HACETTEP Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Anasanat Dalı ile Alanya Belediyesi Özel Güzel Sanatlar Akademisi Belediye Konservatuarı arasındaki Ankara-Alanya sanat köprüsü “bürokrasi” engellerini aştı ve mutlu sona ulaştı. Alanya Konservatuarın tiyatro bölümü geçen ay 6 Kasım’da açıldı.
Giriş sınavları yapıldı ve eğitim-öğretim de başladı. Konservatuarda bu yıl 28 öğrenci eğitim görüyor.
Kopma noktasından açılışa
Biraz geriye gidersek, geçen yaz bir dizi “bürokratik engel nedeniyle” bu sanat köprüsünün daha kurulmadan kopacağı korkusuna kapılmıştım. Ancak, Hacettepe Üniveritesi Ankara Devlet Konservatuarı Müdürlüğü’ne bağlı çalışan sanatçı akademisyen ve ustalardan kurulu Tiyatro Anasanat Dalı ile Alanya Belediyesi Özel Güzel Sanatlar Akademisi Belediye Konservatuarı arasındaki uyumlu çalışma bu engelleri aşmayı başardı. Üniversite yönetimi bu süreçte, öğretim elemanlarına ve sanatçılarına Alanya ile sanat köprüsünün kopmaması konusunda tam destek oldu. Bu konudaki en büyük katkıyı da Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener sağladı.
Alanya sanatla markalaşacak
Alanya’yı turizmde “sanat”la markalaştırmak isteyen ve böylece fark yaratmak isteyen Alanya Belediye başkanı Hasan Sipahioğlu’nu da ülkemizdeki kültür ve sanat adına böyle bir adım attığı ve için kutlamak gerekiyor. Sipahioğlu’nun, “Artık yol, cadde, parklarla belediyecilikte rekabet olmuyor. Şehrin kalitesi insani kalitesiyle de ölçülüyor. Alanya’nın bir kültür kenti olmasını hedefliyoruz. Türkiye’de bir ilk olan konservatuarın sanatın en güzelini gençlerimize sunacağına inanıyoruz” sözleri bu hedefi çok güzel özetliyor. Başkan Sipahioğlu’na “konservatuar kuralım” önerisi götürün ve büyük emek veren projenin mimarı Işın Fırat’ı da aradım. Fırat, konservatuarın 13 kişilik öğretim üyesi kadrosunun hiçbir belediye konservatuarında olmadığını belirterek, bakın ne dedi:
“Bu yıl iki yıllık olarak 19, dört yıllıklarda da 9 öğrencimiz eğitim görüyor. Türkiye’deki belediye konservatuarlarının hiç birinde böyle bir öğretim kadrosu yok. Kadromuz en üst düzeyde. Tüm hocalarımıza bize verdikleri destek için sonsuz teşekkür ediyoruz.”
“Süper öğretim” kadrosu
Fırat’ın da belirttiği gibi konservatuarın çok değerli ustaları arasında ünlü sanatçılar Bozkurt Kuruç, Ecder Akışık, Cihan Ünal, Arsen Gürzap, Münir Caner dikkat çekiyor. Akademisyen kadrosunun başında bulunan Füsun Balkaya var. Murat Atak, Neslihan Ekmekçioğlu, Ali Tayla, Vesile Çalıkoğlu, Seçil Öztan, Yasin Kınay, Didem Dinçerden de “süper öğretim” kadrosunda. Hepsini de candan kutluyorum ve başarılar diliyorum.
Alanya Belediye Konservatuarı bir vakıf üniversitesi bünyesinde faaliyet göstermek için de çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki yıllarda heykel, resim, müzik ve halk dansları bölümlerinin de açılması hedefleniyor. Hacettepe’nin, sanata verdiği destek ve bu konudaki öncülüğünün de örnek olmasını diliyorum.