Cinsel tacize uğrayan iki çocuğa da koruma

HÜKÜMET’in, “Boşanmış eş için de koruma kararı verilsin” düzenlemesi seçim havasına giren 7 Nisan’da kapanması beklenen Meclis’ten çıkarılamazsa, başka bahara kalacak.

Ankara 8. Aile Mahkemesi ise düzenlemeyi beklemeden bir önemli karara daha imza attı. Babalarının yedi kez cinsel tacizine uğrayan iki kız çocuğu ile birlikte boşanmış eş için koruma kararı verildi. Tacizci baba altı ay süreyle iki kızı ve eski eşine 500 metreden fazla yaklaşamayacak.
Emeklilik dilekçesi veren ve CHP’den milletvekili aday adayı olan Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca’nın, verdiği örnek karar bakın şöyle alındı:
ÜÇ YIL ÖNCE BOŞANAN KADINA KORUMA
Ü.K, 2008’de boşandığı, cezaevindeki eşinin tahliyesi üzerine kendisi ve iki kızı için aile mahkemesine başvurarak, koruma kararı talep etti. Hakim Karınca, Türkiye’nin imzaladığı Kadına Yönelik Ayrımcılığın Önlenmesine İlişkin Sözleşme (CEDAV) ve diğer uluslararası sözleşmelere dayanarak, Ü.K ve iki kızına koruma kararı verdi. Karınca’nın iki sayfalık kararı özetle şöyle:
“Eski eş Y.K’nın kızına annesinin olmadığı ortamları kollayarak en az 7 kez ileri boyutta cinsel tacizde bulunduğu, mahkumiyet kararının ise usuli nedenlerle bozulduğu anlaşılmaktadır. Halen hastanede tedavileri sürmekte olan çocukların bu kişinin yakınlarında olmalarından korkmaları doğaldır. Bu nedenle 4320 sayılı yasa uyarınca çocuklar korunmalıdır.
Taraflar boşanmış olduğundan yasanın adının Ailenin Korunması Hakkında Kanun olmasının da etkisiyle ortada korunacak bir aile olmadığı bu nedenle Ü.K’nın yasadan yararlanamayacağı ileri sürülebilinirse de somut olayda henüz gerçekleşmiş bir eylem olmadığından genel hükümler uyarınca herhangi bir işlem yapılamayacağı ancak kadın için muhtemel tehlikenin varlığı da ortadadır.
Boşanmış kadınların yasadan yararlanacağı ya da yararlanamayacağına ilişkin bir düzenleme yoktur. Yasanın adının Ailenin Korunması olması olumsuz bir yorum yapılması için yeterli olmamalıdır. Bu durumda yargıç Medeni Kanun’un 1. Maddesi uyarınca yasanın düzenlemediği konularda kendisi yasa koyucu olsaydı, nasıl bir düzenleme yapacaktı idiyse, bu şekilde karar verecektir. Anayasanın 138. Maddesi hakimlerin vicdanlarına göre karar vereceğini düzenler.
Somut olayda çocukların korunup annenin bu koruma dışında bırakılması düşünülemez. Anayasa 90. madde uyarınca Türkiye’nin imzaladığı Kadına Yönelik Ayrımcılığın Önlenmesine İlişkin Sözleşme, İnsan Hakları Sözleşmesi, Kadınların Şiddetten Korunmasına İlişkin Sözleşme gibi uluslararası belgeler artık iç hukukun parçası olduğundan, boşanmış kadınların da eski eş şiddetinden 4320 sayılı yasa uyarınca korunması olanaklıdır.”
TELEFONLA DA  RAHATSIZ ETMEYECEK
Hakim Karınca, altı ay süreyle kusurlu eş Y.K aleyhine şu tedbirleri aldı:
* İstekte bulunan Ü.K ve ortak çocukları B.K ve A.K ve aynı çatı altında yaşadığı diğer aile bireylerine karşı cinsel, sözlü veya fiziki şiddete ve korkuya yönelik davranışlar yapmamasına.
* Ü.K’ya ve çocuklarına ayrıca ev ve işyeri ile çocukların okuluna, gidiyorlarsa dershanelere 500 metreden fazla yaklaşmamasına
* Ü.K ile çocukları varsa aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerini iletişim araçları kullanarak rahatsız etmemesine
* Kararın bir örneğinin karşı taraf Y.K’ya tebliğine
* Kusurlu eş Y.K’nın hükmolunan tedbirlere aykırı davranması halinde tutuklanacağı ve hürriyeti bağlayıcı cezaya çarptırılacağının karakol aracılığıyla kendisine ihtarına.
Yasa çıksın, Ayşe’ler artık ölmesin.
Yazarın Tüm Yazıları