Paylaş
Bu hafta izninizle çok değerli siyasetçi, aydın ve yazar Aydın Köymen’in Kavaklıdere Sineması’ndaki anma töreni ile Ankara’nın yeni turizm beldesi olmaya aday Nallıhan Beydili Köyü’ndeki Hıdırellez Şenliği’ni yazmak istiyorum. Önce Kavaklıdere’deki o anma töreni:
Kavaklıdere kapılarını açtı
Ankara sevdalısı Köymen için aramızdan ayrılışının ikinci yılında Aydın Birlikteliği ve Kavaklıderem Derneği tarafından anma günü ve ödül töreni düzenlendi. Yürüyerek sinemaya gitme keyfini yaşadığımız semtimizin uzun süredir kapalı olan sineması Kavaklıdere o etkinlik için kapılarını açtı. Törene ben de gittim. Köymen’in sevgili eşi Sinem, ailesi, dostları salondaydı. Geceye Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Buğra Gökçe ile semt sakinleri katıldı. Önce, Köymen’le ilgili çekilen eski bakanlardan, ailesine, arkadaşlarına, çiçekçisine kadar herkesin “rol” aldığı “Ciddi adam ciddi ülkesi” isimli belgesel film gösterildi.
Sonra, Prof. Dr. Ruşen Keleş ile Prof. Dr. İlhan Tekeli, “Yerel yönetimlerin tarihle ilişkisi nasıl kurulmalıdır” konulu söyleşi son olarakta, “Yaşadığımız toplumsal dönüşümün gerçekleri” konulu yazı yarışmasının ödül töreni yapıldı.
Keşke sinema salonumuz geri gelse
Anma töreninden biraz buruk çıkan herkes, Köymen’i özlediklerini Kavaklıdere Sinemasını geri istediklerine söylediler. Ticari kaygısı olmayan, son derece kaliteli filmlerin gösterime girdiği sinema salonumuz keşke geri gelse...
Beydili’nde 6. Hıdırellez şenliği
Şimdi de Nallıhan Beydili Köyü’ndeki şenlik. Nallıhan’a yaklaşık 35 km. Ankara’ya 200 km. uzaklıktaki Beydili Köyü’nde 27 Mayıs Pazar günü 6. Hıdırellez Kültür Etkinlikleri vardı. 2007’den bu yana büyük bir coşkuyla kutlanan şenlikte Beydili köylüleri hemşerileriyle biraraya geldi. Bakın etkinlikte neler oldu:
İki kardeşten konser
Beydili Köyü’ne özgü müzik eşliğinde köylülerin halk oyunları ile başlayan etkinlik, mehter takımı gösterisi, mani ve deyişlerle devam etti. Konuklara ikram edilen öğle yemeğinden sonra köylülerin sergilediği “Köy Göçtü” ve “Kırt kırt” adlı seyirlik oyunları izleyiciler tarafından bol bol alkışlandı. Beydili’nde yetişen Erbay ve Serdar Kardeşlerih konseri ile şenlik sona erdi.
Anneye hüzünlü anma
Nallıhan Vakfı Yönetim Kurulu üyesi avukat Meltem Türkoğlu, 1 Temmuz 2010’da kaybettiği annesi Gülşen Mutlu’nun, köyü olan Beydili’ndeki etkinlikte, annesinin en sevdiği türkü olan “Meşeler gövermiş”i, dostlarının isteği üzerine seslendirdi. Etkinliğe bu bu türkü, köylülerin seyirlik gösterileri ve coşkulu konser damgasını vurdu. Etkinliğe katılanlar da şöyleydi:
Bakın etkinliğe de şu isimler katıldı:
“Danıştay Başsavcısı Turgut Candan, Ankara Milletvekilleri Nurdan Şanlı, Bülent Kuşoğlu, Özcan Yeniçeri, Elazığ Milletvekili Sermin Balık. Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, Nallıhan Belediye Başkanı Adnan Okur, Nallıhan Vakfı Başkanı Ayhan Sümer, Sarıyar Belediye Başkanı Halil Ünsal, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri”
Meraklısına Beydili rehberi
Şimdi de size Beydili Köyü’nü tanıtmak istiyorum. Kaynaklarda Beydili’nin sözlük anlamı, “Sözü değerli, büyükler gibi aziz” olarak geçiyor. Beydili Köyü’nün tarihi M.Ö. 1200-2000 yıllarında Hitit (Eti) Uygarlığı’na kadar uzuyor. Beydili’nde, M.Ö. 1200- 700 Frigyalılar, M.Ö. 700 – 547 Lidyalılar, M.Ö. 547 – 350 Pers Uygarlıkları hüküm sürdü. M.Ö. 60 yıllarında Roma İmparatorluğu egemenliğinde kalan köy, M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun bölünmesiyle Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu hakimiyetine girdi. Beydili’nin ata dedeleri ise Oğuzlar. Oğuz Türklerinin 24 Boyu’ndan birisi de Beydili.
Mekik, iğne oyası, hodala mantı
Mekik ve iğne oyaları ünlü olan köyde, yaşlısından gencine herkes, M.E.B. sertifika belgeli marangozluk, yapı ustalığı, halı, kilim, oya ve boyama işleri meslek dalları ile uğraşıyor. Beydili’nin diğer köylerden bir farkı da Türk Halk Müziği ses ve saz sanatçıları, Klasik sazlar topluluğunun yeralması. Köy, Hodala mantı, cimcim mantı, pirpir turşu, basma un helvası, pekmezli sütlaç, yaprak sarma ve ev baklası gibi yemekleri de ünlü.
Domuz avlayabilirsiniz
Köyde, yaban hayatına zarar vermeden avcılıkta yapılıyor. Yaban hayatının geniş ve çeşitli olduğu yörede, sayıları artan ve köylülerin ürünlerine zarar verdikleri için en çok bazen de zorunlu olarak yaban domuzu avı yapılıyor. Avlanan diğer yaban hayvanları arasında, tavşan, keklik, bıldırcın da var.
Nallıhan Kırsal Turizm Projesi içindeki Beydili köyü, tüm hemşerilerini yöreyi ve köyü gezmeye, seneye yapılacak Hıdırellez etkinliklerine katılmaya davet ediyor.
Paylaş