Başkent’in orman şampiyonu: Yargıtay

YARGITAY kamuoyunda hep büyük dava dosyaları anılırdı son dönemde ise bir milyon dosyaya dayanan işyüküyle.

Ama bu yüksek mahkemenin kamuoyunun hiç bilmediği bir yönü daha var. Yargıtay, Türkiye’nin her köşesinde, tam 70 ormanı olan tek yüksek mahkeme. Bu yönüyle de başkentin orman şampiyonu...

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emekli Başkanı Aydın Emin Özkul ve eşi Serpil hanım ise bu ormanları "gizli kahramanları". Özkul, 1968 yılında öğrenime gittiği Lozan’da, "Türkiye çöl gibi" sözünden çok etkilenip yaşamını ormana adamış. Özkul, üç gün süren tren yolculukları sırasında, Trakya’dan ayrıldıktan sonra Doğu’ya doğru gittikçe bu içerlediği sözün aslında doğru olduğunun farkına varmış. Hakimlik yaptığı Uludere’den başlayarak, Yargıtay’daki daire başkanlığına kadar her adım attığı yerin orman olması için uğraş vermiş. Yargıtay’ın görev yaptığı İstanbul, Sivas, Eskişehir ve Ankara’da "hatıra ormanları" kurulmasını sağlamış.

150 ORMANLIK REKOR

Yargıtay’daki arkadaşları ve yardımsever dostları bu konuda en büyük desteği vermiş. Yargıtay’ın maddi ve manevi katkısıyla kurulan ormanlarının sayısı 70’i bulurken, önayak olup kurulmasını sağladığı ormanların sayısı ise 150’yi aşmış. 150 orman kurulması gibi çok önemli bir rekorun sahibi olan Özkul, Yargıtay’ın bu örnek orman seferberliğini bakın şöyle anlattı:

ODAMA GİRENDEN AYAKBASTI PARASI ALIR, KUMBARAYA ATARDIM

Benim bir orman kumbaram vardı. Yargıtay’da odama giren herkesten başkanlar, üye arkadaşlarım dahil tüm dostlarımdan beş lira alır, kumbaraya atardım, o paralarla binlerce ağaç dikildi. Yargıtay’da ve çevremizde de bu konuda duyarlılık oluştu. Şimdi bir yakını ölen onun adına hatıra ormanı yapmak istiyor. Bu duyarlılık çok önemli. Çünkü evlat yetiştirmekten sonra en hayırlı iş orman yetiştirmektir. Ben 40 yıldır ömrümü ormana adadım. Hanımı ölen bir Yargıtay üyesi adına Erzurum’da 9-11 Mayıs’ta bir orman kuracağız. Bu amaçla da bir gezi yapacağız çalışması sürüyor.

ÇUBUK ORMANINA KREŞ ÇOCUKLARI BAKIYOR

Yargıtay’ın, Ankara Eseboğa’daki ormanı ise Yargıtay kreşinde kalan çocuklara emanet. Yargıtay Genel Sekreteri Ahmet Ceylani Tuğrul’un önderliğinde ve desteği ile kreşteki çocuklar ormana gözleri gibi bakıyorlar. Her baharda gidip kendileri gibi yeni fidanları elleriyle dikiyorlar.

Yargıtay’ın örnek kararları ve içtihatları gibi 1991 yılında başladığı ve 17 yıldır kendi kendine yılmadan yürüttüğü orman seferberliğinin de örnek olması dileğiyle.

İşte Ankara’daki Yargıtay hatıra ormanları

Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Gürsel Kasım’ın, "Türk hukuk tarihi sürecinde Yargıtay" adlı kitabında da Yargıtay hatıra ormanlarına geniş yer ayrılmış. Bakın Yargıtay’ın tarihini anlatan kitaba Ankara’dan Türkiye’nin dört bir yanına uzanan "Yargıtay hatıra ormanları" nasıl geçmiş:

"Yargıtay’ımız Türkiye’nin doğadaki yeşilini çoğaltmayı ülkeye hizmetle eş değer tutarak, önem vermiş ve toplumu bilinçlendirme görevini kurum olarak gönüllü üstlenmiştir. 9. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Aydın Özkul’un başkanlığında başlayan ve hayata geçirilen "Yargıtay hatıra ormanlarının" sayısı mensuplarının yoğun ilgisi ile her geçen gün artmaktadır.

İlk kampanya 1991 yılı Nisan ayında 10 bin kavak ve 15 bin değiştik türden olmak üzere toplam 25 bin fidanın dikimi ile Konya Hadim kavaklar mevkiinde Yargıtay Botanik Bahçesi olarak gerçekleştirildi. Sonrasında Yargıtay’ın başlattığı hatıra ormanı geleneğinden yola çıkılarak, Hadim Merkez ve köylerinde onlarca koruluk tesis edildi. 1993 yılında Yargıtay içinde sürdürülen kampanya sonucu Muş Malazgirt’te, dört hatıra ormanı kuruldu.

Yargıtay ormanları yaratmanın güzel bir alışkanlığa dönüşmesi kuruluş ve yıldönümlerimizde yapılan etkinliklere 1993 yılında Sincan’da ’125. yıl Yargıtay Hatıra Ormanı’ oluşması eklendi. 1998 yılında Ankara-Aydınköy’de, ’Yargıtay 130. yıl hatıra ormanı’ kuruldu. 1999 Kasım ayında Ankara-Gökçeyurt köyünde ’Beşiktaşlı ve Fenerbahçeli Yargıtay mensupları hatıra ormanı’ Denizli-Acıpayam’da 2000 yılında ’Fenerbahçeli Yargıtay mensupları hatıra ormanı’ oluşturuldu. Yargıtay Ankara’da Orman Bakanlığı ile birlikte Anayasa Mahkemesi, Danıştay’ın yeraldığı yüksek mahkemelerin her biri adına oluşturulan hatıra ormanları içinde Ankara Esenboğa ilçesinde ’Yargıtay ormanını’na hayat kazandırdı"

Soru: Mahmut Esat Bozkurt Caddesi No 100 İncesu adresine kurulan baz istasyonu oturduğum 102/1 nolu dairemin üç metre yakınına kurulmuştur. Daireme bu masafede yakınlığın sağlığımıza yapacağı olumsuz etkileri gözerek, sözkonusu istasyonun kaldırılmasını istiyorum. Önce şirkete başvurdum baz istasyonunun kaldırılmasını istedim. Başka ne yapabilirim (İsmail Gürbüz)

Yanıt: Önce Ankara Valiliği’ne başvurup işlem yapılmasını isteyin. Baz istasyonu şirketini başvurunuz sonuçsuz kalırsa, yargı yoluyla istasyonun söktürülmesi yoluna gidebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları