ASKİ’nin boru hesabı-2

ASKİ’nin “kanal katılım” bedeli hesabına tepki yağıyor. Ankara’nın birçok yerinden arayan vatandaşlar yasanın yanlış uygulanmasından kaynaklı fahiş bedel ödediklerini savunuyorlar.

Haberin Devamı

Etimesgut’tan mail atan bir okurum, ilk su aboneliği için ASKİ’ye 2 bin 400 lira katılım payı ödediğini, komşu apartman sakinlerinin ise sadece 350 lira bedelle su abonesi olduklarını belirterek, “Bu nasıl hesap” diye sormuş. İşte o vatandaşın şikayet maili:
Yüzde 2 katılım payı alınmış
“Öncelikle Ankara’da birçok insanın mağdur olduğu önemli bir konuyu kaleme aldığınız için teşekkür etmek isterim. Ben de sizinle konunun başka bir boyutunu paylaşmak istiyorum. Yaklaşık bir ay kadar önce Etimesgut’ta almış olduğum evin ilk aboneliği için  ASKİ 2 bin 400 TL civarında para istedi ve mecburen verdik ve abone olduk. Dairemizin rayiç bedelinden yüzde 2  kanal katılım, yüzde 2 şebeke katılım payı alınmış (muhteşem tarifeler yönetmeliklerine göre).
Daha abes olanı şu. Evimizle aynı sokak üzerinde olan aynı alan üzerine kurulu komşu binamızın su abonelikleri 350 liraya yapılmış. Bunu ASKİ’ye sorduğumuzda nedeni bizim binamızın arsa inşaat oranının yüksek olmasıymış.
Bizim daireler 75 bin diğerinde 100 bin lira
İki binada sıfır, aynı sokakta, bir tarafları belediye parkına cephe, arsaları arasında sadece 1 metrekare fark var. Sıkı durun diğer binada daire raiç bedelleri 100 bin TL üzerinde, bizim binada 75 bin civarında. Ama aynı kanal üzerinden gelen su abonelikleri arasında uçurum var.
Bu fiyat farkı hangi hukuğa sığar
Binamızda 20 daire var şu ana kadar 12 daire abone oldu. Tamamı dolduğunda ASKİ’ye binadan kalacak para 50 bin TL civarında (bu paraya kaç metre kanal açılır sormak lazım) Bu haksız kazançlarının yanısıra bırakın aynı semti, aynı mahalleyi, aynı sokağında oluşan bu fiyat farkını hangi hukuğa sığdıracaklar? ASKİ’nin cevabını yazmadan önce olayın bir de bu boyutunu bilmenizi istedim.”
Bir başka okurum da katılım paylarının peşin ödemesi halinde yüzde 25 indirim uygulanması gerekirken, bu indirimin yapılmadığını ve tüketicilerin bu konuda bilgilendirilmediğini savunmuş. O mail de şöyle:
“Yazınızda başkentimizde işlenen hukuksuzluğa çok iyi değinmişsiniz. Bununla birlikte ASKİ’de tüketicilere uygulanan adaletsiz uygulamalardan birisi de katılım paylarının alınmasında kanunda ‘Yüzde 25 peşin ödeme indirimi uygulanır’ denmesine rağmen, katılım payını peşin ödeseniz bile 5 bin TL’de, bin 250 TL fark edecek bir meblağın indirilmemesidir. Araştırırsanız bu uygulamada ASKİ’ye peşin ödeme yapılmadığı söylenecektir ki bu yalandır ya da ödeme yapan kişilerin lehine olan bu uygulama söylenmemekte ve sadece kanunda bulunmaktadır.”
Tek yolu dava açmak
Geçen haftaki yazımda da vurguladığım gibi hukukçulara göre ASKİ’nin aldığı fahiş bedeller Belediye Gelirleri Kanunu’nun yanlış uygulanmasından kaynaklanıyor. ASKİ yasadaki “Harcamalara katılma payları bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2’sini geçemez” şeklindeki hükmü üst sınır olan “ Yüzde 2 üzerinden” otomatik uyguluyor. Konut sahiplerinden arsa vergi değerinin yüzde 2’si tahsil ediyor. Etimesgut’tan mail atan okuruma da önerim; ASKİ’nin bu çelişkili uygulamasına karşı Tüketici Mahkemesi’nde dava açması. ASKİ’nin tüm bu iddialara karşı yanıtını da yayınlamak üzere bekliyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları