Paylaş
Hakim savcılara ek, bin 123 hakim savcı ve avukat adayı da sürekli görev yapıyor. Tam 107 bin 36 metrekarelik alan üzerine kurulu adliye artık yetmiyor.
Geçen haftaki yazımda, tartışmalı şekilde Antalya’ya atanan Ankara eski Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş’in hakim-savcı ve personelle yaptığı toplantı ve anket sonrası hazırlattığı rapordaki çarpıcı tespitlere yer vermiştim. Bu hafta ise 181 bin 524 metrekare alan üzerine kurulması önerilen yeni adliye ile ilgili rapordaki bazı önemli önerileri aktarmak istiyorum. Bakın şöyle:
NÜFUS HIZLA ARTIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu çizelgelerine göre Ankara’nın 1990 yılında nüfusu 3 milyon 236 bin 626 kişiydi. 2020 yılında nüfusun tahmini 6 milyon 78 bin kişi, 2025 yılında ise 6 milyon 859 bin kişi olacağı hesaplanmıştır. Bu çizelgelere göre başkent nüfusunun her 30 yılda bir ortalama iki misli arttığı gözlenmektedir. Nüfus artışına paralel olarak başkentin ticaret hacminin artması nedeni ile nüfusunun beklenenin üzerinde artabileceği değerlendirilmektedir. 181 bin 524 metrekarelik alanda adliye ünitesi kurulmalıdır.
ÇOCUKLARA ÖZEL SORUŞTURMA
18 yaşından küçük çocukların soruşturmalarının ve yargılamalarının yapıldığı mekanların diğer kişilerden ayrı bir bölümde olmaması nedeni ile suça sürüklenen veya suç mağduru çocuklar ile korunmaya muhtaç çocukların karşılaştıkları ya da karıştıkları adli olaylar nedeni ile ayrıca ruhsal travma geçirmelerine neden olunabildiği görülmektedir. Bu kişilerin adli işlemler sırasında adliyede bulundukları esnada müdafiileri ve aileleri ile sosyal temaslarını hiç kesmeksizin özel olarak görüşebilecekleri ve birlikte zaman geçirebilecekleri gerektiğinde ruhsal destek alabilecekleri mekanların bulunması yargı hizmetlerinin en temel görevlerinden birisinin olduğu değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu kişilere ait soruşturma ve yargılama mekanlarının ayrı bir bölümde dizayn edilmesi hedeflenmektedir. Bu konuda görüş birliği vardır.
GÜNEŞ ALAN ODALAR
Savcılar 13-16 metrekarelik karanlık odalarda güç koşullarda dünyada ikişer kişi oturarak görev yapıyorlar. En az 24 metrakare büyüklüğünde güneşten yeterince yararlanılan aydınlık odalarda görev yapmaları hedeflenmektedir.
TÜNEL SİSTEMİYLE BAĞLANTI
Savcılık birimlerinin soruşturma büroları ve diğer hizmet büroları şeklinde mahkemelerin ise görev alanlarına göre birbirine tünel sistemi ile bağlı ancak müstakil binalarda görev yapması ve adliyeye gelen kişilerin süratle muhatapları ile görüşmesi sağlanmalıdır. Bu hak arama telaşı içindeki vatandaşlarımız daha fazla sıkıntıya girmelerini önleyecektir.
TAM GÜVENLİKLİ ODALAR
Hakim ve cumhuriyet savcılarının üst katlarda ve yan yana görev yapmaları sağlanmalıdır. Bu bölümlerde giriş ve çıkışlar güvenlik kontrolüne tabi tutulmalıdır. Yeni vizyonda serbestçe girilebilen bölümlerin yanında ilgisiz kişilere yarı kısıtlı veya tam kısıtlı alanların oluşturularak güvenlik ve verimliliğin artırılması hedeflenmektedir.
ENGELLİLERE ÖZEL MERDİVEN
Mevcut adliye binasında engelli kişilerin her birime rahatlıkla ulaşmasını sağlayabilecek taşıma ve merdiven sistemleri bulunmamaktadır. Engelli kişiler genellikle bir başkasının yardımı ile adliye gelebilmekte ve aynı bina içerisinde başka bir birime kendi araçları ile geçmeleri mümkün olmamaktadır. Bu nedenle engellilerin binanın her birimine rahatlıkla ulaşabileceği mekan ve düzenlemeler yapılmalıdır.
MESCİT, BANKA, SAĞLIK ÜNİTESİ
Yeni adliye ünitesinde, hakim, savcı, uzman, müfettiş, çalışma odaları, duruşma, toplantı, konferans salonlarına ek olarak, bay ve bayan olmak üzere 500’er metrekarelik iki mescit, sağlık ünitesi, banka, market, kuru temizleme, alakart restorant, satış stantları yapılacak.
SEÇİM KURULLARI YOK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile Başsavcılığın yaptığı görümler sonrası adliye ünitesi içinde seçim müdürlükleri ve kurulları bulunmasının gerekli olmadığı tespit edildiği için bu birimler için düşünülen alandan ise vazgeçildiği belirtildi.
Paylaş