Devremülkte bedele göre dava açın

Devremülk ve devre tatil davalarında, nereye başvuru yapılması gerektiğini uyuşmazlığın miktarı belirliyor. Devremülk/devre tatil uyuşmazlığının miktarı 2 bin 400 TL’ye kadar ise ‘ilçe tüketici hakem heyeti’ne, miktar 2 bin 400 TL ile 3 bin 610 TL arasında ise ‘il tüketici hakem heyeti’ne başvurulmalı. Ancak, 3 bin 611 TL’lik bir devremülk hakkı için ise ‘tüketici mahkemesi’ne gitmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Devremülkte bedele göre dava açın

DEVREMÜLK ve devre tatil sözleşmesi nedeniyle sorun yaşayan ve dava açmak isteyen çok sayıda okurum nereye başvurmaları gerektiğini soruyor.

Öncelikle şunu unutmayın; “devremülk ve devre tatil sözleşmeleri” bir “tüketici işlemi” ve bu sözleşmelerle ilgili olarak tüketicilere özgü yasal düzenlemeler dikkate alınıyor.

Devremülk ve devre tatil uyuşmazlıklarında, tüketici hakem heyetine mi, yoksa mahkemeye mi gidileceğini ise miktar belirliyor.

TÜKETİCİ MAHKEMESİ YOKSA ASLİYE

Ankara Barosu Tüketici Hakları Kurulu üyesi ve Sincan Tüketici Hakem Heyeti üyesi Avukat Buğcan Çankaya, tüketicilerin para ve zaman kaybına uğramaması için uyuşmazlığın bedeline göre hakem heyeti ya da mahkemeye gitmeleri gerektiği uyarısı yaptı. Avukat Çankaya, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen ve yayımlanan, 14 Ocak 2015 tarihli Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde, “devremülk sözleşmelerinin tüketici işlemi” olduğuna ve devremülk sözleşmeleriyle ilgili olarak tüketicilere özgü yasal düzenlemeler dikkate alındığına dikkat çekerek, izlenecek yasal yolları bakın şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Devremülk sözleşmesinin tarafı olan vatandaşımız, devremülk satıcısı/​sağlayıcısı (​işleticisi​)​ ile uyuşmazlık yaşıyor ise; uyuşmazlığın miktarı 2 bin 400 TL’ye kadar ise, ikametgâhının bulunduğu kaymakamlıkta kurulu bulunan ‘ilçe tüketici hakem heyeti’ne başvurmalı.

Uyuşmazlığın miktarı 2 bin 400 TL ile 3 bin 610 TL arasında ise, ikametgâhının bulunduğu veyahut satıcı/işleticinin bulunduğu adrese bağlı valilik nezdinde kurulan ‘il tüketici hakem heyeti’ne başvurmalı. Uyuşmazlığın miktarı 3 bin 610 TL’den fazla ise ikametgâhının bulunduğu veyahut satıcı/işleticinin bulunduğu adresin bağlı olduğu ‘tüketici mahkemesi’nde dava açmalı.

Eğer bu adreslerin bağlı olduğu yargı çevresinde tüketici mahkemesi bulunmamaktaysa, asliye hukuk mahkemesinde dava açmalıdır. Özetle, 500 TL’lik bir devremülk hakkı için ilçe hakem heyetine, 2 bin 405 TL’lik bir devremülk hakkı için il hakem heyetine, 3 bin 611 TL’lik bir devremülk hakkı için ise mahkemelere başvurarak hakkını aramalıdır.

Haberin Devamı

14 GÜN İÇİNDE CAYABİLİRSİNİZ

​​Tüketiciler devremülk sözleşmesinin kurulmasından itibaren 14 gün içerisinde hiçbir sebep göstermeksizin sözleşmeden cayabilir. Ödemiş olduğu bedelin iadesini bu şekilde talep edebilir. Devre tatil tipinde olan devremülk kullanımının varlığı halinde yazılı cayma bildirimi (kargo, iadeli taahhütlü posta vb.) yeterli​ olup, eğer tapu tescili şeklinde yapılan devremülk sözleşmesi söz konusu ise noterler kanalıyla cayma bildirimi yapılması gerekmektedir.

SATICI 14 GÜN İÇİNDE İADEYLE YÜKÜMLÜ

Satıcı/Sağlayıcı cayma bildirimi üzerine tüketiciden almış olduğu tüm bedelleri ve borç altına sokan belgeleri en geç 14 gün içerisinde iade etmekle yükümlüdür. Devremülklerin devir ve teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemez. Devremülk kullanıma hazır bir şekilde teslim edilmediği sürece, satıcı teslim etme edimini gerçekleştirmiş sayılmaz. Özetle, tapuda devir yapılsa dahi devremülkün kullanıma hazır ve noksansız olarak teslimi gerekmektedir, aksi takdirde teslim yapılmamış sayılır.”

Haberin Devamı

14 günlük süreye de, başvurulan yere de dikkat...

Yazarın Tüm Yazıları