Paylaş
Baş dönmesi, korkutan ve bu nedenle de bizi zaman kaybetmeden tıbbi yardım almaya yönelten ‘sağlıksızlık’ işaretlerinden biridir. Başımız dönünce kimimiz “Beynimde tümör mü var?” diye ürkerek, kimimiz “Kulağıma bir şey mi oldu?” deyip endişelenerek, kimimiz de “Tansiyonum düştü!” zannederek soluğu bir doktor ya da hastanede alırız.
Yanlış da değildir yaptığımız şey. Baş dönmesi -tıbbi lisanda VERTİGO olarak adlandırılıyor- bazen o kadar ciddi bir korkuya yol açabiliyor ki, öleceğinizden bile korkmanız, en azından “Bana ne oluyor böyle, galiba ciddi bir sağlık sorunum var” diye telaşlanmanız normaldir.
Başınız döndüğünde her şeyi ayağınızın altından kayıyor gibi hissetmeniz, başınızı oynatır oynatmaz kendinizi ya da nesneleri “fırıl fırıl” dönerken görmeniz gerçekten de korkutucudur.
Su kaybının artıp su ihtiyacının “had safhaya” vardığı, sıcakların dayanılmaz boyutlara ulaştığı, güneşin tansiyonunuz ve beden ısınızla her zamankindan daha fazla “oynaştığı” sıcak yaz günleri baş dönmesinin sık görüldüğü zaman dilimlerinin başında geliyor.
KULAĞA DİKKAT EDİN!
Özetle, baş dönmesi sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. “Oturma pozisyonunda veya ayaktayken normal dengenin sağlanamaması” durumu olarak tanımlayabileceğimiz “baş dönmesi” ne iyi ki çoğu zaman düşündüğümüz kadar tehlikeli nedenlerden kaynaklanmaz.
Baş dönmesinin en sık görülen nedeni orta-iç kulak bölgesindeki sorunlar ve enfeksiyonlardır. Özellikle iç kulağın virüs enfeksiyonları çok ciddi bir baş dönmesi sorunu yaratabilir. Yaz aylarında sık karşılaşabileceğimiz “kulağa su kaçması” ve “deniz tutması” gibi sorunlar baş dönmesi olasılığını artırır. Baş dönmesi ciddi bir sebepten de kaynaklanabilir. Örneğin kan basıncındaki ani düşmelerde, beyne yetersiz kan ve oksijen gitmesi sonucu baş dönmesi ortaya çıkar.
Baş dönmesine neden olan diğer ciddi sorunlar arasında kalp kapakçığı hastalıkları, kalp krizleri, şiddetli hipertansiyon atakları sayılabilir. Baş dönmesinin seyrek görülen ama önemli olan bir nedeni de içkulakta yer alan denge organının iyi çalışmamasıdır. Meniyer hastalığı olarak bilinen ve KBB uzmanlarının poliklinik çalışmalarında önemli yer tutan bu tabloda denge mekanizması, göz hareketlerini de kontrol ettiği için “sanki çevre dönüyormuş gibi” hissedilir.
Ne zaman doktora başvurmalısınız?
Eğer baş dönmesi ile birlikte;
- Bilinç kaybınız varsa,
- Oda ve eşyalar etrafınızda sürekli dönüyorsa,
- Baş dönmesi günlük aktivitelerinizi de engelliyorsa,
- Baş dönmeniz ilaç kullanımınızla birlikte başladıysa,
- Göğüs ağrısı, baş ağrısı, uyuşukluk, bulantı, kusma, ateş gibi bulgular da varsa,
zaman yitirmeden doktora başvurmanız gerekiyor. Baş dönmesi sorununuz birkaç saatten, hele bir günden fazla sürdüğünde de mutlaka bir KBB uzmanı veya en yakın sağlık kuruluşundan yardım istemelisiniz.
Paylaş