Yargııtay, hamile kalan karısını kürtaja zorlayan kocaya hem boşanma cezası verdi hem de manevi tazminata mahkum etti. Bu karar beni telefonla arayan 6 yıllık evli olan Aylin D’nin sorularının da yanıtı. Aylin D. eşinin çocuk sahibi olmak istemediğini buna rağmen hamile kaldığını eşinin baskısına rağmen kürtaj yaptırmak istemediğini belirterek, sormuş:
"Ben çocuk istediğim halde o istemiyor. ’Üç günlük dünyada bir de çocuk derdiyle uğraşamam, kafamı şişeremem. Çocukları da sevmiyorum. Sakın çocuk doğurmayı düşünme. Hamile kalırsan, kürtaj yaptırırsın’ diye karşı çıkıyor. Aramızda bu konuda derin bir fikir ayrılığı doğdu. Şimdi bir aylık hamileyim, ve eşime söylemedim. Söylersem, kürtaj yaptır diye baskı yapacak. Kendisi serbest çalışıyor, kazancı yerinde maddi durumu iyi. Evlenmeden önce bir şirkette çalışıyordum eşimin baskısıyla bıraktım. Şu anda çalışmıyorum. Kocamdan boşanmayı düşünüyorum. Tazminat ve nafaka alabilir miyim"
DAVA AÇABİLİRSİNİZ
Yanıtını ben de hukukçulara sordum. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin benzer örnek kararı ışığında, eşinize boşanma davası açmanız, manevi tazminat ve nafaka istemeniz mümkün. En kolayı eşinizle uzlaşabilirseniz, anlaşmalı boşanmanız ve bir avukata başvurmanız. Sizin için örnek oluşturabilecek benzer ve ilginç bir karara da ulaştım. "Eşini kürtaja zorlayan koca boşanmaya sebep olan hadiselerde daha ağır kusurludur" denilen bu karar bakın şöyle alınmış:
İstanbul’da yaşayan Ahmet T., hamile kalan eşinin doğum yapmasını istemedi ve bebeğin kürtajla alınması için baskı yaptı. Kocasının kürtaj konusundaki ısrarı üzerine, zor durumda kalan Kamuran T adlı kadın "evliliğini kurtarmak" için kürtaja istemeye istemeye razı oldu.
Kürtajın gerçekleşmesinin ardından psikolojisi bozulan Kamuran T eşini suçladı. Kürtaj nedeniyle çıkan tartışmaların şiddetlenmesi üzerine de kadın evi terk etti. Kamuran T, kocası Ahmet T’nin "eve dön" çağrısını da kabul etmedi ve kürtaja zorladığı için asla affetmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Kamuran T’ye, karşı kocası Ahmet T. boşanma davası açtı.
KADIN KARŞI DAVA AÇTI
Kamuran T bunun üzerine kocasına karşı dava açarak, manevi tazminat talep etti. Mahkeme taraflar arasında, "Evlilik birliğinin temelinden sarsılması" nedeniyle boşanmaya hükmetti. Ancak, mahkeme, kadının manevi tazminat talebini reddetti. Temyiz üzerine dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne geldi.
YARGITAY KADINI HAKLI BULDU
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise "Kocanın eşini kürtaja zorlamasını manevi tazminat gerekçesi" kabul ederek, tarafların ekonomik ve sosyal konumuna göre uygun tazminat ödenmesine karar verdi. Yargıtay’ın kararında, boşanmaya sebep olan hadiselerde kocanın daha "ağır kusurlu olduğunu istemediği halde kürtaja zorlanan kadının bu operasyon sonucunda manevi olarak zarara uğradığına" hükmetti. Kararda özetle şöyle:
"Türk Medeni Kanunu’nun 174/2 maddesi boşanmaya sebebiyet vermiş olan olaylar yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan tarafın kusurlu olandan manevi tazminat isteyebileceğini öngörmüştür.Toplanan delillerden evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda tazminat isteyen kadının ağır ya da eşit kusurlu olmadığı, bu olayların kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır. Eşini kürtaja zorlayan koca boşanmaya sebep olan olaylarda daha ağır kusurludur. O halde mahkemece tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları dikkate alınarak kadın yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir. Bu yönün dikkate alınmaması doğru görülmemiştir.
ANLAŞMALI BOŞANMANIN ŞARTLARI
Bir yılı geçen evliliklerde anlaşmalı boşanmakta mümkün. Anlaşmalı boşanma özetle tarafların, evliliğin tüm sonuçlarını kapsayan bir protokol yapması ile gerçekleşiyor. Mahkeme ilamında protokol karara geçiriliyor. Hakimin özellikle çocukların velayeti hususunda protokole müdahale etme hakkı var. Gerekli gördüğü takdirde tarafların anlaştığı kısmı da değiştirebiliyor.
İşte boşanma nedenleri
SIK sık sorulan "Boşanma nedenleri nelerdir" sorusununun yanıtı Medeni Kanun’un 161 ve devamındaki maddelerde var. Boşanma nedeni olarak, "Zina, hayata kast pek kötü yada onur kırıcı muamele, suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin sarsılması" sayılıyor. Anlaşmalı boşanma ve herhangi bir nedenle açılan boşanma davasının reddi üzerine üç yıl boyunca müşterek hayatın tesis edilmemesi hallerinde de boşanma gerçekleşiyor.
Beypazarı’nda buluştular
ANKARA Gazi Lisesi’nin mezunları 42 yıl sonra Beypazarı’nda buluştular. Mezunlardan Prof Dr Muharrem Gerçeker’in düzenlediği gezide, karşılaşma anı son derece renkli oldu. Aynı okulun sıralarını paylaşan Gazi liseliler, geçen yıllar nedeniyle tur otobüsünde birbirlerini tanımakta zorlandılar. Daha sonra mezun oldukları 1966 yılına geri dönüp okul anılarını tazelediler. Anımsanan isimler ve yüzlerle çok eğlenceli iki gün geçirdiler. Mezunlar önce Beypazarı Hıdırlık tepesine çıktılar. Ardından Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret ettiler ve Taş Mektep’te çay içtiler. Gümüşçüler çarşısından Beypazarı gümüşü almayı da ihmal etmeyen mezunlar daha sonra Çayırhan’a geçtiler. Sarıyer Barajı’nda bir saatlik tekne tutu yaparak, yörede bulunan kuş cenneti deltasındaki kuşları ve doğal güzellikleri de seyrettiler. Nallıhan ve Ayaş’a da giden mezunlar Ankara’ya döndüler. Sık sık buluşma kararı alan Gazi Liseliler sonraki gezi rotalarını da Amasra, Kapadokya ve Elmadağ olarak belirlemeyi de ihmal etmediler.