Paylaş
Doğal desteklerden tabii ki faydalanmalı ama temel iki şart asla unutulmamalı: 1) Bu destekler vitamin bile olsalar doktorlarla konuşulmadan, danışılmadan kullanıldıklarında fayda yerine zarar bile verebiliyorlar, en azından paranız boşa gidiyor. 2) Bu destekleri sadece eczanelerden satın almak gerekiyor. Aktarlardan, marketlerden özellikle internetten satın alınan bazı ürünlerde can sıkıcı sonuçlarla karşılaşmak mümkün olabiliyor.
Birkaç hafta önce yayınladığımız “vitamin dosyası” dizisinde değinmediğimiz bazı desteklerle ilgili bize çok sayıda soru yönelttiniz. Bu yazıda o sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Bromelain ödem azaltır mı?
Bromelain ananasta bulunan bir madde. Yangısal-iltihabi süreçleri baskıladığı, travma ve incinmelere bağlı şişlikleri azalttığı biliniyor. Bu nedenle özellikle vurma, burkma ya da cerrahi müdahaleler sonrasında oluşan ödemlerin daha çabuk iyileştirilmesinde kullanılıyor.
Bazı klasik cerrahlar da özellikle yüz operasyonlarından önce hastalarına bromelain kullanmalarını öneriyor, amaçları ameliyat sonrası şişliklerin daha kısa sürede azalması.
Rhodiola güç verir mi?
Adaptojen bitkilerden biri olan rhodiola köklerinin enerji arttırdığı, özellikle strese karşı direnci güçlendirdiğini gösteren bazı çalışmalar var.
Batıda birçok işadamı bu desteği kürler halinde kullanıyor. Rhodiola özellikle işadamları, siyasetçiler, finans sektöründe çalışanlar tarafından çok sevilen bir enerji sağlayıcı ve stres savar.
Arginin damarları gençleştirir mi?
Arginin bir aminoasit yani o da doğal bir madde. Tablette kapsüller halinde besin desteği olarak da satılıyor. Damar duvarında nitrik oksit üretimini arttırdığı bu nedenle atardamarların genişlemesine, kan akışının iyileşmesine yardımcı olduğu düşünülüyor.
Kan basıncını dengelemede, dolaşım sistemini desteklemede faydalı olabilir. Düzenli ve uzun süre kullanılması herhangi bir sakınca yaratmıyor. Arginin, gingseng ve ginkgo biloba ile birlikte kullanıldığında cinsel yönden de destek sağladığı düşünülen bir madde.
NADH yorgunluğu azaltabilir mi?
Bu molekül hücrelerimizin enerji üretim merkezi gibi çalışan mitokondrilerde kritik görevler üstleniyor. Normalde sağlıklı bir beden ihtiyacı kadar NADH’yı üretebiliyor ama bazı durumlarda örneğin kronik yorgunluk sendromu yaşayanlarda NADH seviyesi azalabiliyor.
Bu nedenle özellikle kronik yorgunluk sendromunda kullanılması halinde olumlu sonuçlar alınabilen bir molekül. Günlük doz 2,5-5 mg civarında tutulmalı ama bazı durumlarda 10-20 mg’a kadar yükseltilebilir.
Zencefil ömrü uzatıyor mu?
En etkili yol yemeklerinize katkı olarak eklemenizdir. Kurabiyelerinize, tatlılarınıza ve daha pek çok yemeğinize zencefili doğrudan ekleyebilirsiniz. Ayrıca kapsüller halinde satılan zencefil özlerinden faydalanmanız da mümkün.
Zencefilin kanı incelttiği, hazım sistemini sakinleştirdiği, kolesterolü azalttığı ve yangısal süreçleri baskılayarak ömrü uzattığına inanılıyor.
Zerdeçal hapları işe yarıyor mu?
Sarı mucize olarak da bilinen zerdeçal özlerini içeren hapların işe yaradığı kabul ediliyor. Eğer dikkatle hazırlanırsa bu hapların içinde yeteri kadar “kurkumin” bulunuyor. Kurkumin zerdeçalda bulunan ve iltihabi reaksiyonları azaltarak ömrü uzattığına inanılan bir madde.
Paylaş