Paylaş
Bana da “Hukuken ne yapabilirim” diye sormuş. Önce okurumun o maili:
“40 yıldır aynı apartmanda oturuyorum. Üst kat komşum geçen yıl vefat edince iki oğlu evi kiraya verdi. Onların banyosundan benim daireme pis su sızmaya başladı. Bu yüzden duvarlarımda çatlaklar oluştu. Evde rutubet kokusu başladı. Varis çocukları ‘biz yaptırmayız, kiracı yaptırsın, kiradan düşsün’ diyor. Kiracı ise ‘Bana değil ev sahiplerine söyleyin. Ev onların ben yaptırmam’ diye direnirken, üzerine de bana hakaret etti. Dokuz aydır bu durumdayım. Çaresiz kaldım, nasıl bir yol izleyebilirim. Dava açsam kazanabilir miyim?”
TAMİR ETTİRİP DAVA AÇIN
Okurumun, bu durumda önce tamiratı yaptırıp rutubetten kurtulmak sonra da mahkemeye başvurmaktan başka çaresi görünmüyor. Bir avukata da başvurarak, adliyede dava açıp tamirat parası için maddi tazminat talep edebilir siniz. Hakarete uğradığınız için de ayrıca manevi tazminat isteme yolunuz da açık bulunuyor.
YARGITAY: YAŞAM HAKKI İHLALİ
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun da akan ama tamir ettirilmeyen banyolarve borularla ilgili “sağlıklı yaşam hakkı ihlal edildiği” şeklinde tazminat kararları var. Aydın’dan, Ankara’daki Yargıtay’a kadar gelen benzer davada verilen örnek karar, bakın şöyle alındı:
İKİ TARAF DA TAMİR ETTİRMEDİ
Aydın’da bir apartmanda yaşayan Y.N., üst kat dairenin sahibi R.O.’dan evine banyosundan su sızdığı ve rutubet yaptığı için tamirat yaptırmasını istedi. Evde kiracısı oturan R.O. ise pis su sızıntısının kendi kusuru ile olmadığını kiracısının kullanımından kaynaklandığını öne sürdü ve tamirat yaptırmadı. Bunun üzerine Y.N., Aydın 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde 2 bin 500 lira maddi ve 3 bin 500 lira manevi tazminat talebiyle dava açtı.
Dava dilekçesinde, Y.N., sakat ve yaşlı olduğunu, tavandan ve duvardan akan pis suyun neden olduğu rutubet ve nem yüzünden sık sık hastalandığını, okumaya gelen torunun bronşit olup köydeki evine geri döndüğünü bildirdi. Yerel Mahkeme, 1 Temmuz 2011 tarihli kararıyla davacı yaşlı adamın 1400 liralık maddi tazminat yanında 1500 lira manevi tazminat talebini de “sağlıklı yaşam hakkı ihlal edildiği” gerekçesiyle kabul etti.
EN İYİSİ KOMŞULUK HUKUKU
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, maddi tazminatı onadı. Ancak, manevi tazminatı “Kişilik haklarının saldırıya uğraması gerekir” diye bozdu. Mahkeme direndi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, mahkemenin “Sağlıklı yaşam sürmek hakkına” dayanan kararını yerinde gördü. Akan banyo tazminatı Yargıtay’dan geçti...
Ama en iyisi galiba bu tip konuları “komşuluk hukuku” içinde çözmek. Üst kat komşunuzla mahkemeye gideceğini belirterek, yeniden konuştuktan sonra yine de taminatı yaptırmazsa dava açın...
Paylaş