Ankara’da bayrak modası

Ankara’da, sivil toplum örgütlerinin yemeklerine, "miting modası" yansıdı.

Milyonların katıldığı cumhuriyet mitinglerindeki gibi artık yemeklerde de bayrak eşliğinde, 10. yıl marşı söyleniyor. Ankara Yelken Kulübü’nün (AYK) "Yaza Merhaba" yemeğinde de Ankara’da yeni başlayan bu geleneğe uyuldu.

ANKARA’da, sivil toplum örgütlerinin yemeklerine, "miting modası" yansıdı. Milyonların katıldığı cumhuriyet mitinglerdeki gibi artık yemeklerde de bayrak eşliğinde, 10. yıl marşı söyleniyor.

Ankara Yelken Kulübü’nün (AYK) "Yaza Merhaba" yemeğinde de Ankara’da yeni başlayan bu geleneğe uyuldu. "Doktor tenor" olarak ünlenen Dr Zafer Mutlu’nun sahne aldığı yemeğin sonunda, Mutlu 10. yıl marşını söyledi. Kulüp üyeleri de Mutlu’ya ellerindeki bayrakları sallayarak, eşlik etti.

120 BAYRAK DAĞITTILAR Kulüp yetkilileri, Atatürk’e ve cumhuriyete bağlılığı simgelemek için üyelere 120 bayrak dağıttıklarını ve gecede sahne alan Dr Mutlu’dan 10. yıl marşını da programına almasını istediklerini belirttiler.

MUTLU BÜYÜK ALKIŞ ALDI Kısa bir süre sonra albümü çıkacak olan Dr Mutlu, söylediği Ege türküleri ve aryaların yanısıra, doktor meslektaşı Ferhat Göçer’in ünlü "Cennet" adlı şarkısını da seslendirip, büyük alkış aldı.

Kız Kulesi Sokak’taki Verre Angelo adlı İtalyan Restorant’ta düzenlenen gecede, kulübün düzenlediği amatör denizcilik kursunu bitiren 60 "kaptan adayına" da başarı belgeleri sunuldu.

30 YIL ÖNCE BAŞLAMIŞ Şimdi biraz da AYK’ı size tanıtmak istiyorum. Ankara’da yelken sporu aslında 1960’lı yıllarda başlıyor. Sonra duraklama dönemine giriyor. 30 yıl sonra yeniden dernekleşme görülüyor. İşte o derneklerden son dönemde öne çıkanlarından biri de AYK. Doktor ve eczacı üyelerin ağırlıkta olduğu derneğin üye ve kursiyer yelpazesi ise son derece geniş. Amatör denizci olanlar arasında emekli genareller ve büyükelçiler bile var.

AYK BELGE VERİYOR AYK "amatör denizciler" ve "Telsizciler" yetiştirmek için seminerler düzenliyor ve Denizcilik Müsteşarlığı’nın verdiği yetkiyle sınavlarını yapıp belge de veriyor. "Amatör denizciler" bu belge ile 50 metre boya kadar ticari amaçlı olmayan teknelerini kullanılıyorlar.

BEŞ BİN AMATÖR KAPTAN VAR Ankara’da, "Amatör Denizci Yeterlilik Belgesi" olan amatör kaptan sayısı da yüksek ve 5000’in üzerinde. 100’e yakın Ankaralı da tekne sahibi. AYK, bu denizcilere uygun fiyatlarla kaptansız tekne kiralamakta da yardımcı oluyor.

NASIL ÜYE OLABİLİRSİNİZ Kulup tüzüğüne göre, "Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve 18 yaşını bitirmiş, yüreğinde deniz sevgisi taşıdığını beyan eden, sürekli ve süreli hak yoksunluğu veya hak sınırlaması kapsamında olmayan" herkes AYK’a üye olabilir. Üyelik için başvuru formunun doldurulması, dört adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı gerekiyor.(İrtibat 495 36 56 ankarayelken@ankarayelken.org.tr)

Ağaç budama kararının mutlaka iptalini isteyin

Soru: Apartmanımızla ilgili yapılan genel kurulda ağaçların budanmasına karar alındı. Ancak, ağaçlar "budama" adı altında, topraktan bir veya birbuçuk metre yüksekliğinde kesildi. Bunu belediyeye ilettim. Özel mülkiyete ait olduğu için herhangi birşey yapamayacaklarını karar defterinde, budama ile ilgili karar alındığını söylediler. Geçmiş tarihte de yönetici buna benzer budama neticesinde ağaçlarımızdan birisi kurudu. Ben ağaçlardan kurtulmak amacıyla kesildi kanaatindeyim. Bu konuda beni aydıntır ve ne gibi bir işlem yapmam gerektiğini bildirirseniz memnun olacağım. Saygılarımla.

Hüseyin TÜMER

Yanıt: Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, "budamaya" ilişkin apartman yönetim kurulu kararını yargıya taşımanız mümkün. Kararın, kötü niyetle alındığı ve bahçenin yok edildiğini savunup, bu kararın iptalini isteyebilirsiniz. Ağaçların budama adıyla yok edilmesini yargı yoluyla engellemeniz mümkün.

Kiracının da dava açma hakkı var

Soru
: Ben Batıkentte İdareciler Sitesinde kiracı olarak oturmaktayım ve evin ısınmasından şikayetçiyim. Büyük masraflarla geçen sene şu anda ikamet ettiğim eve geçtim. Ancak kış mevsimi gelince ev tam bir kabusa dönüştü. Şöyle ki evin ısısı kalorifer yandığı saatlerde 18-20 derece, yanmadığı vakitlerde 12-15 derece. Tabi buda 18 aylık oğlumda bronşite, eşimde migrene, bende sırt ağrılarına yol açtı. Diğer daireler 20-26 derece arasında. Site yönetimine defalarca söylememe rağmen bir değişiklik olmadı ve en sonunda idareden birisi en üst kat kuzey kesimler böyle. Yapacak bir şey yok üşüyeceksiniz dedi. Ben buraya senelik 1.500 YTL aidat ödüyorum ve karşılığında donuyorum. Kısacası ödediğim aidatla başkalarını ısıtıyorum. Bildiğim kadarı ile sitenin yalıtımı da zayıf. Acaba site yönetimi çatılara izocam yaptırmak zorunda mı ya da benim oturduğum kata ek kalorifer koydurabilirmiyim. Ayrıca konunun çözülmesi için bir yasal hakkım var mı? Varsa nasıl bir yol izlemeliyim ? İlginize şimdiden teşekkür ediyor, cevabınızı en kısa zamanda bekliyorum. Cem Aktuz

Yanıt: Siz kiracısınız. Ama kiralamayla birlikte ortak alanlardan yararlanma ve en iyi şekilde ısınma hakkına tabi ki sahipsiniz. Site yönetimine başvuruda bulunarak, ortak alan çatıda izalasyonun sağlanmasını isteyebilirsiniz. Red yanıtı almanız halinde ise Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesine göre dava açabilirsiniz. Kat maliki olmayan kişiler kendi kullanımlarına doğrudan doğruya etkili olan ve bağımsız bölümden ortak yerlerle birlikte yararlanmalarını kısıtlayan konularda dava açma hakkına (aktif husimet ehliyeti) sahipler. Ancak, iyi ısınamadığınız için aidattan indirim yapılmasını isteme hakkınız malesef yok. Kat maliki olmadığınız için site yönetim kurulu kararlarının iptalini isteyemezsiniz ancak zarar gördüğünüz ididasıyla tazminat isteme hakkınız da var.
Yazarın Tüm Yazıları