Alo Gelincik-1

ANKARA Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu’nun “Toplumun kadından özür dileme ve demokrasi projesi” diye nitelendirdiği şiddet gören saldırıya uğrayan başta kadın ve çocuklara dönük projesi büyük ilgi gördü.

Proje yaşama geçtikten sonra son bir ayda 444 43 06 telefona bin 200’ü aşkın çağrı geldi. Ankara Barosu’nun gelincik avukatları 30’a yakın olaya müdahale etti. Üç kadın, sığınma evine yerleştirildi. 30 müracaatın tamamının kadınlara ait olması şiddetin kadına dönük olduğunun kanıtı malesef.
7 gün 24 saat hizmet veren bu hatta karısından şiddet gördüğünü belirten bir erkekte, evde, okulda şiddet gören çocuklar da başvurabilecek. Proje sadece kadına değil aile içi şiddetin önlenmesine dönük.

PROJENİN MOBBİNG AYAĞI

Projenin bir başka ayağı da ev dışında işyerlerindeki şiddet yani “mobbingle” (işyerinde psiklojik taciz) mücadele olacak. Gelincik hattını, Ankara’dan mobbing mağdurları da arayabilecek. Uzmanlar “mobbing”i şöyle tanımlıyor:
“Mobbing duygusal bir saldırıdır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İşverenin ima, alay ve karşısındakinin toplumsal itibarını düşürme gibi saldırgan bir ortam yaratarak onu işten çıkmaya zorlamasıdır.”

“GELİNCİK FONU” GELİYOR

Ankara Valiliği’nin tam destek verdiği projenin hukuki altyapı çalışmaları da sürüyor. Baro şimdi de “Gelincik Fonu” oluşturmak için yasal altyapı çalışması yapıyor. Daha sonrasında proje için bağış kabul etmek mümkün olabilecek.

“ALO GELİNCİK” HATTI NASIL İŞLİYOR

Proje ilk etapta Ankara’da yerleştirilecek. Şimdilik diğer kentlere gidilerek, hizmet verilemiyor. Ankara Barosu projeyi kendi illerinde uygulamak isteyen tüm barolara yardıma hazır. Tüm Türkiye’ye yayılması hedeflenen proje bakın şöyle işliyor:

Başta kadınlar şiddet mağdurları 7 gün 24 saat 444 43 06 (5 hat) numaralı telefonu arayabiliyor.

Yapılan ilk görüşme sonucu mağdurun ihtiyacı doğrultusunda baro görevlisinin içinde bulunduğu bir araç anında harekete geçiyor

Mağdur adresinden alınıyor ve Ankara Barosu Gelincik Merkezi’ne getiriliyor.

Şiddet mağdurunu sosyal ve psikolojik iletişim teknikleri konusunda eğitim almış uzman avukatlar (Gelincik Avukatları) kabul ediyor.

Mağdur ile yapılan görüşmeye göre Adli Tıp’tan rapor alınıyor veya mağdura psikolojik destek veriliyor.

Mağdur ile yapılan görüşmeye göre cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuluyor.

Ailenin Korunmasına Dair Yasa çerçevesinde şiddet uygulayan kişinin evden uzaklaştırılması, silah vb araçlarının teslim edilmesi gibi tedbir kararları alınıyor.

Boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı, tazminat, aile konutu şerhi verilmesi gibi davalar maddi durumu iyi olmayan kadınlar adına ücretsiz açılıyor.

Mağdurun evine dönmek istememesi ve kalacak yeri olmaması durumunda imzalanan protokoller kapsamında SHÇEK Genel Müdürlüğü, Çankaya, Yenimahalle ve Mamak Belediyelerinin kadın sığınma evlerine yerleştiriliyor.

Mağdur hukuki süreç devam ederken sığınma evinde kalabiliyor.

Mesleği yoksa uygun bir meslek edindirme kursuna devamı ve istihdamı sağlanıyor.
Proje böyle. Dahası da olsun diyorsanız. Siz de Ankara Barosu’na ve Gelincik Projesi’ne destek verin. Her gün bir kadının şiddete kurban gittiği ülkemizde Gelincik Projesi iyi ki var.

Sincan’a yeni adliye binası

SİNCAN’daki dört eski adliye binası bu haftadan itibaren Elvankent’teki modern adliye binasına taşındı. Artık, dört adliyede bu modern binada hizmet veriyor Eski binalara gitmeyin.
Haberiniz olsun.
Yazarın Tüm Yazıları