Çocuğa bakmamak suç

Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre çocuklara anne-babanın bakmaması da çalıştırması da suç. Suç duyurusunda bulunulması üzerine, anne-babalara altı aydan bir yıla kadar hapisle dava açılıp ceza veriliyor.

Haberin Devamı

Anne ve babasının bakmadığı, evden kovduğu bu kadar çok çocuk olduğunu bilmiyordum. Devlet korumasına alınanlar var, akrabasına ve hatta arkadaşlarının evine sığınanlar var. Anne babaları boşanmış ve ikisi de istemediği için ortada kalmışlar. Önce içim sızlayarak, okuduğum o mailler:

İki yeğenime anne-babası bakmıyor

“Biri kız 10 yaşında diğeri erkek 9 yaşında iki yeğenim var. Anne babaları boşandı. İkisi de çocuklara bakmadıkları için bizimle kalıyorlar. Ne yapabilirim. Suç duyurusunda bulunsam ceza alırlar? Cezaları ne olur. Bu durumdaki çocukların durumu ne? Çocuk Esirgeme Kurumu’na mı veriliyorlar”
Karım çocuklarıyla ilgilenmiyor.
“Karım evi iki yıl önce terk etti. İki küçük çocuğum var. O günden beri kayıp, çocuklarla hiç ilgilenmiyor. Arayıp sormuyor bile. Şikayet etme hakkım var mı? Hukuki yardım alabilir miyim?”

Haberin Devamı

Çocuğa bakmamak suç

İşte okurmalarıma yanıtım:
TCK’ya ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre anne-babanın çocuklarına bakmaması suç. Çocuğun çalıştırılması da suç. Suç duyurusunda bulunulması halinde, sorumsuz anne babalara dava açılıp 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi mümkün. TCK’nın 232. maddesindeki düzenleme bakın şöyle:
“Aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunan kimse, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir”

Çocuk korumaya alınıyor

Ankara Barosu ya da bulunduğunuz ildeki ilgili barodan adli yardım hükümleri çerçevesinde ücretsiz hukuki destekte alabilirsiniz. Çocuk Koruma Kanunu’na göre, adli, idari merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, korunma ihtiyacı olan çocuğu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bildirmekle yükümlüdür. Çocuk ile çocuğun bakımından sorumlu kimseler çocuğun korunma altına alınması amacıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na başvurabiliyor. Kurum da kendisine bildirilen olaylarla ilgili olarak gerekli araştırmayı derhâl yapıp, karar veriyor. Derhâl korunma altına alınmasını gerektiren bir durumun varlığı hâlinde çocuk, koruma altına alındıktan sonra en geç çocuk hakimine başvurulup koruma kararı da alınıyor.

Haberin Devamı

Çocuk çalıştıran babaya mutlaka ceza

Yargıtay’ın bu konudaki kararları da sert. Son olarak Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 14 yaşındaki oğlu V.K’ya sokakta mendil sattıran babanın 25 günlük hapis cezasını erteleme kararını bozdu. Kurul, “Çocuk çalıştıran babaya mutlaka yaptırım uygulansın” diye karar aldı. Adanalı babaya adli para cezası veya “meslek-sanat eğitimi alma” yaptırımı uygulanması istendi.

1 yıl hapse vize

Anayasa Mahkemesi de TCK’nın 233. maddesindeki, muhtaç eşine ve çocuklarına bakmayan babaya bir yıl hapis cezasına vize verdi. Yüksek Mahkeme, anne-babanın çocuklarına, kocanın ise muhtaç eşine, “bakım, eğitim ve destek olma yükümlülüğünü” yerine getirmemesi halinde, şikayet üzerine dava açılıp 1 yıl hapisle cezalandırılması uygulamasının sürmesini istedi. O kararda şöyle alındı:
TCK’nın 233. maddesinde, toplumun temeli ailenin korunmasına ilişkin olarak, “Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlâli” suçu yeralıyor. 233/1 maddesinde, “Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” deniliyor. Bor Asliye CezaMahkemesi, düzenlemenin anayasa aykırı olduğu ve iptali istemiyle YAnayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yüksek Mahkemede iptal istemini 24 Mayıs’ta esastan görüşüp reddetti.
Kürtaj tartışmalarının sürdüğü şu günlerde beynimde çınlayan şu. Dayanamayıp yazıyorum. Lütfen bakmayacağınız çocuğu yapmayın...

Yazarın Tüm Yazıları