GAMZE’nin, trajik öyküsünü Hürriyet’in sayfalarında okudunuz. Hepiniz yürüyemeyen bu küçük kıza ve kardeşine yardım için Türkiye’nin her yerinden telefonlar, mailler yağdırdınız. Bütün okurlarımıza bu duyarlılığından dolayı çok ama çok teşekkür ediyorum.
Evlatlık aldığı amca ve teyzesinin Viyana’ya götürüp 1.5 yıl sonra "Tam iyileşemeyecekmiş" diye öz anne ve babasına geri verdiği Gamze’nin, bu durumu tüm Türkiye’yi üzmüştü. İlk yardım elini uzatan da Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül oldu. Sarıgül, Gamze’ye okulu araba gönderdi.
Evde teslim ettiler
Türkiye Değişim Hareketi Ankara İl Başkanı Durak Karabulut ve Ankara Kadın Kolları Başkanı Tacire Baktaş, Başkan Mustafa Sarıgül adına Gamze’nin ailesine akülü arabayı geçen hafta Etlik’teki evlerinde teslim ettiler. Karabulut ve Baktaş, aileye bundan sonra da destek olacaklarını belirterek, Hürriyet’e de sosyal sorumluluk taşıyan haberlerinden dolayı teşekkür ettiklerini söylediler. Gamze’nin babası Servet Ünlü de Türkiye’nin her yerinden arayan duyarlı vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve Hürriyet’e teşekkür etti. Son derece mutlu olan Başkan Sarıgül’le kendisine yardım eli uzatan herkese teşekkür eden Gamze de "Çok mutluyum, önümüzdeki yıl dördüncü sınıfa akülü arabamla gideceğim" diye konuştu.
En büyük teşekkür aslında hakim Karınca’ya
Aslında en büyük teşekkürü Gamze’nin tekrar öz anne va babasının yanında kalmasına verdiği kararla hukuken olanak sağlayan hakim Eray Karınca hakediyor. Nasıl mı bakın şöyle:
Amcasına evlatlık verildi
Gamze, 20 yıl çocuk özlemi çeken Servet-Döne Ünlü’nün ilk çocuğu. Bir yaşındayken, doğuştan rahatsızlığı nedeniyle yürüyemediği anlaşıldı. Kendileri gibi çocukları olmayan ve Avusturya’da yaşayan amca Sefa ve eşi Şengül, "Gamze’yi bize evlatlık verin. Viyana’da tedavi ettirelim" teklifi getirdiler. Bu arada doğan oğulları Emre’nin de aynı rahatsızlığa sahip doğduğunu anlayan çift, "Kızımız belki yürür" umuduyla bu Gamze’yi evlatlık verdiler.
1.5 yıl Viyana’da amca ve yengesiyle yaşadı
2005’te Gamze, amca ve yengesine, anne ve babasının rızasıyla ve mahkeme kararıyla evlatlık verildi. Gamze, 2007’de Viyana’ya gitti amca ve yengesinin evlatlığı olarak 1.5 yıl yaşadı. Ancak, hastalığının doğuştan geldiği ve tam iyileşmesinin sağlanamayacağı ortaya çıktı. Bunun üzerine amca ve yengesi Gamze’ye artık bakamayacaklarını söyleyip 2008 sonunda 8.5 yaşında Ankara’ya getirip öz anne ve babasına bıraktılar.
Baba dava açıp kızının bakımını üstlendi
Sürekli tedavi görmesi gereken Gamze’nin, bakımı için aile kızlarını üzerlerine geri almak istedi. Servet Ünlü, 12 Aralık 2008’de kardeşi ve eşi aleyhine dava açtı. Bu kez de Medeni Kanun engeli ile karşılaştılar. Rızayla evlatlık verdikleri Gamze’yi geri üzerlerine alamadılar. Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca bu sorunu çözdü. Yasal engel nedeniyle "evlatlık ilişkisini" kaldırmayı reddetti. Ancak, amca-yengeden, "çocuğa karşı yükümlülüklerini ağır şekilde savsakladıkları" için velayeti aldı. Öz babası Servet’i de "vasi" atadı. Böylece, Gamze’nin öz anne ve babasının yanında kalması ve bakım ve tedavisini üstlenmeleri sağladı. Hakim Eray Karınca’nın kararı bu yönde ilk örnek karar olma niteliği taşıyor.
Mahkeme çare makamı
Karınca’nın, 13 Mayıs tarihli kararı da özetle şöyle:
"Dosyaya sunulan rapor, belge ve duruşmada bizzat gözlenen haline göre küçük Gamze’nin tedavisinin yaşamı boyunca sürdürülmesi bir zorunluluk olup somut durumu itibarıyla bu sorumluluğun Avusturya’da yaşayan evlat edinen amca ve yenge tarafından yerine getirilemeyeceği, yükümlülüğün gerçek anne ve baba tarafından üstlenildiği ortadadır. Öte yandan gerek hukukumuz gerekse ülkemizin imzaladığı uluslararası anlaşmalar ve Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca asıl olan küçüğün üstün yararıdır. Aile mahkemeleri kuruluş amacı ve uygulama alanı itibarıyla aynı zamanda çare makamıdır. Buna göre velayet görevlerini yerine getirmekten kaçındıkları tartışmasız olmakla evlatlık ilişkisinin kaldırılması yerine davalılardan (amca-yenge) velayetin alınmasının amaca uygun ve küçüğün üstün yararına olacağı. Çocuğa yeterli ilgiyi göstermeyen ve yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklayan amca ve yengeden velayetin kaldırılmasına ve küçüğe babası Servet Ünlü’nün vasi atanması için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ihbar edilmesine."