Evden uzaklaştırılan koca faturayı da öder

ANKARA’dan mail atan kadın okurum N.B’nin durumu içimi acıttı. Bir kadın gazeteci olarak kendimi kötü hissettim. Ev kadını olduğunu, eşinin hakaretine uğradığını, dayak yediğini yazmış. Kirayı, faturaları ödeyemeyeceği, karnını bile doyuramayıp aç kalacağından korktuğu için boşanma davası açamadığını belirtmiş.

Bana da “Gazetede okudum. Mahkeme kararıyla kocamın eve gelmemesi için yasak koydurabilir miyim? Mahkeme faturaları kocamın ödemesine hükmeder mi?” diye sormuş.
Yanıtım evet. Aile mahkemeleri tedbir kararlarında, evden uzaklaştırılan kusurlu kocanın evin kira, su, doğalgaz gibi giderlerini ödemesine ve kadının geçimi için küçük bir nafakaya hükmediyor. Koruma tedbiri son dört yıldır boşanmış kadınlar için de veriliyor.
İşte örnek karar
Boşanmış kadın için ilk kez “koruma kararı” vererek bu yönde içtihat oluşmasını sağlayan Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca’nın bu konudaki örnek kararını anımsatmak istiyorum. 2009/66 Değişik İş esas nolu bu karar şöyle alınmıştı:
Ankara’da bir kadın, hakaret eden, döven, kişisel temizliğine dikkat etmeyen, yazları kendisini ve çocuklarını Bolu’daki ailesinin yanına üç ay süreyle zorla gönderen kocasına karşı tedbir alınmasını istedi. Kadın, dava dilekçesinde eşinin çocuklarının yanında dahi kendisini dövdüğünü belirterek, çocukluğunda anne ve babasından dayak yiyen kocasının psikolojik sorunları bulunduğunu düşündüğünü kaydetti. Mahkeme, kocayı eşine şiddet uygulamaması için altı ay evden uzaklaştırırken, kadın ve çocukların yaz tatilinde Bolu’da geçirebilecekleri süreyi 15 günle sınırlandırdı. Mahkeme özetle şu kararı verdi:
Ev içinde sigara yasağı
- Koca, altı ay süreyle karısı ve diğer aile bireylerinin oturdukları eve ve iş yerlerine yaklaşamayacak, eşi ve çocuklarına karşı şiddet ve korkutma amaçlı davranışlarda bulunamayacak ve iletişim vasıtalarıyla rahatsız edemeyecek.
- Evin ve ailenin giderleri ile faturalarını karşılıyorsa bu yükümlülüğü sürecek. Her bir çocuk için aylık 150’şer TL nafakayı karısına ödeyecek.
- Koca, görev yaptığı ilin sağlık müdürlüğüne başvurarak, ruh sağlığı konusunda muayene ve tedavi olacak.
- Koca ev içinde sigara içmeyecek, diş ve beden temizliği ile sağlığına özen gösterecek.
- Eşine ve çocuklarına ilgili olacak, sevecen davranacak ve zaman ayıracak.
Maça gitmeme cezası
Sivas’ta bir hakim de eşini döven kocaya on ay maça gitmeme cezası verdi. Kocaeli’nde eşini döverek burnunu kıran doktor, on ay süreyle “alkollü yerlere gitmeme” cezasına çarptırıldı. Başka ilginç örnekler de var.
Son bir not. Aile mahkemelerinin tedbir kararları mahalli karakol aracılığıyla infaz ediliyor. Mahkemenin tedbir kararlarına aykırı hareket eden dayakçı kocalar ise tutuklanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları