Paylaş
- DAHA BOL NEŞE: “Güne keyifli başlama” konusunda ben çok şanslı biriyim. Mühim ve ayrıcalıklı bir avantajım var: Haftanın en az üç sabahında güne sevgili Sezen Aksu’nun kahkahalarla dolu telefon sohbetiyle başlarım. Ve o gün mutlaka ama mutlaka her şey yolunda gider. Daha önce de yazdım, hatırlatayım: “MUTLULUK AN, HUZUR ZAMANDIR.”
İkisi de mühimdir ama aralarında minik bazı farklılıklar vardır. Mutluluk kolaydır. Hemen her koşulda üretebileceğimiz, farkındalıklarımızla geliştirip büyütebileceğimiz kısa süreli serotonin ve endorfin banyolarıdır. Ve bu banyolar limon kolonyaları gibidir. Ruhu şımartır, bedeni ferahlatır.
ÖNERİM ŞU: Bu yıl daha neşeli, keyifli ve hoşgörülü kalmayı, kahkahası, neşesi, umudu bol biri olmayı önceleyin. Keyifli ve mutlu insanlarla bir arada kalmayı hedefleyin.
KÖTÜMSERLİK RUHA ZARAR
- DAHA ÇOK İYİMSERLİK: İyimserlik de mühim bir “iyi hayat” stratejisidir. Bu yıl da onu ilk sıralara yerleştirin. Şu da önemli: İyimserliğe “olan bitene razı olmak, sonuçlara katlanmak, önleyici tedbirleri almayıp başa gelenlere razı olmak” gibi bir anlam yüklemeyin. İyimserlik basitçe bilimin ve aklın gerektirdiklerini yapmak ama bunların yetmeyebileceği bazı şeylerin de olduğunu unutmayıp “o şeyleri” iyi beklentilere emanet etmek demektir. Kötümserlik ruha ağırlık verir, toksik ve tatsız kimyasallar yükler. Bu tür kötü kimyasalları nötralize etmenin yolu ise iyi kimyasalları (serotonin, endorfin, dopamin) devreye sokmaktan yani “iyimserlik limanına sığınmaktan” geçer.
MANEVİ ‘İÇ DOKTOR’
- DAHA GÜÇLÜ MANEVİYAT: İnanç dünyanızın zenginliği de, manevi gücünüzün sağlamlığı da önemlidir. Bu ikili sadece hastalıkları önleme veya tedavide değil, hayatınızı iyileştirmede de sizi adeta bir “ilaç”, bir “iç doktor” kadar etkiler. Tamamlayıcı/geleneksel tıpla modern tıbbın kombinasyonu olan “integratif sağlık yaklaşımının” başarısı biraz da bundandır. Unutmayın: “Yaratılışın arkasındaki kudrete inanmak” her zaman, her yaşta, herkesin işine yarıyor.
- DAHA SIK HAVA DEĞİŞİMİ: Eskiler iyi bilir, askerlikte “hava değişimine çıkmak” diye bir deyim vardı. 1900’lü yılların başlarındaysa reçetelere “dinlenme ve hava değişimi kürleri” bile yazılırdı. O günler geride kaldı demeyin. Fırsat bulup havanızı değiştirmenin, hava değişimi kaçamakları yapmanın iyileştirici, teskin edici etkisinden bu yıl siz de sık sık istifade edin.
UZUN HAYAT VAHASI
- DAHA AZ YALNIZLIK: Yıllar önce Porto Riko’da yapılan büyük bir çalışma bize enteresan bir şeyi öğretti. O çalışmada Porto Riko’nun yüzyıldan fazla yaşayan insanlarıyla ünlü bir “uzun hayat vahası”nda işin sırları araştırılmıştı. Netice de şu bilgiye ulaşıldı: Bölgede ciddi bir alt yapı yok. Hastane, doktor yetersiz. Bölge sakinlerinin beslenme bakımından da mükemmel seçimler yaptıkları söylenemez. Peki, uzun ömür sırrı neydi?
Ve sır bulundu: Aile, akraba, komşuluk ilişkilerindeki yoğunluk. Yaşlıların, yaşlandıkça yalnızlaşmak yerine etraflarında daha çok “seven insan” olduğunu hissetmeleri. Yalnızlaşan, etrafında yeteri kadar çoluğu çocuğu, dostu, akrabası olmayan yaşlıların ömrü daha kısa oluyor. 2017’de daha sık ve çok sosyalleşmenin yollarını arayın. Dost ve arkadaşlarla bir arada olmanın, konuşmanın, sohbet edip paylaşmanın fırsatlarını yaratın. Özeti şu: Yalnızlık en büyük ve en kötü hastalık…
ARKANIZA BAKARKEN ÖNÜNÜZÜ GÖREMEZSİNİZ
YENİ yılın, 2017’nin “ödevler listesi” oldukça uzun. Çoğu da bildiğiniz şeyler. Tekrarda fayda var. Buyurun:
- Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
- Sigara ve alkolü, şekeri, unu, tuzu, kızarmış yağı unutun.
- Kilonuzu takip edin. Sağlıklı bir kiloda kalmayı hedefleyin.
- Stresinizi yönetme konusunda adım atın.
- İyi, kaliteli uyuyun.
- Hiddet, endişe, korku, küslük vb. kötü duygulardan uzak kalmaya özen gösterin.
- Depresyon ve anksiyeteye dikkat edin.
- Unutmayın: Hareketsiz hayat paslandırır. Tembellik erken ve kötü yaşlandırıp çabuk ve sık hastalandırır. Hayatınıza aktivite katın. Her sabah şu cümleyi mutlaka tekrarlayın: Hayatta kalmak istiyorsan, ayakta kalmalısın!
- Geçmişe takılı kalmayıp önünüze bakın. Rahmetli Süleyman Demirel’in size burada da mühim bir tavsiyesi var: “Arkanıza bakarak önünüzü göremezsiniz.”
- Sofradan biraz aç kalkın. Sabahları erken uyanıp egzersiz yapın. Asansör yerine merdiven kullanın. Her işi kendiniz yapın.
- Tevekkül iyidir. Mücadele güzel bir şeydir ama bazen geri çekilmeyi bilmek, tevekkül etmek de gerekir. Tevekkül etmek koşulsuz boyun eğmek değildir. Değiştiremeyeceğiniz şeyler olduğunda olanı biteni sessizce izlemektir. Bir süre kayıtsız ve tepkisiz kalıp güç biriktirmektir. Özeti “o sonsuz ve sınırsız güce sığınıp” beklemektir. “Bu da geçer ya hu” diyebilmektir.
- Şu cümleyi her sabah tekrarlamayı unutmayın: SEVİNÇ İÇ ORGANLARIMIZI EN İYİ DOKTORDAN DAHA İYİ DÜZENE SOKAR.
BUNLAR DA ÖNEMLİ
Yenİ yılda “YAPILACAK ŞEYLER” listesine DR. MAOSHING NI’nın şu tavsiyelerini de eklemenizde fayda var...
- İçinizi dökmekten çekinmeyin: Biri sizi mutsuz eder, düş kırıklığına uğratır, incitirse bunu onlar da bilsin. Duyguları içinize atmakta ısrar ederseniz, küçücük bir olayda bile patlayabilirsiniz ve bu sağlığınıza da ilişkilerinize de zarar verir.
- Zihinsel kabızlığı önleyin: Dr. Nı’ya göre kabızlık sadece bağırsaklar değil, beyin için de önemli. Bir gün önce biriken olumsuz düşünce, duygu ve imgeler zamanla birikerek beyinde de toksik etkiler oluşturabiliyor. Bu bir tür zihinsel kabızlık olarak kabul ediliyor. Bu da tıpkı bağırsaklar gibi beyni dolayısıyla sağlığı tehdit ediyor. Kısacası kafanızı her gün boşaltmalısınız.
- Gülüp geçin: Başınıza gelenlerin tümüne değilse de bazılarına gülüp geçebilirsiniz. Hatta işi biraz daha ileri götürüp “gülme terapisi”ni bazı sağlık sorunlarınızı azaltmada bile kullanabilirsiniz. Bu yıl daha çok gülüp geçmeye, hatta kahkahalar atarak gülüp geçmeye çalışın.
- “Zahmetsiz varoluş”u deneyin: Zahmetsiz olma ve yapma, ünlü bir Çin bilgesinin geliştirdiği bir kavram. Basitçe “doğal, kolay ve uyumlu olmak”. Hayata ilişkin süreçleri mümkün olduğu ölçüde “zahmetsiz yapıp/başarıp herhangi bir şeye gereksiz enerji ve kuvvet kullanmama” yaklaşımı olarak özetleniyor.
Paylaş