Paylaş
Geçen hafta yaşadıkları elektrik arızası sırasında özelleştirilen elektrik hizmeti sonrasında arızalanan elektrik kablosunu kendilerinin sokağı kazdırıp eve çektirmeleri gerektiğini öğrenince şok olmuşlardı. Ankara Hürriyet de bu haberi geçen hafta sütunlarına taşımıştı. Ilgıt ailesi yetkililerden sözleşme hürriyetine de anayasaya da aykırı gördükleri bu yönetmelik düzenlemesinin iptalini istiyorlar. Ankara’nın artık eskiyen kent elektrik şebekesini dikkate alınca herkesin başına gelmesi muhtemel sorunu ben de yazmak istedim. Önce Atakan Ilgıt’ın iddia ve değerlendirmeleri şöyle:
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ ABONEYİ VURDU
“Biz 1978’den bu yana GOP Han sokak numara 15’te oturuyoruz. Geçen hafta elektrik arızası yaşadık. Elektrik kablolarının arızasından artık bizim sorumlu olduğumuzu öğrendik. Kamu olarak elektrik dağıtımını özelleştireyim ve bunu yaparken hiç bir abonenin haberi yokken, alt yapıdan da sorumlu şirkete bir kıyak çekerek yönetmenliğe ‘dağıtım kutusundan itibaren evinizin içindeki kofraya kadar olan kablonun sorumluluğu aboneye aittir’ diye madde eklenmiş. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmenliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmenliğin 1. Maddesindeki (25/09/2002 tarihli ve 24887 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmenliği’nin 4. Maddesine eklenen tanım) tanım aynen şöyle:
“34. braşman “irtibat” hatti: Müşteri dağıtım sistemine bağlandığı bağlantı noktasına kadar müşteri tarafından tesis edilen, müşterinin mülkiyetinde olan ve münhasıran müşteri bağlantı talebinin karşılanması amacıyla kullanılan tüm tesisat (hat, kablo, direk, kesici ve ölçü sistemi vb.)”
BU MADDE ESKİ ABONELER İÇİN GEÇERLİ DEĞİLDİR
Yöneticilere sesleniyorum. Bu madde eski aboneler için geçerli değildir. Kablonun sorumluluğunu nasıl bize yüklüyorsunuz. Özelleştirirken bütün bu hakların yasa ve yönetmeliklere ilim ve tekniğe uygun olduğuna dair aramızda bir akit mi var. Herşey birilerine kamu düzeni ile menfaat sağlamak içim yapılmış bir yönetmelik değişikliğidir. Bu mu adalet anlayışı, vatandaş hakkı koruma
YARGIYI GÖREVE ÇAĞIRIYORUM
Tüm savcı ve hakimleri göreve çağırıyorum. Unutmayınız ki hepinizin bir gayrimenkulü var ve her an başınıza gelebilir. Bunca yıllık kentin alt yapısından nasıl ben sorumlu olabilirim. Yükle vatandaşın sırtına külfeti. Vur abalıya. Bu binada 1978’den beri oturuyorum. Binayı ben yapmadım, mevcut haliyle aldım. Dağıtım işiyle ilgili devlet kurumları EGO, TEK, BEDAŞ, TEDAŞ her türlü tasarrufta bulunurken, benden ne izin aldı, ne de onay.
175 METRE KABLOYU NİYE BEN DÖŞEYEYİM
Hereke Sokağın içinden çıkıp, Reşit Galip Caddesini geçerek, Han sokağa dönüp evime gelen 175 metre uzunluğundaki elektrik kablosunun sorumlusu nasıl ben olurum? Bu güzergahta üç adet garaj girişi var kamyon giriş çıkışları var caddeden tır, kamyon, tanker, otobüs geçişleri var. Kamu kurumlarının alt yapı çalışmaları var. Bütün bu olumsuzluklar benim kabloma zarar verebilir mi? Verebilir! Benim bunları yasaklama hakkım var mı? Yok. Halbuki uygunu evimize 20-25 metre uzaklıkta olan Han sokak ile Reşit Galip Caddesi’nin kesiştiği köşedeki kutudan bize kablo döşenmesidir. Bu arada kutuda müsaitti.
SEN KAZ DÖŞE BEN ELEKTİRİK VEREYİM
Bu kutudan bize kablo döşeneceğine, hayrettir bu kutudan 200-250 metre uzaklıktaki Filistin Caddesi’ndeki binalara dağıtım yapılmış.
Enerjisa’nın yapması gereken, kayıp ve kaçağı önleyerek, bu yapılmış yanlışlıkları düzelterek, abonelere ilmin ve tekniğin gerektirdiği dağıtım kablolarını döşemek ve hizmet vermek değil midir? Halbuki Enerjisa, dönüpte aboneye, ‘kablonuzda arıza var, tespit için ver 250 TL’ arıza var ise milyarlara varan meblağlardaki işi ‘Sen adam bul, kaz, döşe ben sana elektrik vereyim’ demektedir. Savunmaları yönetmenlikteki o madde.
BU ANAYASASAL SUÇTUR
Bu durum anayasal suçtur. Bu madde geçersiz kılınmalıdır. Sokaktaki bütün altyapı çalışmaları sonucunda kabloma gelecek zararın sorumlusu nasıl ben olurum? Hadi yaptırmayı kabul ettim, olası bir iş kazasından neden ben sorumlu tutulayım. Evet ben olurum; çünkü kablonun sahibi yönetmeliğe göre benim. Bu işle ilgili bütün kamu ve özel sektör yetkililerine sesleniyorum. Bu trajikomik yönetmenlik maddesini kaldırın. Bize ve tüm vatandaşlarımızın ayağına vurulan bu haksız prangadan kurtarın.”
Ilgıt ailesi iki gün elektriksiz kalıp kendileri ceplerinden para ödeyip elektriğe kavuştular sonunda. Yetkililerin yanıtı da haftaya
Son bir not. Barınak kampanyası ile mailleriniz geliyor. Yenilerini de bekliyorum. Onlar da haftaya
Paylaş