Apartman Hukuku (6)

Bahçelievler, Çankaya Ankara’nın en eski semtleri. Bu semtlerde, 35-40 yıllık iki üç katlı eski apartmanların çoğu yıkılıp yerlerine yenisi yapıldı. Ama eski apartmanınızı yıktırıp müteahhite verip kat karşılığı yenisini yaptırmak istiyorsanız, tüm kat maliklerinin oybirliği kararı şart.

BAHÇELİEVLER’den, bana mail atan okurum iki katlı 7 daireli eski bir apartmanda oturduğunu, 6 kat sahibinin binanın müteahhite verilip herkesin kendi dairesini alması karşılığında yeniden yapılmasına onay verdiğini birinin karşı çıktığını ve hukuken ne yapabileceklerini soruyor.

Malesef yapabilecekleri fazla birşey yok. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, bu konuda, tüm kat maliklerinin oybirliği ile karar almaları şart. Aksi halde, karara karşı olan kat maliki dava açıp, bu kararı da müteahhitle yapacağınız anlaşmayı da iptal ettirebilir.

Bence, herşeye rağmen "Komşululuk hukukuna" başvurun. Diğer apartman sakinleri olarak aranızda anlaşın. Hanımefendiyi ikna etmek yine mümkün olmazsa, kaynak sağlayıp dairesini aranızda satın alma yolunu deneyin.

CEPHE BOYATMA TELAŞI

Bana yoğun olarak ulaşan ikinci soru da apartman dış cephe boyasının nasıl yaptırılacağı ve hangi kritelerlere göre masrafın paylaşılacağ. Bakın bu maillerden biri de şöyle:

"Aparmanımızın dış cephesini boyatıp tadilat yaptırmak istiyoruz. Ancak, toplayacağımız para için bir görüş birliği sağlayamadık. Bu konuda bizi bilgilendirirseniz memnun kalacağız."

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesi bu konuyu düzenliyor. Maddeye göre, kat malikleri, "anagayrimenkulün bakımı, mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecbur" tutuluyorlar. Kat maliklerinden biri diğer bütün kat maliklerinin "rızası" olmadıkça, apartmanın ortak yerlerinde "İnşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya" yaptıramıyor. Kendi bağımsız bölümünde yani dairesinde, ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapması da yasak.

ÖNCE KARAR

Apartmanda ortak alan olan dış ve iç cephe boya ve tadilatı için önce apartman yönetim kurulunda karar alınacak. Apartmanın rengi ve şekli aynı kalacaksa oyçokluğu yeterli olacak. Renk ve şekil değişikliği isteniyorsa, örneğin mermer kaplanacaksa, mozaik yapılacaksa ve beyaz apartman renk değişikliğine gidilip sarıya boyanacaksa, mutlaka oybirliği sağlanacak.

ARSA PAYINA GÖRE ÖDENECEK

Peki masraflara katılma nasıl yapılacak. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre daire sahipleri, "Bütün ortak yerlerin bakım, koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüler." Bu durumda, apartmanın dış ve iç cephe boyasının masraflarına katılma da tapuda kayıtlı "arsa payları" oranına göre olacak. Ama çıkıp bir daire sahibi "Ben arka tarafta oturuyorum boya ödemesine katılmam" diyemeyecek.

YÖNETİCİYE İCRA TAKİBİ YETKİSİ

"Boya parasını ödemem" diyen kat malikine ne yapılacağı da aynı madde de düzenlemiş. Diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, "Yönetim planına, kanuna ve genel hükümlere göre" dava açılabilecek ve icra takibi yapılabilecek.

İşte o mail

23 mayıs 2007 tarihli Hürriyet Ankara Gazetesi’ndeki apartman toplantılarıyla ilgili yazınızı okudum ve müthiş faydalı oldu bizler için. Bunun için size çok teşekkür ediyorum. Ancak, bizim de ikamet ettiğimiz apartmanla ilgili daha değişik bir problemimiz var.

Bahçelievler 11.ci sokakta 33 yıllık 2 katlı 7 daireli bir binada ikamet ediyoruz. Binamız o sokağın en eski ve bakımsız apartmanı. İki yıl önce apartmanda bi toplantı yapıldı. 6 nolu daire sahibi hariç herkes katıldı. Binamızın onarım ve bakım masrafı cok fazla pahalı olacağı için binayı müteahhite verip herkesin kendi dairesini almak şartıyla yenilemeye 7’de 6 oyla karar verdik. Bu kararı 6 nolu daire sahiibine ilettikten sonra ki, kendisi Alanya’da yaşıyor. Fakat kiracısı var. Kendisi bu karara karşı olduğunu ve müteahite kesinlikle vermek istemediğini söyledi.

Ocak 2007’de bir toplantı daha yapıp 6’nolu daire sahibini ikna etmeye çalıştık. Fakat kendisi yine toplantıya katılmadığı gibi karamız olan binayı müteahite vermek ve yeni dairelerimizde oturmak umutlarımız iyice tükendi. İtiraz sebebi ise "Müteahhitlerin yalancı ve sahtekar" oldukları. Ayrıca, şu anda Bahçelievler 3 kat inşaat müsadeli. İlerde belediye buraya 5 kat veya 7 kat inşaat müsadesi verecekmiş. 6 nolu dairenin sahibi hanımefendi 70 yaşında ve Ankara’da yaşamadığı gibi bizleri de son 2 yıldan fazladır müşkül duruma düşürmektedir. Sizden ricam bizi aydınlatın ve yol gösterin. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Yargıdan LÖSEV’e çiçek jesti

YARGITAY Genel Sekreterliği’ne seçilen Ahmet Ceylani Tuğrul, kendisine yeni görevini kutlamak için gönderilen 100’ü aşkın saksı çiçeğini LÖSEV’e hibe etti. Bu çiçekler, LÖSEV tarafından satılarak, lösemili çocukların tedavisi için harcanacak.

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Uğur İbrahimhakkıoğlu’nun genel seçimde, Genç Parti’den aday olmak için istifa etmesi nedeniyle boşalan genel sekreterliğe Tuğrul’u atamıştı. Tuğrul da böylece genel sekreterlik görevine hasta çocuklara güzel bir jest yaparak başladı. Bu uygulamanın tüm kutlama çiçekleri için örnek olmasını diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları