlamayan hizmet sağlayıcına bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
Tasarı yasalaşana kadar da alabileceğiniz basit bir önlem ise şu olabilir. O banka ya da firmaya üşenmeyip bu elektronik iletileri almak istemediğinizi, mail ya da telefonla bildirin...
Paylaş