Ankara’ya arıtılmış su formülü TURÇEV, "Su Bakanlığı" öneriyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Ankara’da da kuraklığa paralel artık her yerde su sohbeti yapılır oldu. Herkes krize çözüm formülü arıyor. Benim konuştuğum uzmanlar Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerdeki su krizine çözüm olarak, gelişmiş ülkelerdeki gibi suyun arıtılarak, birkaç kez kullanılmasını öneriyorlar.
ANKARA’da, kuraklığa paralel artık her yerde su sohbeti yapılır oldu. Herkes krize çözüm formülü arıyor. Benim konuştuğum uzmanlar Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerdeki su krizine çözüm olarak, gelişmiş ülkelerdeki gibi suyun arıtılarak, birkaç kez kullanılmasını öneriyorlar. Bakın bu konuda uzmanlar neler söyledi:
"KİRLİ SU" DİYE BİRŞEY YOK
TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr Uygar Özesmi’ye göre, "kirli su" diye birşey yok. Özesmi, "İnsan doğanın bir parçası olduğunu unuttuğu için küresel ısınma ile karşı karşıya kaldık. Artık susuzluğa karşı doğayla uyumlu çözüm bulmak lazım. Suyu geri dönüşümlü kullanmalıyız. Doğada, hiçbir şey atık değil. Atık gibi görünen bir başka canlının besinidir. Suyu geri dönüştürebilmemiz lazım. ’Kirli su’ diye birşey olmaz. Suyu arıtıp birkaç kez kullanmamız gerekiyor" diyor.
İNGİLTERE’DE BİR METREKÜP SU
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar ise İngiltere’de suyun altı kez arıtılıp, bir metreküp suyun altımetreküp gibi kullanılabildiğini belirtiyor. Körpınar, "Türkiye’deki gibi su bir kez kullanılıp atılmıyor. İkinci kez araba yıkamada, daha sonra bahçe sulamada kullanılıyor. Bu sisteme bizim de geçmemiz lazım" görüşünü savunuyor.
ÖZELLEŞTİRME KAYNAK YARATACAK
Gökçek, bu iki projeden birisini hayata geçirebilmek için büyük maddi kaynak gerektiğini dikkat çekti. Gökçek, EGO Doğalgazı’nın özelleştirilmesinden sonra bu iki projeden birisi için çalışma başlatabileceklerini ifade etti.
SU BAKANLIĞI ÖNERİSİ
Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV) Başkan Vekili Metin Çiftçi ise Hükümet’in de üzerinde çalıştığı Su Bakanlığı kurulması önerisi getiriyor. Çiftçi’nin de bu konudaki önerileri şöyle:
20 ÜLKEDE VAR
Su esas olarak yönetim sorunudur. 60. hükümetin Su Bakanlığı’nı oluşturması, ihmal edilmiş bir soruna ivedi ve merkezi düzeyde bir muhatap belirlemek olanağı yaratacaktır. Ortadoğu ülkelerinde daha yaygın olmak üzere dünyada 20’yi aşkın ülkede böyle bakanlık-kuruluş var.
SU YÖNETİMİ YAPILANDIRILMALI
Su sorunu esas olarak yönetim sorunudur. Palyatif tedbirlerle değil, devletin ve toplumun önceliklerini gözden geçirmesiyle çözülür. Ülkemizin merkezi ve yerel idare sisteminin su yönetimi konusunda yeniden yapılandırılması gerekiyor. Bu alanda yaşanan yetki karmaşası yöneticilerin sorumluluktan kaçmasına zemin hazırlıyor.
ÖZEL BAKANLIK KURULMALI
İdari yapımız içinde baraj yapımı, denetim ve dağıtım işleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve yerel yönetimler arasında dağılmış durumdadır. Bugünün ve geleceğin en önemli yaşamsal konularından biri olan su kaynaklarının doğru belirlenerek, etkin ve verimli kullanımını sağlanması için, bu çok bileşenli idari yapıdan vazgeçilerek, Su Bakanlığı kurulmalıdır.
PROJE GELİŞTİRİLMELİ
Su Bakanlığı, Yerel Su Sorunları, Tarımsal Sulama Sorunları, Akarsu Su ve Baraj İzleme Sistemleri ile İçme ve Kullanma Suyu Kaynakları konusunda uzmanlaşmaya olanak sağlayacaktır. Su Bakanlığı su tasarrufu konusunda ulusal öncelikler ve projeler geliştirilmesini de hızlandıracaktır. Kurulacak bu bakanlık yönetsel önceliklerin belirlenmesi kadar, toplumun bütün kesimlerinin zihniyet dönüşümünde duyarlılık yaratacak çalışmalara kaynaklıkta edebilecektir. Susuzluk endişesi sayesinde uygarlığımızın geleceği konusunda, çevre sorunları konusunda kolektif tasavvur yeteneğimizin gelişeceğini de umuyoruz.
İşte Gökçek’in iki projesi
Uzmanların arıtılmış su formülü üzerinde, Başkan Gökçek de iki proje üzerinde fikir cimnastiği yapıyor. Ankara’nın 40 kilometre dışında Tatlar Köyü’nde arıtma tesisi olduğunu ve günde bir milyon mekterüp suyun arıtıldığını vurgulayan Gökçek, bu tesiste arıtılan suyun yeniden "sulama suyu" olarak başkente getirilmesini çok önceden düşündüklerini söyledi.
Gökçek, Ankara’da yaklaşık 26 bin 644 sokak, bin 925 tane cadde ve 100’ü aşkın da bulvar olduğunu, arıtılmış suyun getirilmesinde değil ama bütün sokakların kazılıp Ankara’ya dağıtılmasına sorun yaşanabileceği konusunda endişeli. Gökçek’in bu konudaki görüşü bakın şöyle:
"Hem külfetli, hem masraflı ama yine de bu ilk şıkkı da düşünüyoruz. İkinci şıkta, Keçiören gibi belli bölgelerde şehir içinde bölgesel arıtma tesisi kurmak. Kent içinde arıtılan bu sular da büyük parkları sulamada kullanılacak. Artan suyu da Ankara Çayına vererek, akışkan hala getireceğiz. Böylece, çay pislik tutmayacak."