Danıştay’da jet karar dönemi başlıyor

6-7 senede verilen esastan kararı ne yapayım Bu sözler bir vatandaşın geciken adalete isyanı değil. Bir yüksek yargı organının başkanının alışılmışın dışındaki sözleri.

Haberin Devamı

En çarpıcı özeleştirisi.
Yargı, 1 Ağustos’ta adli tatile girmeye hazırlanırken, üye ve daire sayısı artırılan yeni bir yapıya bürünen Danıştay’ın yeni Başkanı Hüseyin Karakullukçu’yla konuştum. “6-7 yılda değil 6 ayda karar” hedefi koyan ve Danıştay’ı şeffahlaştıracaklarını belirten Karakullukçu, yeni adli yılda yapacaklarına ilişkin bakın neler söyledi:
Geciken adalet adalet değil
“6-7 senede esastan karar veriyorsun. Ben ne yapayım 6-7 senede kararı. Adam memursa emekli olmuştur, evi varsa yıkılmıştır, imar planı değişmiştir Geciken adalet adalet değil. Ağzımız alışmış artık. Geciken adalet adalet değilse, usül kanunlarımda eksiklik varsa düzelteceğim. Bu konuyla ilgili çalışma yaptırıyorum, somutlaştırdık, usulü basitleştireceğiz. Bunun çaresi yok. Bizim kanun olarak şu şu değişiklikleri yapmamız gerekiyor diyeceğiz. Yürütmeyi durdurma konusunda 2-3 ay içinde bir karar alacaksın. Meclis’imiz de bize yardımcı olacak. İnşallah bunu bu yıl çıkaracağız. Millet rahat edecek.
Bir dosya 50 kere okunmaz
Benim önerim şu. Yürütmeyi durdurma bir kere verilir. İtirazı da yoktur. Çok acil işlerde hakim veya mahkeme başkanı yürütmenin durdurulmasını verir veya vermez. Bu bir de heyette görüşülür. Daha sonra artık bunun itirazı olmaz. Bir kere verirsin. Temyizde yürütmenin durdurulması, karar düzeltmede yürütmenin durdurulması olmaz. Okuyorum okuyorum aynı dosya. Bir dosya 50 kere okunmaz.
Çift heyet çalışacağız
Başkanlarımla hep beraber oturduk konuştuk. Yeterli sayımız var.
Eylül’den itibaren arkadaşlarımız çift heyet çalışacak. Her dairede bir başkan 10-11 üye var. Aynı anda iki heyet toplanabilecek. Tetkik hakimlerimizin sayısında azlık var. İhtiyacı belirleyip HSYK’dan talep edeceğiz. Çift heyet çalışmasını yerleştireceğiz, usül kanunlarımızı hızlandıracağız.
Herşey açık ve şeffah olacak
Eylül’de bütün arkadaşlarımıza laptop vereceğiz. Bu yıl içinde yeni binamıza taşınacağız. İki masraf olmasın diye de taşınınca, UYAP’a gireceğiz.
Bir basın mensubu, davacı, davalı, meslek mensubu arkadaşımız, davanın hangi aşamada olduğunu rahatlıkla izleyebilecek. Bir konuda ne karar çıkmış, bu karar kendi olayına emsal teşkil edebiliyor mu görecek. Bunun için birtakım kişileri aracı koymasına gerek kalmayacak. Kararımızı öğrenmek için Ankara’ya kadar gelmeyecekler. Emsal karar için tanıdık üye aramayacaklar. Herşey çok açık ve şeffah olacak. Kapalı olanda hep merak olur. Açık olan rejimde herkes birbirini çok rahatlıkla gözler ve denetler. Yanlış yapma şansımız azalır.
Vatandaşa hesap sorma hakkı
Vatandaşın hesap sorma hakkı olacak. Artık evden dosyasının ne olduğunu görecek. Niçin bir dosya kendisinden önce alınmış görecek. Biz vatandaş için varız. Bizim bundan sonra yapacağımız şey konuşmak değil yapmaktır. ‘Cek, cak, hoşgeldin, güle güle’ ile kaybedecek vaktimiz yok.”
Kolay gelsin Sayın Başkan.

Haberin Devamı

Teraziyi normal tut yeter

Haberin Devamı

Müfettişken hakim savcılara hal kağıdı düzenlerken, ‘hakimin çervesi geniş mi’diye bakardık. Çevresi geniş olmak bir hakim için tehlikedir. Bu adamın çevresi çok genişlemişs, onla çay-kahve içiyor, bunla konuşuyorsa, dosyasına karıştırır belki düşüncesiyle hal kağıdına ‘çevresi geniş’ diye yazardık. O çevreden alır, o hakimi başka yere verirlerdi. Şimdi bakıyorum, benim çevrem bütün arkadaşlarımdan daha çok. Yani çevren olabilir. Ama çevreni işe yansıtma sen. Hakim ol. Allah için iş yap. Şu teraziyi normal tut. Fakiri koru. Varsa takdir hakkın mağdurun yanında kullan. Yoksa objektif ol. Sana verilen görev budur.”

Yazarın Tüm Yazıları