Farklı bir kadın akademisyen

DÜN Dünya Kadınlar Günü’ydü.

Haberin Devamı

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “Türkiye’de Kadının Durumu Aralık 2010¨ raporundaki rakamlara baktım. 4 milyon kadının okuma-yazma bilmediği ülkemizde, kadın akademisyen oranı yüzde 38,7 ile AB ülkeleriyle yarışıyor. Üniversitelerde kadın öğretim elemanı oranı yüzde 41.5. Profesörler içerisinde kadın oranı yüzde 27.4, doçentlerde bu oran yüzde 31.6, öğretim görevlileri arasında kadın oranı ise yüzde 38.5. Yaptığım araştırmaya göre bu rakamlar AB ülkeleriyle yarışıyor. İtalya’dan yüksek.
ERKEK EGEMENLİĞİ HALA VAR
Bu rakamların çok önemli olmasına rağmen rektör (yüzde 5.2) ve dekanlık (yüzde 15.3) gibi üst pozisyonlarda erkek egemenliğinin hala devam ettiği dikkat çekiyor. 154 üniversite rektörünün sadece 8’i kadın. Rakamlar böyle.
Ben bugün hep fark yaratmayı, yeniliklere imza atmayı ve projeleriyle konuşulmayı ilke edinen başkentten bir kadın akademisyeni size tanıtmak istiyorum. Bir kadın, bir anne, bir STK gönüllüsü ve başarılı bir akademisyen. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Füsun Balkaya. Ben Doç Balkaya’yı ilk kez Alanya Belediyesi ile ortaklaşa yaşama geçirdikleri “Özel Güzel Sanatlar Konservatuarı Projesi” sırasında tanıdım. Enerjisi de proje için gösterdiği maddi-manevi fedakarlıkta inanılmazdı. O fedakarlığı, öğrencilerinin oyunlarını, turnelerini, atölye çalışmalarının kısaca kendinin olduğu kadar öğrencilerinin de projelerini hiç düşünmeden üniversitesinden veya Konservatuvarından gelen veya gelebilecek maddi olumsuzluklar karşısında kendi imkanlarını veya dostlarının imkanlarını eğitim-öğretim konusunda zorlayan ve bu yolda imkanları olumluya sokabilmeyi sürdüren bir isim.
AB standartlarında eğitimi hedefleyen Doç Balkaya, konservatuarda Oda Tiyatrosu’nun ilkelerini hazırlarken bu konuda stratejik planlamayı da unutmadı. Hacettepe’de, tam altı yıl önce 2005’te bölümün başkanlığını yürüten ünlü sanatçı Cihan Ünal ile birlikte o dönem başkan vekilliği görevinde bulunan Balkaya Stratejik Planlamanın arkasındaki önemli iki isimden biri. “Yeni oyunculuk bölümlerinin veya ilgili fakültelerin açılmasına destek olmak, kurmak ve devam ettirmek” amacıyla yapılan H.Ü Ankara Devlet Konservatuarı Müdürlüğüne bağlı Tiyatro Ana Sanat Dalı’ndaki bu çalışma Rektörlüğe “Tiyatro bölümü stratejik planı” olarak sunuldu. Plan H.Ü Rektörlüğü’nce de diğer anasanat dallarında olduğu gibi kabul gördü. Bu program çerçevesinde, Yakın Doğu Üniversitesi ve ardından Alanya Özel Belediye Konservatuarı ile H.Ü Ana Sanat Dalı arasında, sanat ve eğitim köprüsünün kurulmasını sağladı.
HOCALARINI UNUTMADI
Balkaya’nın, 2009’da “Ustalara Saygı” adı ile büst projesinin daha hafızalardan silinmediği geçen yıl artık konservatuardan ayrılan hocaları Prof. Dr. Bozkurt Kuruç’un meslekte 50. yılı nedeniyle bir kutlama programı düzenledi. Daha önce de 20’yi aşkın ulusal ve uluslararası projeyi üstlenen ve bu projeyi de tek başına yürüten Balkaya, Kuruç’un 50.yılında Kurucu Başkanların ve bugüne kadar görev yapan başkanların resimlerinden oluşan “Mini Belgeliği” de bölüme yaptırıp armağan etti.
Doç Balkaya’nın bu yılki yeni projesi üç yıl önce 89 yaşında kaybettiğimiz Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü tiyatronun duayen isimlerinden Cüneyt Gökçer’in anısına “75. Yıl Cüneyt Gökçer Tiyatro Plaketi” verilmesi olacak. Bu proje kapsamında, Gökçer’in anısına onur, sanat, hizmet ve teşvik kategorilerinde ödül verilecek.
Sayın Balkaya ile birlikte tüm kadınların Kadınlar Günü kutlu olsun.

Yazarın Tüm Yazıları