BANA Dikmen’den mail atan okurumun aktardıkları hayli ilginç. Kendisi yeni yönetici. Eski yönetici olan komşusunun evine hırsız giriyor. Apartman parası olan 870 YTL’yi de soyup gidiyor. O da hesapları devrederken, para yerine evinin soyulduğuna ilişkin polis tutanağını apartman defterine koyuyor.
Yeni yöneticinin maili ve sorusu bakın şöyle:
"...6 Ocak 2008 günü yapılan apartman yönetim kurulu toplantısında bir seneliğine apartman yöneticiliğine seçildim. Benden önceki yönetiminin hesaplarının kontrol edilmeden, ibra edilmesinin doğru olmadığını söyledim. Hesapların kontrolu yapıldıktan sonra tekrar yönetim kurulu toplantısı yapılarak ibra edilmesi koşuluyla yöneticiliği devir aldım. Yapılan hesap kontrolünde 870 YTL’lik eksik görüldü.
Eski yöneticinin bu zaman zarfı içinde evlerine hırsız girdiğini yönetim parasının hepsinin hırsız tarafından çalındığını bu meblağı ödeyemeyeceğini onun yerine Dikmen Karakolu’ndan alınan evlerine hırsız girdiğine dair zabıt tutanağını masraf olarak koymuş olduğu anlaşıldı.
Bu durumda kat maliklerini acil olağanüstü toplantıya çağırdım. 6 daire 2 dükkandan oluşan binamızın 06.02.2008 günü yapılan toplantısına, 4 kişi katıldı. Toplantıda, "kararlar sonunda ibra edilmiştir" şeklinde bir cümle karara koyulmadı. Bu durumda eski yöneticinin evine hırsız girerek çalmış olduğu yönetime ait paranın eski yönetici tarafından ödenmesi gerekmekte midir?"
Ben de bu ilginç maildeki soruyu Yargıtay yetkililerine danıştım. Kat Mülkiyeti Yasası’nda yöneticinin görevleri arasında, "Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına ve fakat ana gayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilmek suretiyle hesap açtırılmak" da var. Apartman yöneticisinin en önemli yükümlüğü ise "hesap vermesi". Asıl olan da hesaplar kontrol edilip, "ibra" edildikten sonra yöneticiliği selefine devretmesi. Yönetici, aynı bir "vekil" gibi apartman parasının "düzgün tutmak" ve "özenli hareket etmekle" de sorumlu.
DAVA AÇABİLİRSİNİZ
Bu olayda önce yönetim planına bakın, apartman paralarına ilişkin düzenleme var mı inceleyin? Daha sonra da siz yeni yönetici olarak, sulh hukuk mahkemesinde dava açıp 870 YTL’nin ödenmesini eski yöneticiden talep etme yoluna başvurabilirsiniz. Karar ise mahkemenin olacak.
Eğer mahkeme, evine hırsız giren eski yöneticinin apartman parasına gerekli "özeni" göstermediği ve kusurlu olduğu sonucuna varırsa ödemesine hükmedebilir. Bu durumda da 870 YTL kendisinden tahsil edilebilir. Mahkemenin, soyulan eski yöneticinizi kusurlu görmemesi ve talebinizi reddi halinde ise bu parayı eski yöneticinizden alamazsınız.
Son bir not.
Sizin olayınızda yönetici "ibra" edilmemiş. Ama Yargıtay 18 Hukuk Dairesi’nin örnek kararlarına göre, "Yönetici kat malikleri kurulunca genel anlamda aklanmış olsa da zimmetinde olduğu saptanan parayı daha sonra ödemek" zorunda kalabiliyor.
İşte o örnek karar
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 38. maddesine göre yönetici kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur ve 39. maddeye göre de hesap vermekle yükümlüdür. Aycrıca Borçlar Yasası’nın vekillikle ilgili 386-398. maddelerindeki hükümlerin uygulanacağı kabul edilmiş bulunmaktadır. Özellikle bu yasanın 392. maddesiyle de vekil zimmetinde kalan parayı ve faizini ödemek durumundadır. Her ne kadar davalı yönetici kat malikleri kurulunca genel anlamda ibra edilmişse de bu yönetcinin zimmetinde olan paranın hesabı görülerek açık ibra niteliğinde değildir. İlk bakışta bilinmeyen ve anlaşılmayan sonradan inceleme ile saptanabilen zimmette duran borç ibra kapsamı içinde kalamayacağından, yöneticilerin zimmetinde kaldığı kesin olarak gerçekleşen bu borcun kendilerinden alınmasına karar verilmesi gerekir. Olayımızda bilirkişilerin inceleme sonucu davalalılarda kalan paranın mahkemece kendilerinden alınmasına karar verilmiş olması doğru bulunmuştur.
Danıştay da merkezden taşınıyor
ANAYASA Mahkemesi’nden sonra saldırıya uğrayan Danıştay da, merkezden taşınıyor. Danıştay, Eskişehir yolunda Bilkent Kavşağı’nda yapılması planlanan Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası için mimari proje yarışması düzenliyor. Yarışmaya, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi mimarlar katılabilecek. Yarışma Jürisi’nin, Danışman Jüri Üyeleri, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Danıştay Genel Sekreteri Taci Bayhan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan, Müsteşar Yardımcısı Emrullah Kardeş, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Tesisat Dairesi Başkanlığı Makine Şube Müdürü Gürsel Alkan’dan oluşacak. Yarışmanın birincilik ödülü 70 bin YTL, ikincilik ödülü 60 bin YTL, üçüncülük ödülü 50 bin YTL olarak, belirlendi. Yarışmada, mansiyona değer görülen 5 yarışmacıya 20 biner YTL, satın alma ödülü olarak da 30 bin YTL verilecek. Proje teslim tarihi 17 Haziran olacak.