Hakim ve savcılar sanığı gözünden tanıyacak

TÜRKİYE’de, 100 bin kişiye 8 hakim, 4 savcı düşerken, bu rakam Almanya’da 25 hakim, 6 savcı, Hollanda’da 12 hakim, 4 savcı, Portekiz’de 17 hakim 12 savcıya yükseliyor. Bu çarpıcı analizi dikkat alan Hükümet 2008 programına, yargılama sürecinin adil, hızlı güvenli ve isabetli şekilde işlemesini sağlayacak hukuksal ve kurumsal düzenleme yapma hedefini koydu. Hakim ve savcı sayısı artırılacak, hizmet içi eğitim yapılacak.

İNSAN HAKLARINDA İLERİ DÜZEY EĞİTİMİ

İnsan hakları eğitimi verilen hakim ve savcılara ileri düzey eğitimi Ankara’da başladı ve 9 Kasım’a kadar sürecek. 26 Kasım’da ise tüm Türkiye çapında 100 hakim ve savcıya ceza adalet sisteminde uzlaşma semineri yine Ankara’da yapılacak. Bu seminerde Türk ve İngiliz uzmanlar konuşacak.

NLP DUYUSAL ALGI PROGRAMLAMA EĞİTİMİ
/images/100/0x0/55eb577bf018fbb8f8bb0f93
Bakanlık, Ankara’daki hakim ve savcılara dönük ilginç eğitim programlarına da başladı. NLP Uzman Eğitimcisi Mustafa Kılınç, bakanlıkta Ankara’daki hakim ve savcılarla merkez teşkilatındaki hakimlere eğitim yaptı. Kılınç, kişinin beden dilini tahlil ederek, "doğru" mu "yalan" mı söylediğinin nasıl anlaşılabileceğini anlattı.

SAĞ ÜSTE BAKAN YALAN SÖYLÜYOR

22 Temmuz seçimleri öncesinde MHP adaylarına beden dili eğitim veren ve siyasi koçlukta yapan Kılınç’a göre, bir kişinin "yalan" mı "doğru" mu söylediğini anlamak çok kolay. Nasıl mı bakın şöyle:

"Gözlerimiz nörolojik bağlantılıdır ve bizler konuşurken, iletişim kurarken, düşünürken etken olarak kullanmakta olduğumuz temsil sistemiyle hareket ederiz. Gözler sorgulamada geçmişte yaşanan bir olayın anlatılmasını göstermelidir. Doğru ifadelerde göz hareketleri sol üst köşeye, sol yanlara ve sol alt bölgeye gider.

Peki ya yalan söylemelerde; işte o zaman beynimizin kurgulama, fantezi bölümü devreye giriyor. Sanık sağ üst köşeye, sağ yanlara bakıyorsa ya da gözlerini sürekli olarak hareket ettirme ihtiyacı hissediyorsa yalan söylüyor demektir. Bu veriler tamamen bilimsel olup; ABD ve Avrupa da 1972 den beri ajanlarda, sorgulama yapan üst düzey generaller tarafından kullanılmaktadır"

UYGULAMALI EĞİTİM İLGİ ÇEKTİ

Kılınç, sağlıklı karar oluşturmak için hakim ve savcıların hangi yöntemlere başvurabileceğini de özetledi. Teknik uygulamalı eğitim de veren ve stres kontrolünün nasıl yapılabileceğini anlatan Kılınç, düşüncelerin oluşumu kimin kontrolünde olduğu, hakimlerin iletişimde etken olarak kullandıkları dil, etkili soru kalıpları, gözlerin iletişimdeki rolü ve beyindeki işleyişi bakış açısı seçeneklerini de anlattı. Adalet Bakanlığı yetkilileri, hakim ve savcıların büyük ilgisini çeken eğitimin, cezaevlerindeki mahkumlar için de düşünülebileceğini belirttiler.

TÜRKİYE’DE HAKİM SAYISI ÇOK GERİDE

Son bir notta hakim ve savcı sayıları ve cezaevlerinin durumu ile ilgili. Türkiye’de 2007 Eylül ayı itibariyle hakim ve cumhuriyet savcısı sayısı 10 bin 313, diğer personel sayısı ise 27 bin 618. Bu sayı da gelişmiş ülkelerin çok gerisinde. Bu nedenle de Hükümet, hakim, savcı ve diğer adalet personeli sayısı artırmayı da hedefleri arasına aldı.

CEZAEVLERİ YİNE DOLDU

Bu yılın Eylül ayı itibariyle ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin sayısının toplamı 389, toplam kapasite ise 90 bin 547. Ceza ve tutukevlerinde 2006 yılı Eylül ayı itibariyle 66 bin 917 hükümlü ve tutuklu bulunurken, bu sayı 2007 Eylül ayı itibariyle 85 bin 865’e yükseldi. Bunun ise büyük ölçüde, yargının etkin ve hızlı işlememesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Yazarın Tüm Yazıları